En directe
Eleccions municipals
29/05/2023

La ressaca del 28-M, minut a minut | Colau promet la "màxima generositat" per explorar un acord d'esquerres a Barcelona

Segueix la jornada postelectoral minut a minut

Aragonès compareixerà aquest dimarts per valorar els resultats de les municipals

S'han sentit moltes declaracions sobre els resultats de les eleccions municipals, però cap paraula del president de la Generalitat. Pere Aragonès trencarà el seu silenci aquest dimarts a les 12 hores en una compareixença al Palau de la Generalitat després de la reunió del Govern. És una compareixença important tenint en compte que els resultats del seu partit, Esquerra, van ser adversos. Des del Palau de la Generalitat descarten que el president també avanci eleccions com ha fet Pedro Sánchez a Espanya, però no volen abordar cap més escenari. Una de les possibilitats que té al seu abast el president per donar un impuls al seu mandat seria remodelar el seu govern. L'última vegada que ho va fer va ser l'octubre de l'any passat, quan primer va cessar Puigneró i després va haver de nomenar nous consellers per la sortida de Junts.

Colau diu que treballarà "des de Barcelona" per acords progressistes a l'Estat

L'alcaldessa en funcions de Barcelona Ada Colau no ha alterat la seva agenda prevista després de les eleccions i ha participat en l'acte inaugural de la Reunió 2023 del Cercle d'Economia. Colau ha acabat la seva intervenció defensant que, tot i que les eleccions les guanyés Xavier Trias ("per molt poc", ha remarcat), preferiria que hi hagués un acord d'esquerres a la ciutat perquè els partits progressistes sumen una "amplíssima majoria". I, en plena onada de rumors sobre quin serà el seu futur, ha apuntat que ella sempre buscarà aquests acords progressistes, també al govern de l'Estat, i ha afegit que treballarà per aconseguir-los, però des de Barcelona. "Ajudaré, des de la ciutat de Barcelona, a fer que aquests acords es materialitzin", ha conclòs.

Puigdemont es mulla per Míriam Nogueras com a cap de llista de Junts

L'anunci del president espanyol, Pedro Sánchez, d'avançar eleccions ha agafat a contrapeu tots els partits. També a Junts, que ara haurà d'escollir el seu pròxim cap de llista als comicis espanyols. D'entrada, s'hauria d'escollir el candidat per primàries, però l'expresident Carles Puigdemont ja s'ha mullat per una candidata: Míriam Nogueras. En una piulada ha assegurat: "Eleccions? Cap problema, nosaltres estem preparats", ha proclamat, acompanyant el missatge amb una fotografia de la portaveu del Congrés de Diputats. D'aquesta manera també envia un missatge al sector pragmàtic del partit, que veuria amb bons ulls que l'exconseller d'Economia Jaume Giró fes el salt a Madrid.

Sirera demana que la governabilitat a Barcelona no serveixi per a un "intercanvi de cromos" a les eleccions espanyoles

L'alcaldable del PP a Barcelona, Daniel Sirera, ha reclamat que la governabilitat a l'Ajuntament no serveixi per "un intercanvi de cadires i cromos" de cara a les eleccions espanyoles. En una roda de premsa a la seu del partit per valorar els resultats a les municipals, Sirera ha aprofitat per referir-se a l'avançament dels comicis espanyols i ha afirmat que li fa por que algú "vulgui aprofitar-se" de les pròximes eleccions a l'Estat i fer servir el consistori com a "moneda de canvi".

Sobre si podria afavorir una alcaldia del PSC o de Junts, Sirera ha advertit que no donarà cap xec en blanc i ha admès que veu "complicadíssim per no dir impossible" donar suport a Jaume Collboni si també compta amb els vots d'Ada Colau. L'alcaldable popular ha remarcat que la seva visió de Barcelona "no és la que tenen els comuns i Colau". "Si Collboni governa amb el mateix equip continuaran fent el mateix que els últims vuit anys", ha explicat. Sirera ha destacat que ara la responsabilitat és de Collboni i de Xavier Trias d'aclarir "què volen fer i amb qui volen arribar a acords". "En funció d'això, ens asseurem a parlar amb l'un i amb l'altre", ha dit, però ha advertit que no donaran xecs en blanc. A més, ha dit que si ells no entren en l'aritmètica les dues alternatives són "o la sociovergència o un tripartit d'esquerres".

