Política 11/12/2015

Duran, adorat al Círculo Ecuestre: Dels "errors" de CiU al "vot útil" per Unió

El líder democristià assegura que el trencament de la federació "ha estat dolenta per Unió, per Catalunya i per Espanya" i que no ha sabut explicar prou les seves aportacions a la governabilitat de l'Estat. A més, accepta fuga de vots cap a C's

Núria Orriols
3 min
Josep Antoni Duran i Lleida en la seva intervenció al Circulo Ecuestre / ACN

Barcelona"Duran és un vell amic i conegut d'aquesta casa". Així ha presentat l'expresident del Círculo Ecuestre Borja Garcia Nieto a Josep Antoni Duran i Lleida en un dinar organitzat pel club privat aquest divendres en el si de les trobades amb els caps de llista del 20-D. Dirigint-se a Duran, Garcia Nieto ha erigit Unió com la "llum" enmig d'un "sainet" propi d'una "república bolivariana". I ha anat més enllà. L'expresident del Circulo ha equiparat Duran a Manuel Carrasco i Formiguera, l'herència del qual ha estat motiu de disputa amb Demòcrates de Catalunya (la família Carrasco ha prohibit a la Unió de Duran apropiar-se del que va representar). "Manuel Carrasco i Formiguera es va apartar de Companys i ara Duran s'aparta de Mas i Junqueras", ha dit Garcia Nieto.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'aquesta presentació, Duran ha pres la paraula agraït per les carícies del Círculo i ha cridat a votar Unió perquè "realment" seran "útils" a Madrid. "Podem i serem de gran utilitat", ha afirmat, assegurant que si Unió és capaç de mantenir el suport que va obtenir el 27-S tindrà representació parlamentària. En aquest sentit, ha demanat als que assistien que no facin cas de les enquestes i que votin "amb convicció". "No podem deixar que les enquestes decideixin el rumb del país", ha considerat Duran (la majoria el deixen sense representació).

Duran ha demanat el vot als que van optar per Junts pel Sí el 27-S per donar suport al president de la Generalitat però que ara estan espantats per l'acord amb la CUP. "El procés ja està en mans de la CUP", ha dit Duran, i ha demanat a CDC que no enganyin el seu electorat i expliquin les condicions de l'acord. "M'agradaria que diguessin clarament què hi ha. Que ho expliquin abans del dia 20", ha dit Duran, amb l'objectiu de tibar l'electorat més moderat de Democràcia i Llibertat que arran de les negociacions i la declaració de ruptura del 9-N. "Europa està escandalitzada i en dono fe", ha assegurat davant un públic agraït pel que sentia.

Duran admet errors en el recorregut de CiU

El líder d'Unió ha assegurat que molta gent li diu que si haguessin trencat abans amb CDC, C's no hagués crescut tant (admetent el transvàs de vots cap a les files d'Albert Rivera). Ara bé, si hagués estat així, ha dit Duran, haurien lliurat CDC "als braços" d'ERC. "No ho vam fer per responsabilitat", ha dit, "si haguéssim pensat en el nostre interès, haguéssim trencat abans", ha afegit.

En aquest punt, Duran ha aprofitat per carregar contra C's perquè també vol eliminar els concerts d'ensenyament o eliminar l'IVA superreduït. "La gent no sap què és C's", ha opinat, afegint que és normal que es vegin com a nova política si no han governat mai.

Fent autocrítica, el democristià ha admès errors a l'hora d'explicar el paper de CiU en el si de l'estat espanyol. "Hem fet aportacions molt útils a tot Espanya i sento que no s'hagi reconegut prou", amb una clara al·lusió a la participació dels convergents en la governabilitat d'Espanya. "La ruptura de CiU ha estat dolenta per Unió, per Catalunya i Espanya", ha sentenciat.

Escenari post 20-D

El cap de llista d'Unió ha pronosticat un escenari complicat després de les eleccions espanyoles. "No hi haurà majoria absoluta", ha assegurat, afegint que serà un escenari "completament nou" i "difícil de gestionar". En aquest punt, ha equiparat el moment actual al 1977 i ha apostat per la creació d'una ponència constitucional que afronti els "problemes" que té Espanya, entre els quals la qüestió catalana.

Per què el no inquilí de la Moncloa haurà de seure a negociar amb Catalunya? Duran ha dit que sinó ho fa hi haurà conseqüències econòmiques. "Espanya no es pot permetre una situació a la grega en l'economia espanyola", ha sentenciat.

stats