ERC aterra a l'àrea metropolitana per intentar recuperar terreny al PSC

Aragonès i Junqueras protagonitzen un acte a Santa Coloma de Gramenet amb l'objectiu de retenir l'electorat que havien seduït durant el Procés

4 min
Diana Riba, Ana Balsera, Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Gabriel Rufián a l'acte de Santa Coloma

Santa Coloma de GramenetTenir un bon resultat a l'àrea metropolitana de Barcelona és clau perquè Pere Aragonès opti a la reelecció. De fet, fer forat en aquesta zona ha estat una de les obsessions dels republicans dels últims anys per intentar desbancar el PSC del seu feu històric amb l'estratègia d'arribar a la "Catalunya sencera" –també és el lloc on es reparteixen més vots–. Ara bé, si bé fins a les eleccions del 2017 i el 2021 van aconseguir fer forat, en l'últim cicle electoral les seves perspectives han anat a la baixa, bàsicament perquè els socialistes, després del Procés, s'hi han tornat a fer forts. No obstant això, Esquerra manté la seva aposta i intentarà retenir l'electorat que hi havia guanyat pel 12-M: Pere Aragonès ja va visitar l'Hospitalet de Llobregat dissabte, i aquest dimarts ha trepitjat Santa Coloma de Gramenet, acompanyat del líder del partit, Oriol Junqueras, i de l'ambaixador del partit en aquesta ciutat, Gabriel Rufián, que també és la figura que ERC ha explotat per atraure els votants socialistes de l'àrea metropolitana -també hi eren la candidata a les europees Diana Riba i la diputada Ana Balsera-.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de ja fa uns anys, sobretot des que Junqueras va arribar a la presidència del partit, que ERC posa el focus en el que el partit ha anomenat la "via àmplia"; és a dir, eixamplar la base independentista fent forat també a l'àrea metropolitana. És en aquest sentit que s'entenen les paraules que ha pronunciat aquest dimarts Gabriel Rufián al Teatre Sagarra, tot i que l'espai ha quedat a mig omplir. El diputat republicà ha defensat posar el focus en per què l'independentisme vol la independència i no tant en com: "És molt més potent per a gent com nosaltres arribar a la gent a través del perquè i no del com". Rufián ha defensat parlar "pels de fora i no pels de dins" i ha reivindicat construir una "pàtria" on ningú sigui millor que l'altre i on no hi hagi privilegis, però també ha aprofitat per enviar un dard a Junts i al PSC: "On no manin tarotistes ni sucursalistes. Una pàtria de lleons i de lleones, votant lleons i lleones i no hienes". I, alhora, ha expressat un desig en relació amb les seves files: "És un orgull que Aragonès presideixi el país, però tinc un somni, que algun dia el presideixi Oriol Junqueras".

La cara de l'actual portaveu d'Esquerra al Congrés, molt proper a Junqueras, ja va ser la carta que va jugar el partit per intentar destronar Núria Parlon de l'alcaldia de Santa Coloma. Els republicans es van quedar lluny d'aconseguir l'objectiu: Parlon va revalidar la majoria absoluta i va obtenir 17 regidors davant dels 4 que va obtenir Rufián. No obstant això, els republicans en van fer una lectura positiva perquè van passar de tercera a segona força al sumar un regidor més (amb un 14,9% dels vots, cinc punts més que el 2019).

Els republicans han volgut reivindicar la síntesi de la lluita nacional amb la social en una Santa Coloma que Aragonès ha recordat com el bressol de la immersió lingüística. "La nostra èpica és la lluita quotidiana", ha afirmat. El president de la Generalitat, en aquest sentit, ha posat en valor la tasca del seu Govern en favor de l'eix Besòs i ha posat d'exemple el hub audiovisual projectat a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. "La Catalunya sencera i lliure que aspirem a construir és aquella en la qual que tots els ciutadans, independentment de la comarca, sentin que poden ser lliures. On no hagin de triar entre menjar i pagar el lloguer", ha defensat Aragonès.

Auge i descens

Fins fa menys de deu anys, Esquerra no havia aconseguit fer forat a l'àrea metropolitana, sinó que va ser el 2017 quan el partit va aconseguir ser segona força en aquesta zona (19,23%), només per darrere de Ciutadans, i per davant de Junts. De fet, a banda del PSC, Convergència els havia guanyat la partida sempre. En aquelles eleccions, Esquerra va obtenir 32 diputats i un 21,38% dels vots i es va situar com a tercera força, el millor resultat del partit fins llavors. Van aconseguir mantenir la tendència a les eleccions catalanes del 2021, quan van tornar a ser segona força a l'àrea metropolitana, tot i que van perdre un punt percentual (18,71%), per darrere del PSC de Salvador Illa. En aquests últims comicis va ser quan Esquerra va aconseguir la presidència de la Generalitat amb 33 diputats, els mateixos que el PSC, tot i quedar per darrere en vots.

Ara bé, en les eleccions municipals de fa un any, Esquerra va perdre l'impuls que havia agafat el 2019 en aquesta zona metropolitana, quan va aconseguir ser la segona força (19,8%) només per darrere del PSC. L'any passat el partit va recular fins a la cinquena posició (12,3%) i es va quedar amb 116 regidors, 40 menys que el 2019, i amb tan sols una alcaldia, la de Sant Andreu de la Barca (el 2019 en va aconseguir quatre, entre les quals Sant Cugat del Vallès). Per les generals del juliol del 2023, els republicans tampoc van millorar resultats i es van quedar com a quarta força (10,8%).

Tot i la tendència a la baixa, els republicans no tiren la tovallola. Dissabte van ser a l'Hospitalet i aquest dimarts han trepitjat Santa Coloma. Aquest dijous també aniran a Terrassa, on comparteixen govern municipal amb l'exsocialista Jordi Ballart, i van començar la campanya també a Granollers, un dels feus socialistes de la segona corona de l'àrea metropolitana.

stats