El PNB no veu "justificat" l'avançament electoral i l'atribueix a un "càlcul intern" de Sánchez

No ha agradat l'avançament electoral al PNB, que el troba "sorprenent i injustificat", tenint en compte que s'acosta la presidència espanyola del consell de la Unió Europea. El portaveu jeltzale al Congrés, Aitor Esteban, ha atribuït la decisió de Pedro Sánchez a un "càlcul intern" en clau de partit per estalviar-se crítiques dels territories que poguessin desestabilitzar la seva figura fins al desembre.

Feijóo assegura que "respectarà" la decisió dels territoris que pactin amb Vox

El PP ha guanyat en diverses comunitats autònomes com el País Valencià o les Illes Balears, però si vol governar es veu abocat a pactar amb Vox. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va conversar aquest diumenge a la nit de manera informal amb el líder de Vox, Santiago Abascal, però segons fonts del partit no van abordar encara la possibilitat de pactes postelectorals. Feijóo ha dit que serà "respectuós" amb la decisió que prengui cada territori, però ha tornat a insistir en deixar governar la llista més votada. El missatge va dirigit al PSOE, perquè els conservadors voldrien que s'abstinguessin en territoris com el País Valencià perquè el PP no hagués de pactar un govern amb Vox. Ara bé, per la mateixa regla de tres, el PP hauria de fer el mateix a Extremadura, on el PSOE de Guillermo Fernández Vara va guanyar les eleccions, però la suma de PP i Vox li pot prendre el govern. Feijóo ha explicat que aquest diumenge també va felicitar el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que va mantenir el govern autonòmic per la mínima.

29 May 2023

Junqueras confirma Rufián com a candidat d'ERC a les generals

Quim Bertomeu

Anàlisi | 'Sánchez posa tothom a córrer'

"És el moviment més arriscat que ha fet fins ara el president espanyol perquè s'hi juga el càrrec, però la convocatòria immediata d'eleccions per al 23 de juliol té algunes virtuts per a ell, que d'entrada recupera la iniciativa i posa tota la resta de partits a córrer"

Llegiu en aquest enllaç l'anàlisi del cap de Política, Gerard Pruna, sobre el cop de volant de Pedro Sánchez amb la convocatòria d'eleccions anticipades.

Feijóo demana que el 23 de juliol serveixi per "confirmar i ampliar" el canvi iniciat el 28-M

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, vol que l'avançament electoral serveixi per "confirmar i ampliar" el canvi iniciat el 28-M. "Ahir els ciutadans van votar majoritàriament al meu partit però el sanchisme encara no està derogat. Espanya està convocada a fer-ho en 54 dies", ha afirmat en una declaració des de la seu del PP aquest migdia. Per Feijóo, aquest 28-M va ser "l'expressió més neta de canvi de la nostra societat": "Convoco als ciutadans a confirmar-lo i ampliar-lo". El líder popular ha aprofitat per recordar que ja li havia demanat a Sánchez que les eleccions generals coincidissin amb les municipals i autonòmiques: "És preocupant el temps perdut". Feijóo creu que les eleccions del 23 de juliol no van de substituir només un govern per un altre, sinó de canviar "una política frívola i que fractura per una de responsable".

Què han votat els teus veïns? Mapa dels resultats del 28-M a Barcelona, carrer a carrer

La fragmentació del vot ha tornat a marcar les eleccions municipals a Barcelona, però els mapes de les votacions per seccions censals permeten veure una ciutat dividida en tres (Junts, el PSC i els comuns) pel que fa als guanyadors. ¿Vols saber quina opció es va imposar entre els teus veïns? Consulta-ho carrer a carrer en els mapes interactius recollits en aquest enllaç.

Illa descarta una moció de censura a Catalunya: "Mai ho he tingut al cap"

Salvador Illa ha evitat pronunciar-se sobre si el president Pere Aragonès hauria de convocar eleccions anticipades a Catalunya, com ha fet el cap de l'executiu espanyol, en vista del retrocés viscut a les municipals i el fet d'estar al govern en minoria. "Aquesta és una facultat del senyor Aragonès i ell ha de prendre la decisió", ha dit: "Nosaltres estem generant una alternativa per quan arribi el moment oferir-la als catalans". En la mateixa línia, ha assegurat que no es planteja una moció de censura a Catalunya: "Mai ho he tingut al cap".

