Eleccions municipals

Dimissió en bloc dels regidors de Junts a les Planes d’Hostoles un dia després del fitxatge de Carla Simón

Cinc regidors de l’actual govern municipal de Junts han renunciat al càrrec per falta de confiança en l'alcalde Eduard Llorà, que no repetirà com a candidat

3 min
Un col·legi electoral durant les eleccions municipals del 2019.

Les Planes d'Hostoles (Garrotxa)Un dia després que el nou candidat de Junts a les Planes d’Hostoles (la Garrotxa), Pablo Odell, anunciés la incorporació de Carla Simón a la llista electoral del partit, cinc regidors de Junts de l'actual govern del poble han plegat en bloc renunciant a les seves actes. La dimissió, però, no ha agafat del tot l'alcalde de les Planes, Eduard Llorà, per sorpresa. Fonts de Junts puntualitzen a l'ARA que la decisió ja estava presa abans de la incorporació de la cineasta com a candidata. Ara bé, el trencament s'ha consumat amb el lliurament de les actes durant la celebració del ple d'aquest divendres. Amb la seva dimissió, a un mes i mig de les eleccions, han deixat el govern municipal, encapçalat per l'alcalde Eduard Llorà, en minoria, amb només tres dels nous membres que tenia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els regidors han al·legat pèrdua de confiança, falta de comunicació i de transparència. Llorà, per la seva banda, ha manifestat la seva disconformitat amb la decisió: "No estava acordada i només s'entén com un càlcul electoral per intentar fer mal", manifesta l'alcalde, que afegeix: "No tot s’hi val per aconseguir vots, i menys abandonar les funcions per a les quals t’has compromès a les urnes". "A sis setmanes de les eleccions, la dimissió genera més problemes que avantatges, però amb els tres regidors que ens quedarem tirarem endavant en el dia a dia i no hi haurà cap impacte real en la gestió del consistori", certifica Llorà, que no optarà a la reelecció al capdavant de Junts.

Debat sobre el model del partit

Per a l’alcalde de les Planes, la dimissió té una clara lectura electoralista perquè just coincideix amb la creació d’una nova candidatura que concorrerà als comicis. La nova formació es presentarà oficialment als veïns del poble aquest dissabte, sota el nom Estimem les Planes. Estarà encapçalada per Marc Puig, que, fins fa dos mesos, era el segon tinent d’alcaldia del govern municipal i també va abandonar el grup per discrepàncies amb el partit. Segons els membres de Junts, els regidors que han deixat l'Ajuntament formarien part de la llista d'Estimem les Planes, però Marc Puig avança a l'ARA que "no venen a la candidatura, perquè la situació els ha sobrepassat i deixen la política".

La crisi municipal s’ha produït arran del canvi de model i lideratge al capdavant de Junts a les Planes. Per a les eleccions del 28 de maig, Eduard Llorà, alcalde durant els últims dotze anys amb els nous regidors del consistori, ha cedit el relleu a Pablo Odell, un veí que va néixer a l'Argentina de família de procedència gal·lesa i fa 23 anys que viu al poble. Odell ha impulsat una llista àmplia sota les sigles de Junts amb representació de diferents independents.

"En un poble petit presentar-se sense l'estructura d'un partit és molt difícil. Ens semblava que a les Planes no era necessari optar per una llista blanca. Per això hem mantingut les sigles de Junts però incorporant molts independents", afirma en declaracions a l'ARA l'alcaldable, informa Mariona Ferrer i Fornells. Odell, que creu que no és casualitat que després del cop d'efecte de sumar Carla Simón s'intenti desestabilitzar la candidatura, afirma: "Estem parlant de gent que no vol seguir a la nostra llista de Junts perquè prefereixen mantenir les inèrcies de tota la vida". I apunta que, tot i tractar-se d'un tema sobretot de "persones", acabarà cristal·litzant en un debat sobre regeneració o no-regeneració del poble.

* Aquest article s'ha modificat a posteriori de la seva publicació. L'article apuntava inicialment que la dimissió dels cinc regidors de Junts era per l'anunci de la candidatura de Carla Simón. És cert que es va fer efectiva amb el lliurament de les actes un dia després, el 14 d'abril, però ja feia mesos que s'estava gestant. També assenyalava per error que Pablo Odell fa 26 anys que viu el poble i realment en fa 23.

stats