Eleccions municipals

Junts fa gala de pedigrí independentista enfront d'ERC

Turull acusa els repubicans de "llançar" els vots de l'1-O en l'acte central a Manresa sense Trias

3 min
Jordi Turull i Laura Borràs en l'acte central de Junts a Manresa

Manresa"1 d'Octubre", "president Carles Puigdemont" i "independència". Són els tres conceptes que s'han tornat a sentir aquest diumenge a l'acte central de Junts a Manresa, en què el partit ha fet gala de pedigrí independentista enfront d'Esquerra i s'ha erigit en "garantia" per mantenir viu el Procés. "Votar Junts és la garantia perquè alguns d'aquí no llencin a la paperera els vots de l’1-O", ha proclamat el secretari general, Jordi Turull. "Som el partit del president Puigdemont i això a l'Estat no li fa gens de gràcia", ha declarat, al seu torn, la líder del partit, Laura Borràs, que ha sigut la dirigent rebuda amb més aplaudiments –i estelades– quan ha arribat al míting.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que aquest diumenge Junts ha posat tota la carn a la graella –a Barcelona Xavier Trias no parla del Procés– i ha tornat a reivindicar-se com el partit que representa millor el que va significar el 2017. El lloc també els ha acompanyat: l'acte s'ha fet a l'aire lliure, davant més de 150 persones, a la plaça Major de la capital del Bages, que és on, tal com han recordat des de la candidatura, es van redactar les Bases de Manresa: "Hi hem de redactar les bases de nou estat català".

Per a Turull, el vot en aquestes eleccions municipals va més enllà de "les accions" del "ciment" o del "totxo": "Votar Junts serveix per enviar un missatge molt clar als d'allà: que no ens hem rendit en el nostre camí cap a la independència. Però també serveix per enviar un missatge a alguns d'aquí: que seguim lleials a l'1 d'Octubre". D'aquesta manera, el blanc de les crítiques ha sigut Esquerra, després que aquest diumenge el líder republicà, Oriol Junqueras, també ha carregat contra Junts des de Girona: "Aquells que se n’han dit en els últims anys [d’independentistes] per conveniència i per mantenir-se al poder, ara se’n desdiuen i se n’avergonyeixen", ha exclamat.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, fent-se fotos amb seguidors al final de l'acte a Manresa

També la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha volgut contestar als republicans. Ara que està pendent que la cambra catalana –presidida en funcions per Alba Vergés (ERC)– li retiri l'escó per ordre de la Junta Electoral, ha tornat a posar sobre la taula la seva suspensió com a parlamentària. "Es van vulnerar drets", s'ha reafirmat, i ha carregat contra els partits independentistes que van "aliar-se" amb el PSC a la mesa per apartar-la. "Som els que fem nosa" a l'Estat, ha insistit Borràs, que ha fet una crida a mobilitzar el vot també a Manresa: el 2019 Junts va quedar només a 11 vots dels republicans, que van guanyar les eleccions.

Absència de Trias

L'acte central de Junts ha comptat amb Turull, Borràs i els candidats a Manresa encapçalats per Ramon Bacardit, mentre que l'alcaldable a Barcelona, Xavier Trias, ha seguit amb la seva agenda a la capital catalana. I és que el discurs més independentista dista del que fa el cap de llista a Barcelona, que per guanyar a la capital necessita trencar les fronteres dels blocs i concentrar el vot en l'anticolauisme. Mentre JxCat treu pit de l'1-O i el Procés, Trias se centra en reivindicar Barcelona com a "capital de Catalunya" i també com la "capital de la catalanitat". Cal veure si la decisió de no ser a Manresa aquest diumenge es reprodueix dijous: Junts té previst un acte de tancament de la campanya electoral a Vic amb tota la plana major.

L'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, en l'acte a Sant Andreu aquest diumenge

Aquest diumenge l'alcaldable de Barcelona ha seguit amb el seu missatge: en un acte a Sant Andreu, recollit per l'ACN, ha insistit que ell és l'únic "vot útil" en contra d'Ada Colau. Ha demanat, a més, guanyar de forma àmplia el 28 de maig perquè no li passi igual que a Ernest Maragall (ERC) el 2019: "Qui diu que no acabarà pactant amb Vox?", ha plantejat, recordant que fa quatre anys Colau va ser investida alcaldessa amb els vots de la candidatura de l'exministre francès Manuel Valls.

stats