Illa insta Collboni a negociar un govern "el més progressista possible" a Barcelona

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que ha encarregat al cap de llista del seu partit per Barcelona, Jaume Collboni, que iniciï converses per formar govern a la ciutat. Un govern que, ha dit, ha de ser "el més estable, progressista i pensat en clau barcelonina possible". I ha advertit que no és bo "governar amb 11 regidors de 41", en al·lusió al resultat del guanyador de les eleccions, Xavier Trias (Junts). Tot i que Illa no ha volgut "descartar" un eventual acord amb Junts, ha rebutjat els projectes "personalistes" com el de Trias: "D'entrada, que tota una candidatura tingui un nom de persona". Collboni ja va advertir ahir que no renunciaria a intentar aconseguir l'alcaldia de la ciutat.

ERC aplana el camí perquè Trias sigui alcalde però li demana que prengui "la iniciativa"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha aplanat aquest dilluns el camí perquè el seu partit no posi cap obstacle al fet que Xavier Trias (Junts) sigui el pròxim alcalde de Barcelona. Això sí, ha evitat pronunciar-se explícitament i ha dit que és a Trias "a qui correspon prendre la iniciativa". "Per part nostra la prioritat és Barcelona i és Catalunya", ha resolt. Però sí que ha donat mostres sobrades de no voler abonar en cap cas l'escenari que l'alcalde de Barcelona sigui Jaume Collboni. Junqueras ha dit que el que necessita ara mateix l'independentisme és "recuperar consensos".

En Comú Podem es posa "a plena disposició" de Yolanda Díaz: "Cal un nou projecte i un nou lideratge"

El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha admès aquest dilluns de ressaca electoral que els resultats dels comuns no són els que esperaven, sobretot perquè no van poder guanyar a Barcelona. Tot i així, ha remarcat que el seu ja és un espai "consolidat" a Catalunya i que han "resistit" com a quarta força: "Estarem a molts governs i ajuntaments per construir majories progressistes". Cid també ha remarcat ja, amb la vista posada en la convocatòria d'eleccions generals, que la formació es posa a "plena disposició" del Sumar de Yolanda Díaz perquè ella sigui "la primera presidenta" del govern espanyol. "És el moment de posar-se darrere de Yolanda Díaz", ha remarcat, i ha insistit que és el moment que l'esquerra faci coses diferents per intentar guanyar: "L’esperança del conjunt de vot progressista és Yolanda Díaz, si fem el mateix de sempre no guanyarem a la dreta. Cal un nou projecte i un nou lideratge i ens posem a la seva disposició", ha resumit.

Vox pressiona al PP : "Si depèn de nosaltres, no hi haurà governs d'esquerres"

"L'única notícia positiva que ens ha donat [Pedro] Sánches aquests quatre anys és la convocatòria d'eleccions". Així ha reaccionat el líder d'ultradreta i president de VOX, Santiago Abascal, a la convocatòria d'eleccions generals a l'Estat per al 23 de juliol. Abascal, que s'ha mostrat victoriós després dels "magnífics resultats" d'aquest 28-M, ha anticipat que "surten a guanyar [a les eleccions generals]" i fins i tot ha afirmat que espera "una vicepresidència", donant per fet que el Partit Popular guanyaria les eleccions i hauria de pactar amb ells.

En aquest sentit, els de VOX han deixat la pilota damunt la teulada del PP pel que fa a la formació dels nous governs autonòmics i locals on els dos partits es necessitarien. "Si depèn de nosaltres, no hi haurà governs d'esquerres", ha dit Abascal en roda de premsa, mostrant mà estesa per pactar amb els populars que, en algunes regions com Extremadura, ja fan equilibris demanant l'abstenció del PSOE per esquivar VOX.

Illa considera una decisió "valenta" la convocatòria electoral de Sánchez i demana la "concentració del vot": "Hi ha dues opcions, això és evident"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha valorat la convocatòria electoral de Pedro Sánchez per al 23 de juliol. Ha considerat que el president espanyol ha pres una "decisió valenta" de "donar veu als ciutadans" i ha plantejat les generals com un plebiscit entre dos models. "S'obren dos camins, el camí del progrés, la política útil i el diàleg, o el retrocés, la política estèril i la confrontació", ha exposat, i ha fet una "apel·lació a concentrar el vot" en la papereta socialista. Illa ha descartat fer primàries per escollir el cap de llista per Barcelona al Congrés, a causa, ha assegurat, de la falta de temps.

