En directe
Eleccions municipals
21/05/2023

Maragall: "Trias vol recuperar la CiU del 3%"

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

I fins aquí la jornada d'avui: demà més, lectors!

A partir d'ara ja no hi ha més actes previstos de la campanya electoral aquest diumenge. Si demà voleu continuar sabent què passa, no dubteu a visitar-nos: no us podreu desenganxar del minut a minut de l'ARA! Adeu, lectors, fins aviat.

Banyoles uneix Puigdemont i Mas per fer campanya

L'alcalde de Banyoles i president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha unit aquest diumenge els expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont en campanya electoral. Tots dos han donat suport a l'alcaldable, així com l'exconseller Josep Rull, i han cridat a mobilitzar el vot: "Cal vèncer dos grans riscs: l'abstenció a les urnes i l'exclusió de Junts", ha dit Puigdemont, que a diferència d'altres mítings, s'ha connectat en directe. Mas, al seu torn, també ha alertat dels pactes que poden fer els "perdedors" si Noguer no obté la majoria absoluta –citant d'exemple Figueres i Sant Cugat– i ha animat a la participació.

21 May 2023

Les carpes dels partits: la primera línia del front en campanya

Anna Mascaró

El PP torna a omplir la Plaça de Bous, símbol de la batalla de València el 28-M

Prop de 10.000 simpatitzants del PP han omplert la Plaça de Bous de València, el mateix lloc on no fa ni un mes es va celebrar un concert en homenatge al 30è aniversari de l'assassinat de Guillem Agulló amb una gran assistència. El contrast el corroborava també el míting que Compromís celebrava a la mateixa hora a escassos quilòmetres, al Parc Central. Pel carrer d'Alacant, que uneix els dos punts, s'encreuaven amunt i avall valencians que diumenge que ve dipositaran paperetes irreconciliables a les urnes. Més informació en aquest enllaç.

ERC i Junts es disputen el vot independentista: descobreix què s'han dit aquest diumenge...

Esquerra i Junts es disputen el vot independentista en aquestes eleccions municipals del 28-M i això es nota als mítings: els dos partits es volen erigir en la veritable formació sobiranista i els retrets creuats són una constant. En aquesta crònica pots llegir què ha dit aquest diumenge Jordi Turull a Esquerra en l'acte central de Junts a Manresa i també què ha replicat Oriol Junqueras des de Girona.

21 May 2023
Anàlisi

L'empat entre Trias i Collboni és l'arma secreta de Colau

David Miró
Enquesta de l'ARA

A qui prioritzen fer alcalde els votants de Junts, el PSC i ERC?

Si en alguna cosa coincideixen les enquestes és que el resultat del 28 de maig a Barcelona serà molt ajustat. En la darrera enquesta de l'ARA l'actual alcaldessa, Ada Colau, pren avantatge respecte a Xavier Trias i Jaume Collboni. Ara bé, a qui prioritzen fer alcalde els votants de Junts, el PSC i Esquerra?

Si vols saber-ho, llegeix aquest article: continuem oferint dades de l'enquesta de l'ARA.

21 May 2023
La crònica

Pla de Bages, titelles, un Jordi que no és el que et penses i el que no ha dormit

Empar Moliner

Illa fa una crida a "no donar res per fet" el 28-M i demana una "mobilització màxima" a una setmana de les eleccions

Els socialistes confien en millorar resultats a Girona en aquestes eleccions, amb Sílvia Paneque com a candidata, i, de fet, aspiren a ser la força més votada. En un míting en aquesta ciutat, Salvador Illa ha demanat als seus votants que "no es confiïn" i vagin a votar. "A Girona hi haurà un canvi, però les urnes s'omplen vot a vot", ha remarcat. Per la seva banda, l'alcaldable del PSC a Girona, Sílvia Paneque, ha centrat el discurs a carregar contra el govern de Marta Madrenas (Junts), a qui ha acusat de mantenir la ciutat en la "paràlisi absoluta".

Junts i PSC acusen ERC d'electoralisme i ho porten al Parlament

Junts ha acusat el conseller de Salut, Manel Balcells, i ERC de fer electoralisme per haver anunciat l'obertura de nous equipaments sanitaris a Vilafranca del Penedès i Jesús (Tortosa) i ha registrat diverses preguntes al Parlament en què reclama informació exacta sobre quants centres d'atenció primària (CAP) i centres d'urgència (CUAP), consultoris i hospitals s'han anunciat durant la campanya electoral, així com per la posada en marxa de noves infraestructures sanitàries al Baix Ebre i la Conca de Barberà.

