Eleccions generals

Junqueras confirma Rufián com a candidat d'ERC a les generals

El president d'Esquerra manté el rumb del partit malgrat la desfeta de les municipals

3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dilluns valorant el resultats de les municipals.

BarcelonaLa sacsejada que ha provocat a ERC els seus discrets resultats a les eleccions municipals no suposarà grans canvis al partit com a mínim a curt termini. La primera prova és que el president de la formació, Oriol Junqueras, ha ratificat aquest dilluns Gabriel Rufián com a candidat republicà a les eleccions generals del 23 de juliol que Pedro Sánchez ha convocat aquest dimarts per sorpresa de tothom. "El millor candidat possible en la defensa de Catalunya i els seus interessos a Madrid és Rufián", ha dit Junqueras. Tema tancat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que aquest dimarts ha intentat escenificar Esquerra per sobre de tot és que potser ha quedat tocada pels comicis locals, però no noquejada. Així, Junqueras ha volgut deixar clar que també té el missatge amb el qual el seu partit concorrerà als comicis espanyols: "El millor antídot contra el PP i Vox no és el PSOE, és Esquerra Republicana de Catalunya". Fins i tot ja ha erigit el seu partit en el "vot més útil" per frenar "l'onada conservadora" que des d'aquest diumenge s'ha dibuixat a Espanya. La idea d'ERC per avui, doncs, no era cap altra que aquesta: mirar de transmetre que, si hi ha noves eleccions, ja té candidat i missatge.

Malgrat això, li caldrà alguna cosa més si vol revertir el veredicte de les urnes del diumenge, on va perdre 300.000 vots respecte a les municipals de fa quatre anys i alcaldies tan rellevants com les de Lleida i Tarragona. Aquest dilluns Junqueras ha tornat a fer autocrítica i ha admès que aquesta vegada hi ha hagut massa potencials votants d'ERC que "van decidir quedar-se a casa".

El que per ara Esquerra no farà, com a mínim el seu president, és entrar en un revisionisme de les principals decisions que han marcat el rumb del partit en els últims anys. Així, Junqueras ha tornat a defensar l'aposta per la via del diàleg perquè té "un aval important dins la societat catalana i dins la comunitat internacional". Tampoc ha renegat d'haver aprovat els últims pressupostos de la Generalitat amb el PSC, el partit que ara li ha menjat el terreny a les urnes: "Entre que hi hagués pressupostos i no n'hi hagués era millor la primera opció".

Com revertir la tendència

Ara bé, malgrat tenir el candidat i el missatge per a les eleccions generals i haver fet el diagnòstic de què ha pogut passar a les municipals, la pregunta del milió seguirà sent què pot fer ERC per revertir els resultats de diumenge. Per ara hi ha poques pistes sobre la taula. Fonts del partit apunten que les eleccions generals a Catalunya seran en clau de frenar la dreta i que, en aquest context, la lluita serà "per capitalitzar aquesta mobilització". D'aquí que el primer missatge sigui que ERC és el "millor antídot" per frenar la dreta: és la manera de recordar que en el passat el PSOE i CiU sí que algun moment o altre van fer president un candidat del PP. En el cas de CiU, amb Xavier Trias de líder a Madrid.

Que funcioni o no encara s'ha de veure. Quan les generals han anat de frenar la dreta, històricament ha sigut el PSC qui ha recollit els fruits. "Si tu no hi vas, ells tornen", era el cèlebre eslògan del 2008 amb el qual el PSC va treure els millors resultats a Catalunya en unes eleccions generals a Catalunya que, com ara, també anaven de parar la dreta. Sigui com sigui, la primera decisió d'ERC ja està presa: encomanar-se a Rufián. És cert que la seva etapa com a candidat de Santa Coloma de Gramenet no ha frenat la majoria absoluta de Núria Parlon, però aquest ha sigut l'únic municipi de més de 100.000 habitants de Catalunya on Esquerra ha crescut en regidors. I, per a ERC, aquest ja és un principi on agafar-se.

stats