29/05/2023

Sánchez posa tothom a córrer

2 min
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz al congres

BarcelonaPedro Sánchez ha reaccionat a la desfeta d'aquest diumenge al més pur estil Pedro Sánchez: doblant l'aposta amb un cop d'efecte. És el moviment més arriscat que ha fet fins ara el president espanyol perquè s'hi juga el càrrec, però la convocatòria immediata d'eleccions per al 23 de juliol té algunes virtuts per a ell, que d'entrada recupera la iniciativa i posa tota la resta de partits a córrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El temps és clau en aquest cop de volant del líder del PSOE. Situant una segona volta definitiva a finals de juliol, Sánchez escurça al mateix temps la celebració del PP i el funeral de l'esquerra, a qui obliga a posar-se a treballar per capgirar el desastre d'aquest diumenge. A escala interna, ajorna com a mínim fins després del 23 de juliol la crisi al PSOE, obligat a remar per intentar preservar la Moncloa abans de passar comptes amb el seu secretari general. I a l'esquerra del PSOE, força Sumar i Podem a accelerar els seus debats.

Aquesta és una de les principals conseqüències de la convocatòria d'eleccions. Amb aquest moviment, Sánchez posa pressió sobre Sumar i Podem, que ahir van prendre consciència real dels riscos d'anar dividits a les urnes i que ara només tindran 10 dies per pactar si volen anar en coalició el 23-J. Yolanda Díaz i Pablo Iglesias, doncs, hauran de negociar a contrarellotge.

Conscient que el temps tot ho dilueix, Sánchez vol intentar a més convertir la derrota d'ahir en la palanca d'una possible victòria demà. Aprofitar l'estat de xoc amb què part de l'electorat d'esquerres a l'Estat va veure com anaven caient governs en mans de la dreta per buscar un efecte rebot a les espanyoles que mobilitzi el votant progressista. És una incògnita, però, veure com poden afectar la participació uns comicis celebrats en ple estiu, amb molta gent ja de vacances.

L'agonia de continuar fins a final d'any

Ara bé, si algun factor ha sigut decisiu per a Sánchez aquest ha estat la perspectiva d'un final de mandat agònic amb la dreta ocupant tot el poder autonòmic i fent-li la vida impossible al Congrés, situant-lo com un candidat reprovat pels espanyols a les urnes. Amb la dissolució de les Corts que ha anunciat, Sánchez s'evita sessions de control que haguessin pogut ser una tortura i haguessin minat encara més el seu lideratge i cita els espanyols a les urnes abans que, a la tardor, les perspectives econòmiques puguin empitjorar.

Amb aquest panorama, el triple salt mortal d'aquest dilluns era possiblement l'única sortida transitable. L'única oportunitat de sumar un capítol més al manual de resistència sanchista.

stats