Eleccions municipals

Anna Gabriel i David Fernàndez, junts per reivindicar la CUP al bastió de Berga

Els cupaires reclamen revalidar un tercer mandat a la capital del Berguedà i entrar amb força a Lleida i Barcelona

3 min
Gabriel i Fernàndez, a l'acte final de la CUP a Berga

BergaLa CUP ha tancat la campanya a Berga per reivindicar-se en el seu principal bastió en una decisió inèdita perquè fins ara la cloenda sempre s'havia fet a Barcelona. I ho ha fet amb els exdiputats de la CUP al Parlament, David Fernàndez i Anna Gabriel, dos dels grans referents de la formació anticapitalista, que no coincidien en un acte des que l'exdiputada va marxar a l'exili. I és que Berga és l’única capital de comarca que gestionen els cupaires, que hi manen des del 2015. Llavors van desbancar CiU per només 58 vots i van governar en minoria amb 6 regidors. Fa quatre anys en van sumar dos més i es van quedar a només un de la majoria absoluta, que es van assegurar pactant amb els dos regidors d’ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara l’objectiu és evitar que el desgast de governar els passi factura. L'alcalde, Ivan Sànchez, que torna a ser el cap de llista tot i que inicialment no volia repetir, assegurava en una entrevista a l’estiu a l'ARA que no guanyar no seria un drama perquè el projecte de la CUP va més enllà de les administracions, però perdre Berga seria un cop dur per a la formació assembleària, que vol deixar enrere la patacada que va patir el 2019 quan va perdre desenes de regidors i la representació en ciutats com Barcelona, Lleida, l'Hospitalet de Llobregat o Terrassa.

Gabriel, que ha recordat els inicis de la CUP el 2003 quan es va presentar "en molt pocs municipis" i va assolir 10 regidors, ha subratllat que van desembarcar a les institucions per “impugnar la política del peix al cove” i “les reformes dels governs tripartits”. “Vint anys després presentem 167 candidatures!”, ha recalcat. L'exdiputada ha defensat la necessitat que els cupaires aconsegueixin uns grans resultats diumenge: “El 28-M ens hi juguem que l’Estat ens compti perquè la CUP és l’únic vot nítidament independentista i anticapitalista, és l’espai de resistència als municipis i volem revalidar alcaldies, com la de Berga, i entrar amb força en ajuntaments com Barcelona i Lleida on és imprescindible que se senti la nostra veu”.  

Fernàndez, per la seva banda, ha dit que diumenge la majoria d'ajuntaments seran independentistes, però ha deixat clar que amb "això no n'hi ha prou". "A la CUP ho volem tot, volem uns serveis públics que donin resposta a les necessitats de la gent", ha advertit. "La CUP és la lluita permanent fins que aquest poble pugui decidir lliurement el seu futur", ha afegit. També l'ha erigit en "el dic de contenció del feixisme" i ha fet una crida a aturar l'extrema dreta "al carrer i a les institucions", i ha tancat el seu discurs amb el "No passaran" de la Guerra Civil.

L'alcalde treu pit per eixugar el deute de 20 a 6 milions

Sànchez, que va substituir Montse Venturós el juliol del 2021 quan l'alcaldessa va deixar el consistori per la depressió que patia des de feia cinc mesos, ha tret pit per la gestió dels cupaires al consistori. Davant dels retrets dels que els acusen de no invertir prou en la ciutat, l'encara alcalde ha subratllat que sí que han fet inversions i que han eixugat el deute de 20 milions que els va deixar CiU a només 6 milions.

"Molta gent no vol parlar del deute, però el govern responsable ha estat el de la CUP, que l'ha eixugat un 75% encara que a alguns els faci mal, i hem fet inversions d'entre 1 i 2 milions cada any", ha destacat. Tot plegat, ha conclòs, amb un consell comarcal governat per Junts, PSC i independents, "que fa joc brut" i que "tenim en contra perquè parla de Berga sense convocar-nos".

Ivan Sànchez durant el míting
stats