El PSC també ha fet el mateix respecte a l'anunci del departament de Salut, ja en plena campanya, que construirà un centre hospitalari que doni servei a Rubí i Sant Cugat. Els socialistes demanen en les preguntes per què no s'ha fet abans i com es concreta el projecte. En paral·lel, el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha parat d'anunciar mesures des de l'inici de la campanya: ahir va assegurar que destinarà 580 milions d'euros perquè les comunitats autònomes facin millores als centres d'atenció primària.

Aznar fa pinya amb Ayuso: "La llei de partits es va fer per il·legalitzar Bildu, hi ha facultats per limitar-los"

L'expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha afirmat que la llei de partits es va fer per il·legalitzar l'esquerra abertzale. "La llei de partits es va fer, entre altres coses, per il·legalitzar Bildu, Batasuna. Almenys hi ha facultats legals per limitar-los", ha dit en una entrevista a El Español, després de subratllar que el 2004 ETA "estava totalment derrotada". L'exlíder dels populars ha denunciat que l'esquerra abertzale és "un poder real que condiciona el govern d'Espanya i del qual el govern d'Espanya depèn".

D'aquesta manera, Aznar ha fet pinya amb Isabel Díaz Ayuso, partidària d'il·legalitzar Bildu. "Fa bé de dir que cal il·legalitzar Bildu. El problema és que hi haurà consultes. Els anomenaran referèndums, consultes... Ho tenen molt parlat. El PSC és còmplice. Al País Basc el PNB és còmplice. El PNB, d'aquí uns anys, se'n penedirà. Perquè Bildu el guanyarà", ha assenyalat.

També ha negat que durant el seu mandat s'acostessin presos d'ETA: "No vam negociar res! Es van moure 103 presos. No es van acostar, es van moure. Els que eren a les Canàries se'n van anar a Sevilla. La política de dispersió d'Enrique Múgica va seguir. Cap es va traslladar a presons del País Basc, ni hi va haver agrupació de presos. Estan mentint".

Tramvia sí i superilles no en una Barcelona "en decadència"

Aquest cap de setmana hem publicat la tercera onada de l'enquesta de l'ARA, que ja haureu vist que situa a una setmana dels comicis Ada Colau a la pole position per acabar guanyant les eleccions, però amb Xavier Trias i Jaume Collboni trepitjant-li els talons.

L'enquesta, però, es pregunta altres coses. Per exemple, per algunes de les polítiques que més divideixen els candidats. Tramvia sí o tramvia no? Superilles sí o superilles no? Podeu consultar les respostes en aquest enllaç i, si voleu saber què opinen els barcelonins de la deriva de la ciutat, teniu aquest altre en què responen si Barcelona està en decadència o no.

A més, aquest vespre tindreu una nova tongada de l'enquesta. Amb qui prefereixen pactar els votants de cada partit? A qui investirien? Com són els indecisos? D'aquí una estona a la web de l'ARA.

Podem denuncia que Twitter bloqueja el compte del seu candidat a la Generalitat Valenciana

Podem ha denunciat que Twitter està bloquejant el compte del seu candidat a la Generalitat Valenciana, Héctor Illueca, malgrat no compartir piulades que incompleixin les normes de la xarxa social. Segons el partit lila, hi ha grups d'extrema dreta organitzats que denuncien falsament els tuits amb l'objectiu que l'empresa bloquegi el compte de l'usuari.

Un exjutge amenaçat per ETA demana el vot per a EH Bildu

L'exjutge Manuel Díaz de Rábago, durant 32 anys al Tribunal Superior de Justícia del País Basc i durant 13 president de la seva sala social, ha demanat avui el vot per a EH Bildu. En un vídeo projectat per la formació d'Arnaldo Otegi en un acte de campanya, explica que se sent "espanyol, no basc", que es va veure obligat a dur escortes i que ETA tenia dades seves. "Això no m'impedeix avui, un cop ha desaparegut l'activitat terrorista i ETA s'ha dissolt, donar suport i votar EH Bildu", afirma Díaz de Rábago, partidari de concentrar el vot en "l'única força d'esquerres amb possibilitats de guanyar".

