El Congrés s'avança al Senat i Illa compareixerà pels contractes de la pandèmia en precampanya

El PSOE acorda amb la majoria plurinacional també citar Ábalos i Ayuso, però queden exclosos Feijóo i la parella de la presidenta madrilenya

4 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareixent a la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, aquest migdia

MadridLa comissió d'investigació del Congrés sobre les contractacions de material sanitari durant la pandèmia s'avança al Senat i convocarà dilluns que ve el candidat del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa. Així ho ha decidit aquest dimarts la mesa de la comissió del Congrés, controlada pel PSOE i Sumar, per diluir la cita que Illa ja tenia prevista al Senat, amb majoria absoluta del PP, just el dia abans de l'arrencada de la campanya electoral del 12-M –el 24 d'abril– per donar explicacions pel cas Koldo. D'aquesta manera, els socialistes intenten allunyar al màxim la compareixença d'Illa de les eleccions al Parlament, malgrat que igualment es produirà en plena precampanya. La diferència és que Illa compareixerà per primer cop en una cambra menys hostil, on el PSOE lidera la majoria plurinacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No tinc cap inconvenient a donar les explicacions pertinents", ha reaccionat Salvador Illa en una entrevista a Cuatro, on ha assegurat que la citació és per saber la seva "opinió" com a ex màxim responsable del ministeri de Sanitat durant "l'etapa més crítica" de la covid-19. "Respondré totes les preguntes amb la consciència tranquil·la", ha afirmat el primer secretari dels socialistes catalans. En aquest sentit, Illa ha garantit que no va tenir constància de cap comportament delictiu i que, en cas contrari, "ho hauria denunciat".

A la decisió sobre la compareixença ja hi han dit la seva els principals rivals electorals d'Illa: Junts i Esquerra. La diputada juntaire al Congrés Pilar Calvo ha celebrat que a través de la comissió puguin demanar explicacions a Illa per la seva "mala gestió" per la compra centralitzada de mascaretes –a parer seu, es van perjudicar les autonomies– i el diputat d'ERC Francesc-Marc Álvaro també ha dit que volen aclarir què va passar, però deslligant-ho de la campanya del 12-M, ha dit.

El PSOE cedeix amb Ábalos

El PSOE ha arribat finalment a un acord amb els socis de la majoria plurinacional i ha acceptat ampliar la seva llista inicial de compareixents per incloure-hi noms com el de l'exministre José Luis Ábalos. D'entrada, els socialistes l'havien deixat fora, però l'actual diputat –ara no adscrit– serà cridat en una data encara per determinar. També en declaracions a Cuatro, Ábalos ha dit que no tindria sentit que l'excloguessin després d'haver estat "gairebé dos mesos en la diana" i ha afirmat que anirà a la cambra a defensar la seva gestió. A banda d'Illa, per ara només s'ha posat dia i hora a la compareixença de la presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano, que serà qui l'estreni dilluns vinent a les onze del matí. El següent serà el líder del PSC, a les quatre de la tarda.

El mateix dia, a la comissió del Senat compareixerà Koldo García, l'exassessor d'Ábalos que dona nom a la trama. Hi anirà al matí, i a la tarda està citat a la cambra alta Víctor Francos, excap de gabinet d'Illa. D'aquesta manera, les dues comissions es contraprogramen amb compareixences simultànies sobre la mateixa qüestió. Un fet que previsiblement es repetirà en les pròximes setmanes, quan no només s'encavalcaran les compareixences en una cambra i en l'altra sinó que hi haurà persones que hauran de donar explicacions dues vegades. És el cas de Koldo, Ábalos, Illa, Francos i també altres noms com el de l'expresidenta balear i presidenta del Congrés, Francina Armengol; el ministre de Política Territorial i expresident canari, Ángel Víctor Torres, o membres de la trama Koldo com el comissionista Víctor de Aldama.

Ayuso no podrà evitar el Congrés

D'altra banda, mentre que a la cambra alta en va quedar fora, Isabel Díaz Ayuso no podrà evitar la comissió d'investigació al Congrés. La presidenta de la Comunitat de Madrid serà un dels principals reclams de la comissió. També hi haurà de comparèixer el seu polèmic cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez. Ara bé, per ara els socialistes deixen fora Alberto González Amador, la parella d'Ayuso, encara que altres grups com Sumar, ERC o Junts l'havien demanat. Tampoc s'avenen a citar el germà de la presidenta madrilenya, Tomás Díaz Ayuso, ni el líder del PP i expresident gallec Alberto Núñez Feijóo. Al Senat, els populars també han deixat fora de moment Pedro Sánchez i la dona del president del govern espanyol, Begoña Gómez.

Sumar, ERC i Junts han remarcat que aquest acord per aprovar la llista del PSOE, que ha incorporat cinquanta noms més a la que havien presentat inicialment els socialistes, no implica una renúncia a incorporar-ne més a mesura que avancin els treballs de la comissió. En total, els grups de la majoria plurinacional han pactat cridar 134 persones. Tant el PSOE com Sumar confien en la capacitat d'organitzar els treballs, que es podrien allargar més enllà dels quatre mesos que preveu el calendari. Al Congrés també hi compareixeran l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i presidents autonòmics del PP com l'andalús Juanma Moreno, el murcià Fernando López Miras, el gallec Alfonso Rueda o la balear Marga Prohens.

El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, i el portaveu a la comissió d'investigació, Elías Bendodo, són altres càrrecs populars que figuren a la llista aprovada aquest dimarts. El mateix Bendodo ha denunciat en roda de premsa després de la reunió que la comissió és un "frau" i que el PSOE l'està utilitzant com a "ventilador" per "tapar la corrupció".

stats