12/05/2023

La dreta pot caure en la seva pròpia trampa

1 min
Daniel Sirera, en una imatge recent

BarcelonaEl somriure amb què la dreta ha començat aquesta campanya electoral per haver aconseguit situar els okupes en el centre del debat podria glaçar-se el 28-M a Barcelona. El fenòmen d’aquests dies a la Bonanova estava dissenyat per tenir més impacte en la campanya estatal que en la barcelonina, però pot acabar tenint conseqüències funestes per a PP, Vox, Ciutadans i Valents a la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

M’explico. Una de les particularitats d’aquest 28-M és que per primera vegada, l’atomització característica dels partits d’esquerres es produeix a la dreta espanyolista, on els seus votants poden triar entre fins a quatre opcions. Això incrementa exponencialment el risc que alguns partits no arribin al llindar del 5% imprescindible per tenir representació. Fins ara, el PP era l’únic a qui més o menys tots els sondejos situaven dins el proper Ajuntament, però els populars no són precisament els principals beneficiats del debat al voltant dels okupes, que en el cas de la Bonanova han liderat Vox, Valents i Ciutadans amb manifestacions des de fa setmanes protestant per un problema que els propis veïns neguen que existís.

Ara els proposo un joc. Agafem les dades del CIS de dijous –que donava un 7% de vot al PP– i imaginem que arrel de la polèmica retrocedeix una mica en favor de Vox –un 3.4% de vot segons el CIS–, Ciutadans –un 2,3%– o Valents –un 2,1%–. Un repartiment capritxós –i certament difícil– dels vots podria fins i tot deixar els quatre partits per sota del llindar del 5% i, per tant, fora de l’Ajuntament. Aquest podria ser l’autoparany que s’ha parat la dreta.

stats