Eleccions municipals

Eleccions municipals 2023 a Barcelona: candidats, calendari i tot el que cal saber

Descobreix qui hi pot votar, com fer-ho per correu i què diuen les enquestes

5 min
Un col·legi electoral durant les eleccions municipals del 2019.

BarcelonaCalendari electoral, qui pot votar i qui no, els caps de llista de les candidatures que ja tenen representació i les que poden irrompre al consistori arran dels comicis: aquí trobareu tota la informació necessària per afrontar les eleccions municipals del 2023 a Barcelona, que es faran el diumenge, 28 de maig.

Calendari: inici de campanya i dates clau

Les eleccions municipals, a Barcelona i a tot Catalunya, se celebraran el 28 de maig perquè, com estableix la llei electoral (Loreg), tenen lloc el quart diumenge del mes de maig cada quatre anys. La maquinària electoral arrenca el dilluns, 3 d’abril, quan el govern espanyol signa el decret de convocatòria de les eleccions. A finals d’abril cal presentar les candidatures i, després d’un període d’esmenes, l’1 de maig queden proclamades. La campanya electoral començarà el dia 11 a mitjanit amb la tradicional enganxada de cartells, i s'acaba el divendres, 26 de maig. L’endemà arriba la jornada de reflexió, vigília de la convocatòria electoral, en què els caps de llista de les diferents candidatures, amb representació o sense, sabran com els han anat les eleccions.

Caps de llista:

Ada Colau

Ada Colau

L’actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, encapçala per tercera vegada la llista de Barcelona En Comú amb l'objectiu de revalidar un tercer mandat. Els comuns, que van quedar en segon lloc amb 10 regidors com ERC, van retenir l’alcaldia el 2019 gràcies als vots dels 8 regidors del PSC, amb qui acabarien formant govern, i al controvertit suport dels 3 edils independents de Barcelona pel Canvi-Cs, amb l’ex primer ministre francès, Manuel Valls, al capdavant, en un pacte que va ser molt criticat per l'independentisme.

Ernest Maragall candidat d'ERC per les eleccions municipals a Barcelona

Ernest Maragall

El candidat d’Esquerra, Ernest Maragall, que repeteix com a cap de llista, va ser el vencedor dels comicis anteriors: va superar Colau per poc més de 4.000 vots, però hi va empatar a 10 regidors. Els pactes postelectorals li van barrar el pas al consistori i va passar a l'oposició, tot i que ha validat pressupostos i alguns dels grans projectes de Colau.

Collboni i Andrés, en una imatge d'arxiu

Jaume Collboni

El candidat socialista, Jaume Collboni, com Colau, torna a ser el cap de llista dels socialistes, per tercera vegada consecutiva. Aliat de l'alcaldessa com a primer tinent d’alcaldia, va sortir del govern municipal a finals de gener. Collboni vol aprofitar l'auge dels socialistes als últims comicis per fer el sorpasso. Si no guanya, ha avançat que passarà a l'oposició.

Trias, en una atenció als mitjans aquest diumenge

Xavier Trias

De tancar la llista l’any 2019, quan es va retirar de la política, a tornar a ser-ne el candidat. Amb la voluntat de tornar a unir el món postconvergent, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, aspira a repetir amb Junts la victòria que va aconseguir el 2011. Les enquestes situen Trias, que es decanta per un pacte amb ERC o el PSC si els números quadren, com el principal favorit.

La diputada de Cs Anna Grau, en la roda de premsa d'aquest dimarts.

Anna Grau

Després d'imposar-se a les primàries a Koldo Blanco, la diputada serà l'encarregada d'intentar mantenir la representació de Ciutadans a la capital, en plena crisi interna de la formació, que corre el risc de tenir un paper testimonial a les institucions.

