Política 17/11/2015

Eleccions al març?: Un calendari condicionat pel 20-D

Si Junts pel Sí i la CUP no tanquen un acord d'investidura abans del 4 de desembre, la negociació s'haurà de reprendre després del 20-D i condicionada pels resultats

Sara González
3 min
BONA SINTONIA Mas va combinar els missatges de fermesa amb l'elogi a Rajoy, a qui coneix des de fa 15 anys i de qui va dir que és "cordial i afable".

BarcelonaAmb l'escenari d'unes noves eleccions al març perquè Junts pel Sí i la CUP no són capaces, per ara, de tancar un acord per investir un president de la Generalitat, s'obre una etapa on el calendari català quedarà irremeiablement condicionat per l'espanyol. Si no es tanca un pacte d'investidura abans del 4 de desembre, dia en què arrencarà la campanya de les eleccions del 20-D, s'obrirà un parèntesi en les negociacions, que es reprendrien un cop passada la jornada electoral amb uns resultats que, inevitablement, acabaran condicionant la política catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, donat aquest cas, la campanya seria especialment complexa: ERC i CDC competint electoralment en unes eleccions on la CUP no es presenta mentre republicans i convergents fan pinya per intentar arribar a un acord amb els cupaires.

El temps per investir el president de la Generalitat

Com que Artur Mas no va ser investit ni en primera ni en segona volta, Catalunya es troba ara dins els dos mesos reglamentaris de marge per intentar trobar un acord. Durant aquest temps es poden fer tants debats com calgui. Serà clau la "jornada de debat nacional" que la CUP té previst celebrar el 29 de novembre per definir si hi haurà acord o no abans que comenci la campanya dels comicis espanyols. La data límit per investir un president és el 10 de gener. Si s'arriba a aquest dia sense acord, l'Estatut preveu que es dissolgui automàticament el Parlament i es convoquin eleccions.

Eleccions al març

Un cop dissolt el Parlament, les eleccions s'han de celebrar 54 dies després, és a dir, el 6 de març. Això vol dir que la campanya catalana començaria la nit del 18 de febrer. Aquest escenari obligaria els partits que tenen previst celebrar congressos a ajornar-los. Aquest és el cas de CDC, que té previst per a aquest mes el conclave de refundació. També ICV i PSC tenen a l'agenda renovar les direccions per aquestes dates.

La campanya del 20-D

La campanya de les eleccions del 20 de desembre arrencarà el dia 4 d'aquest mes a la nit. Els ciutadans de l'estat espanyol votaran per primera vegada en plena campanya nadalenca. Tant és així que en els dies posteriors a conèixer el resultat de les urnes coincidiran dos discursos clau que marcaran els inicis de la legislatura tan espanyola com catalana: el de Felip VI el 24 de desembre al vespre i el de Cap d'Any d'Artur Mas, com a president de la Generalitat en funcions si és que encara no hi ha hagut investidura a Catalunya.

La constitució del Congrés

Si Mariano Rajoy va fixar les eleccions per al 20-D va ser justament perquè la constitució del Congrés fos després de les festes de Nadal. La data màxima per fer-ho és el 14 de gener. Congrés i Senat es constitueixen de forma simultània.

La investidura del president espanyol

Un cop constituïdes les corts, correspon al rei Felip VI proposar un candidat a la presidència del govern espanyol després de reunir-se amb tots els representants dels partits. La mesa del Congrés fixarà la data del ple d'investidura probablement entre el 19 i el 23 de gener. Si no hi ha president ni en primera ni en segona volta, aleshores s'obre un termini de dos mesos de marge per a l'acord. Passat aquest termini, que coincidiria amb uns hipotètics comicis catalans al març, si no hi ha pacte d'investidura es dissoldrien les Corts per tornar a convocar eleccions.

stats