La CUP crida a "bastir una alternativa al model de turisme depredador" dels Jocs d'Hivern o el Hard Rock

La CUP ha fet una crida a "bastir una alternativa al model de turisme depredador" en un context d'"urgència social, política i climàtica" en un acte a la Seu d’Urgell, amb la presència de l’exdiputat al Parlament David Fernàndez, l’exregidora de la CUP de Sant Cugat Núria Gibert i l’alcaldable de la capital de l'Alt Urgell, Bernat Lavaquiol. Fernàndez ha destacat la lluita de la Plataforma Stop Jocs Olímpics per fer front a l'emergència climàtica i ha defensat la necessitat d'impulsar polítiques socials. “L’habitatge és el principal motiu d’empobriment”, ha explicat l’exdiputat, que ha situat la disjuntiva entre “qui s’enriqueix del dret a una llar i qui planteja i construeix alternatives”, reivindicant les polítiques de la CUP al Pirineu. Lavaquiol ha instat ERC a triar entre “el model de turisme depredador que condemna a malviure” i “l’alternativa de la CUP de garantir habitatge, sanitat i treball”. “La patronal i l’Íbex voten cada dia, voten que l’aigua sigui un luxe, voten Jocs Olímpics i Hard Rock. Per tot això, el nostre vot, que som molts més, sí que importa”, ha afirmat el candidat.

21 May 2023

Junts fa gala de pedigrí independentista enfront d'ERC

Núria Orriols Guiu

Belarra: "Està molt bé tenir una esquerra cuqui, però fa més falta una esquerra útil"

Dard enverinat de Ione Belarra a Més Madrid, a qui ha etiquetat d'"esquerra cuqui" en l'acte central de campanya de Podem a la capital espanyola. Acompanyant els candidats, Roberto Sotomayor i Alejandro Jacinto, la secretària general del partit lila ha assegurat que a Madrid "fa més falta una esquerra útil". Ho ha dit perquè si no fos per Podem, ningú estaria assenyalant que, al capdavant, "hi ha una corrupta", ha dit en referència a Isabel Díaz Ayuso. Així, ha justificat haver penjat una lona al barri de Salamanca en què assenyala el seu germà Tomás Díaz Ayuso, que es va embutxacar 286.000 euros en comissions per la compra de material sanitari per part del govern de la Comunitat de Madrid. "Si torna els diners, jo mateixa m'encarrego de retirar la lona", ha assegurat.

21 May 2023
Feijóo situa la victòria de Carlos Mazón com el trampolí per arribar a la Moncloa

El PP torna a omplir la Plaça de Bous, símbol de la batalla de València el 28-M

Ot Serra

Junqueras acusa Junts de fer-se independentista "per conveniència"

Esquerra i Junts competeixen aquest diumenge per qui diu ser més independentista i per qui s'emporta el vot sobiranista aquest 28-M. Després que JxCat s'hagi erigit en l'acte central de Manresa com la "garantia" enfront d'ERC que "no es llençaran" els vots de l'1-O, el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha acusat els de Jordi Turull i Laura Borràs de fer-se independentistes "per conveniència". "Nosaltres sempre hem estat independentistes; ho som i ho continuarem sent", ha dit en un acte a Girona, i ha afegit: "Aquells que se n'han dit en els últims anys per conveniència, perquè creien que els convenia per mantenir-se en el poder, ara se'n desdiuen, se n'amaguen i se n'avergonyeixen", ha exclamat Junqueras.

Quim Nadal irromp en la campanya a Girona per demanar el vot per a ERC

Quim Nadal és l'alcalde històric dels socialistes a Girona –va governar des del 1979 fins al 2003, quan va fer el salt a la Generalitat–, però aquest diumenge hi ha tornat per fer campanya per un altre color: Esquerra. Ja sense lligams amb el PSC i sent ara el conseller d'Universitats i Recerca del govern monocolor d'Esquerra, ha demanat el vot per l'alcaldable d'ERC a Girona, Quim Ayats: "Girona necessita un canvi".

Durant el míting –recollit per l'ACN– ha evitat fer referències als socialistes, però sí que els ha fet un retret: l'eslògan que porta la cap de llista del PSC a Girona, Sílvia Paneque, "Tu, que estimes Girona, pensa en mi". "Tots els gironins s'estimen Girona i alguns d'això n'han fet un eslògan propi, quan no hi ha cap formació política que pugui dir que s'estima més la ciutat que el del costat", ha assegurat.