Sánchez ha anunciat la convocatòria l'endemà que la suma de PP i Vox hagi arrabassat al PSOE la major part del poder territorial que havia guanyat el 2019. Tot i això, Illa no ha valorat aquests resultats, més enllà de dir que el PP se n'havia sortit a l'hora d'"agrupar" el vot, i s'ha limitat a valorar els resultats a Catalunya. "El PSC és el primer partit de Catalunya amb més de 700.000 vots, fet que no passava des del 2007", ha dit.

Ayuso, sobre l'avançament electoral: "És una rendició"

"Convoca perquè no aguanta més", ha afirmat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, un cop ha conegut l'avançament electoral anunciat pel president espanyol, Pedro Sánchez. "És una rendició. Ara només cal preguntar-se si proposarà un govern amb l'extrema esquerra i amb Bildu", ha afegit en una entrevista a Telemadrid. Ayuso ha defensat els resultats d'aquest diumenge assegurant que "Espanya ha parlat" i que demostra que "ningú ha demanat que es transformi Espanya per la porta del darrere" de la mà de l'independentisme català i basc.

L'equip de Colau promet la "màxima generositat" per explorar un acord d'esquerres a Barcelona

Com ja va fer l'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, en la seva primera valoració de resultats electorals, el seu equip ha insistit avui en l'objectiu d'intentar teixir un acord d'esquerres que eviti l'alcaldia de Xavier Trias (Junts). El número dos de la llista, Jordi Martí, ha defensat aquest dimarts que hi ha un "espai de possibilitat per continuar tenint govern d’esquerres" i que seria un "error" que Barcelona no intentés ser l'única gran ciutat de l'Estat que manté un govern progressista.

"No tirarem la tovallola", ha remarcat, i ha dit que és aviat per valorar encara posicions com la d'ERC, que també s'hauria de sumar a aquest acord per superar la investidura. Segons Martí, la suma de comuns i PSC guanya un regidor respecte al que tenien (de 18 a 19) i, amb l'afegit d'ERC, el bloc d'esquerres aglutina 24 regidors, que creu farien "legítim" intentar obtenir l'alcaldia. "No hauríem d'abandonar la possibilitat d'un govern d'esquerres per tacticismes electorals de qualsevol mena, i qui ho faci se n'acabarà penedint a mig o llarg termini", ha avisat.

Martí ha admès que aquest possible nou govern hauria d'incloure "matisos" als projectes liderats fins ara per Colau i ha promès "màxima generositat" en les negociacions. El portaveu de Barcelona en Comú també ha dit que estaran pendents dels recompte exhaustiu dels vots per verificar que es mantenen com a tercera força (els separen 141 vots del PSC). El que no ha concretat és si Collboni hauria de ser l'alcalde d'aquest acord d'esquerres i tampoc quin serà el futur de Colau. "Ens asseurem a la taula amb la màxima de les generositats per aconseguir que Barcelona mantingui un govern d'esquerres", ha conclòs

Belarra (Podem): "Estem treballant des d'ara mateix perquè aquest espai polític es presenti unit" a les eleccions generals

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha anticipat que la formació lila està treballant "des d'aquest moment" perquè l'espai polític de l'esquerra "es presenti unit". Belarra ho ha dit després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés la convocatòria d'eleccions generals a l'Estat per al 23 de juliol, després dels resultats municipals i autonòmics d'aquest diumenge.

Podem ha estat un dels partits que han sortit més malparats de les eleccions d'aquest 28-M, sobretot per no haver entrat en territoris com Madrid o València. En una compareixença aquest dilluns al matí, Belarra ha anticipat que els resultats d'ahir diumenge són fruit d'una "onada reaccionària que busca retrocedir en drets".

"Sortirem a guanyar en aquesta segona part del partit i volem remuntar. Pensem que és possible revalidar la confiança de la gent d'aquest país, no només amb el govern de coalició, sinó dins l'espai [d'esquerres]. És l'única condició de possibilitat perquè les transformacions profundes es produeixin com més aviat millor", ha assegurat Belarra.

Junqueras ungeix de nou Rufián per al 23-J: "És el millor candidat possible"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha ungit de nou Gabriel Rufián com a candidat del partit a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. "El millor candidat possible en la defensa de Catalunya i els seus interessos a Madrid és Rufián", ha dit en roda de premsa aquest dimarts. També ha escenificat que el partit ja està de nou en campanya: "El millor antídot davant el PP i Vox és ERC".