Eleccions municipals

D'ERC a Junts i de Junts a ERC: alcaldes que canvien de bàndol

Els batlles de Campelles, Golmés, Montblanc i tres pobles de la Cerdanya es presenten ara amb el seu gran rival

4 min
Jordi Calvís i Pep Andreu

BarcelonaERC i Junts han passat en els últims mesos de ser socis al Govern a adversaris oberts al Parlament, però al món local fa temps que els dos partits competeixen aferrissadament. Una rivalitat que fins i tot els ha portat a captar candidats l'un de l'altre. Alcaldes que fins ara eren republicans es presentaran aquest cop per Junts, i també a la inversa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest últim és el cas de Judit Cornellà, que després de presentar-se el 2019 amb Junts ara liderarà una llista d'ERC per optar a la reelecció. Un gir tan inesperat com el fet que ara mateix tingui la vara d'alcalde malgrat que fa quatre anys, quan representava Junts, va obtenir només un regidor, per quatre dels republicans. Tanmateix, el juliol del 2021 va ser escollida alcaldessa després que, un rere l'altre, els regidors d'Esquerra renunciessin a assumir l'alcaldia després de la mort de Joan Dordas, batlle des del 2011. De fet, ha sigut el suport que li ha donat ERC aquests dos anys de mandat, que diu no haver trobat en Junts, el que han fet que Cornellà se sumi al projecte republicà. "ERC sempre ha estat present quan necessitàvem alguna cosa i la continuïtat era el millor per al poble", assenyala abans de remarcar que el seu partit "és Campelles".

Un altre membre de Junts del 2019 l’acompanyarà en una llista d'ERC totalment renovada. No hi serà l'actual tinent d'alcalde, Jordi Baeta, que va declinar ser l'alcalde abans que ho acceptés Cornellà. No perquè hagi decidit fer un pas al costat sinó perquè, per acabar-ho d'adobar, es presentarà per Junts en uns comicis que funcionen amb llistes obertes, al ser un poble de menys de 200 habitants. "L'executiva del Ripollès ens va dir que tenia emparaulada una nova llista liderada per Cornellà i que no comptava amb el que havia de ser el candidat i amb mi, i vam trucar a Junts, que ens ha apadrinat –explica Baeta–. Si no és un partit és un altre, no hi ha cap motivació política al darrere, estàvem orfes", afegeix.

Cornellà al seu despatx de l'Ajuntament de Campelles

Golmés canvia amb la sortida de Junts del Govern

L'alcalde de Golmés i part de l'equip de govern també han acordat presentar-se amb ERC després de fer-ho per CiU i per Junts els últims tres comicis. Però què ha portat l'executiu a anar amb Esquerra? El contenciós amb un grup de veïns per l'ampliació de les instal·lacions de Lactalis, que té una planta de producció de llet entre aquest municipi i Mollerussa. "Quan el departament de Territori va passar a mans d'ERC ens van oferir anar sota el seu paraigua i ho hem acceptat per tenir fil directe amb el Govern en les negociacions amb Adif i la resta d'administracions", admet el batlle, Jordi Calvís. "Jo no he trucat a cap porta, han estat ells directament", afegeix.

El desmembrament de l'antiga CiU també ha pesat en la seva decisió. "Fa tres anys vaig deixar de ser militant del PDECat perquè el funcionament intern no em convencia, perquè no hi havia un lideratge clar", exposa. Tampoc el projecte de Junts, on no s'ha afiliat, l'ha convençut. "Veig controvèrsies i no hi ha un criteri clar", ressalta. Confia que el canvi de bàndol no el penalitzi després de tres majories absolutes. "L'objectiu és revalidar-la", deixa clar. Davant seu, s’hi trobarà dos dels tres regidors d’ERC que no han avalat la nova candidatura del que fins ara era el seu partit i que van amb un partit independent, tot i que s’especulava que anessin amb Junts.  

Desbandada a la Cerdanya

El camí a la inversa –d'ERC a Junts– l'ha fet l'alcalde de Montblanc des del 2007, Josep Andreu, que ja no es presentarà amb els republicans després de donar-se de baixa del partit el 2020 i tancar la llista de Junts a les darreres eleccions al Parlament. Ara l'històric batlle intentarà retenir l'alcaldia però amb els colors del partit de Laura Borràs. I al seu costat hi haurà tres regidors de l'equip actual que el van acompanyar en el pas d'ERC a Junts.

A la Cerdanya, on Esquerra ja va veure néixer una de les seves darreres escissions –Reagrupament, liderada per l'aleshores alcalde de Puigcerdà, Joan Carretero–, ara els republicans han vist com els alcaldes de Prats i Sansor, Xavier Picas, de Fontanals, Ramon Chia, i de Llívia, Elies Nova, juntament amb una regidora de Das, Cristina Rotella, es presenten amb Junts després d'haver-ho fet amb ERC ara fa quatre anys. Nova es va donar de baixa d’ERC i es va afiliar a Junts el desembre del 2020 pel tancament perimetral de la comarca, però el malestar es va iniciar pel pacte amb el PDECat al consell comarcal de la Cerdanya, on ERC tenia tancat un pacte amb Endavant Cerdanya que tres consellers es van saltar i la direcció va secundar. Picas, Chia i Rotella, que ara es presenta a Bellver, marxen perquè, com diu el primer, "Junts està més forta que ERC a la comarca, amb majoria d'alcaldes".

Pacte de poble al Bages

Ben diferent és l'escenari a Aguilar de Segarra. Als comicis del 2015 només es va presentar una llista, la de CiU, encapçalada per un dels únics alcaldes que van entrar amb les primeres eleccions democràtiques, Valentí Riera, però a les del 2019, a la de Junts s'hi va sumar la d'ERC. La folgada victòria de Junts, amb 5 dels 7 regidors, no va impedir que es configurés un govern d'unitat que volen mantenir el 2023. Per evitar futures disputes partidistes, membres dels dos partits van acordar fer unes primàries al febrer en què es va tancar una única llista que es presenta com a agrupació d'electors. Un pacte de poble al marge de les direccions dels partits que ha fet que aquest poble del Bages ja hagi triat Ricard Tomàs com a alcalde i els sis regidors de govern.

stats