Política 27/05/2019

Colau perd el partit a tot o res de l’Ajuntament de Barcelona

Els comuns lliuren, per la mínima, el seu gran bastió a ERC

Maria Ortega
3 min
Colau perd el partit a tot o res de l’Ajuntament de Barcelona

BarcelonaPer uns 4.000 vots de diferència. Així va decidir ahir una gran ciutat com Barcelona el futur del seu ajuntament. I el recompte de vots es va girar en contra de l’actual alcaldessa, Ada Colau, que, tot i empatar a deu regidors amb Ernest Maragall (ERC), va perdre per la mínima. Per vots. BComú jugava un partit a tot o res. Una petita bossa de vots marcava la diferència entre l’èxit -optar a un segon mandat- o el fracàs, que suposa perdre el gran bastió dels comuns: l’Ajuntament de Barcelona. I la balança es va decantar a favor d’aquesta segona opció després d’una nit de nervis. “Hem tornat a fer història”, deia Colau en la seva compareixença, després de reconèixer la victòria d’ERC, però defensant els resultats de la seva formació -que va qualificar de “molt bons”- i l’auge “històric” de les esquerres a la ciutat. Colau va demanar mirar més enllà de les sigles i es va dirigir a Maragall per proposar un govern “ampli” d’esquerres. “Hem canviat l’agenda política i hem obert l’horitzó del que és possible”, va remarcar, entre aplaudiments i crits de “ Sí se puede ”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ser el més votat -encara que fos per un únic vot de diferència- era el gran objectiu per a BComú i ERC. Les enquestes coincidien a dibuixar un duel ajustadíssim entre les dues forces. Mantenir l’ajuntament era clau tant per als comuns com per a la figura d’Ada Colau, el seu gran símbol, que durant la campanya ha defugit pronunciar-se sobre què faria si el seu partit no guanyava. Ho fiava tot a una victòria, a tornar a guanyar “contra tot pronòstic”. Ara caldrà veure quin rol assumeix després de perdre l’alcaldia.

Ahir els comuns van viure una nit amb un argument similar al de fa quatre anys però amb un desenllaç oposat. El 2015, després d’un recompte infernal, van rebre la trucada del llavors alcalde Xavier Trias admetent que havien guanyat la partida. Es van imposar a CiU per només 17.000 vots i es van convertir en la sorpresa de la nit. Ahir, el resultat va ser encara més ajustat. I de regust amarg per a l’equip de Colau.

ERC es va situar, per primera vegada, com la força més votada a la ciutat i va fer esclatar els plans de BComú d’optar a un segon mandat per consolidar les polítiques de canvi engegades el 2015.

La primera galleda d’aigua freda a la Fabra i Coats de Sant Andreu, l’espai que els comuns van tornar a escollir per celebrar la nit electoral, va ser el sondeig que va fer públic Betevé i que visualitzava la cara del republicà Ernest Maragall per davant de la de Colau. Per poc, mig punt de diferència, però per davant. “Serà una nit llarga”, resumia el número dos de la llista, Joan Subirats, en la primera compareixença. A fora, alguns dels membres de l’equip no volien donar per bo el pronòstic i asseguraven que encara hi havia partit. I alguns feien broma amb les altes dosis de tranquil·litzants que caldrien per fer front al recompte.

“Serà un orgull tornar a guanyar contra tot pronòstic”, anunciava la candidata dels comuns divendres des de Nou Barris, després que l’última enquesta feta pública, la del Periódico d’Andorra -coneguda com l’enquesta prohibida-, donés avantatge a la formació de l’alcaldessa per primer cop des de l’inici de campanya. Però la petita desinflada d’última hora que pronosticava per a ERC no es va acabar materialitzant i l’esprint final dels comuns no va tenir recompensa. Colau va centrar el tram final de campanya a repetir que el PSC no tenia possibilitats de lluitar per l’alcaldia, que la cosa estaria entre ella i Maragall, i a presentar-se com el “vot útil” per garantir que la “dreta no torna al govern de Barcelona”. Però els votants socialistes van reforçar la seva marca i el PSC va passar ahir de quatre a vuit regidors. I va tornar a ser la força mes votada a Nou Barris, un dels districtes on els comuns van irrompre amb més força en les últimes municipals.

stats