Daniel Sirera en una imatge d'arxiu

Daniel Sirera

El PP opta amb un històric a augmentar els dos regidors que va obtenir el 2019. L'exregidor, exdiputat i expresident del PP a Catalunya, Daniel Sirera, substitueix el polèmic Josep Bou, que no tenia el suport de la direcció. La llista també recupera els exdiputats Juan Milián i Àngels Esteller.

Candidatures sense representació amb opcions d'entrar

CUP

L'exregidora de Moià Basha Changue pretén recuperar la representació a l’Ajuntament que la CUP va obtenir el 2015 i va perdre quatre anys més tard.

Vox

Després de desembarcar al Parlament, Vox confia a entrar Barcelona de la mà del seu coordinador a la capital, Gonzalo de Oro-Pulido.

Consulteu aquí els membres de totes les llistes que es presenten a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona.

Programes electorals de les municipals a Barcelona 2023 en pdf

L'habitatge, el model econòmic i turístic i el gran bloc d'urbanisme i de mobilitat són els eixos principals de la campanya electoral a Barcelona. Hem analitzat a fons les propostes sobre urbanisme i mobilitat, però tot seguit pots trobar una llista dels programes de cada formació, en format pdf:

Enquestes

Les diferents enquestes que s'han publicat fins ara dibuixen una cursa apassionant a l'alcaldia de Barcelona amb un resultat incert. La primera enquesta que va fer l'ARA, al gener, pronosticava que Collboni tenia un lleuger avantatge, però amb tres perseguidors empatats en el segon lloc i només amb un regidor menys. Aquests perseguidors són l'actual alcaldessa, Ada Colau; el candidat d'ERC, Ernest Maragall, i, atenció, l'exalcalde Xavier Trias, que amb la seva candidatura ha fet trontollar el tauler municipal.

La segona enquesta de l'ARA, publicada el 2 de maig, ha retratat un canvi de tendència: Colau hauria atrapat Collboni en la cursa per Barcelona. Colau i Collboni superen el 18% de l'estimació de vot amb una forquilla d'escons que els podria portar a aconseguir-ne entre 7 i 10, depenent de quantes formacions aconsegueixin entrar a l'Ajuntament. Altres enquestes han situat l'exalcalde convergent en el primer lloc. L'última enquesta de l'ARA, publicada el diumenge, 21 de maig, projecta la líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, a la primera posició amb 10 regidors i el 20,5% de l'estimació de vot, encara que a poca distància del PSC i de Junts, que empaten amb entre 7 i 9 regidors.

En la mateixa línia que el sondeig de l'ARA, l'enquesta que el CIS va fer pública hores abans de l'inici de la campanya situava Colau al capdavant de la cursa amb entre 11 i 13 regidors, per sobre dels 10-12 que atorgava a Jaume Collboni. Per darrere arribaven Trias amb 8-9 regidors i Maragall amb 6-7. 

Qui pot votar a les municipals?

Tots els ciutadans de la UE que resideixin a Barcelona poden votar a les eleccions municipals del 28 de maig. També els ciutadans els països dels quals tinguin un acord de reciprocitat que permeti que els residents a l’estranger puguin votar en les seves eleccions locals. Aquests països són Noruega, l’Equador, Nova Zelanda, Colòmbia, Xile, el Perú, el Paraguai, Islàndia, Bolívia, Cap Verd, la República de Corea i Trinitat i Tobago.

Com votar per correu

Del 4 d’abril, un cop convocades les eleccions, fins al 18 de maig, tothom que ho vulgui pot sol·licitar la documentació per votar per correu. Cal anar a una oficina de Correus i omplir un formulari. L’Oficina del Cens enviarà per correu certificat la documentació al domicili que s’hagi notificat i el votant haurà de remetre la papereta també per correu certificat a Correus fins a tres dies abans de les eleccions.

Resultats electorals i dades sociodemogràfiques

Consulteu els resultats de les eleccions del 2019 i anteriors a Barcelona, la composició del ple actual, totes les dades sociodemogràfiques de la població i més informació útil de cara a les eleccions municipals del 28 de maig. 

stats