CONFLICTE AL PÀÍS BASC
Política 02/05/2011

EA perdrà nou alcaldies per l'anul·lació de les llistes de Bildu

El Suprem diu que EA i Alternatiba han de carregar amb les conseqüències de la seva “errònia” estratègia

Efe
2 min

Sant SebastiàEusko Alkartasuna perdrà nou de les alcaldies basques i navarreses en les que actualment governa a causa de l'anul·lació de les candidatures de Bildu dictada pel Tribunal Suprem. Aquest és un dels efectes directes de la sentència del Suprem espanyol, que considera que Bildu "s'ha erigit com una via simulada i fraudulenta per esquivar la il·legalització" de Batasuna. El Suprem ha advertit EA i Alternatiba que hauran de "carregar amb les conseqüències" de la seva "errònia" estratègia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació que lidera Pello Urizar no podrà optar, si el Tribunal Constitucional ratifica la decisió del Suprem, a seguir governant en les localitats biscaïnes de Gernika, Meñaka i Zaratamo, les guipuscoanes de Bidegoian i Zumaia, les alabeses d'Amurrio, Okondo i Legutiano i la navarresa de Sunbilla. EA únicament aspira a reeditar els governs de Deba (Guipúscoa), Muskiz (Biscaia) i Santesteban (Navarra), tres de les quatre localitats en què no hi va haver acord per concórrer en coalició. A més, tots els alcaldes navarresos d'EA que van concórrer amb Nafarroa Bai el 2007 tampoc podran optar a la reelecció, en haver abandonat aquesta coalició per integrar-se en Bildu.

En el cas de Gernika, el cap de llista de la candidatura de Bildu a l'Alcaldia és José María Gorroño, actual alcalde per Eusko Alkartasuna, que no podrà aspirar a la reelecció d'aquesta simbòlica població de prop de 16.000 habitants. El mateix passa a Zumaia, on l'actual alcalde, Iñaki Agirrezabalaga, que a més és el secretari general d'EA de Guipúscoa, ha quedat fora de la contesa electoral en presentar-se aquesta vegada com a número u de la llista de Bildu.

De la mateixa manera, a la petita localitat biscaïna de Meñaka, Aitor Ugarte, elegit fa quatre anys com a alcalde en les files d'EA, no podrà continuar el seu mandat a l'encapçalar la candidatura de la coalició sobiranista anul·lada pel Suprem. En municipis com els alabesos d'Amurrio -feu històric d'EA- i Okondo o la biscaïna de Zaratamo, les candidatures de Bildu estaven encapçalades per regidors elegits en les llistes d'EA el 2007, mentre que a Legutiano (Àlaba), l'actual alcalde, Pedro Berriozabal, figura a la tercera posició de la planxa de la coalició.

L'anulació de les candidatures de Bildu impedirà a més a Eusko Alkartasuna intentar recuperar l'Alcaldia d'un altre del seu feu tradicional a Guipúscoa, el municipi de Zarautz, en què va guanyar les eleccions de 2007, però els regidors van abandonar el partit el 2009 i es van integrar a Hamaikabat, igual que va succeir a Astigarraga.

stats