Eleccions municipals

Un 60% dels barcelonins veuen la ciutat en decadència

Els joves són més benevolents amb l'estat de la capital catalana que la gent més gran

2 min
Terrats i terrasses de Barcelona

BarcelonaSi Barcelona està o no en decadència és un debat recurrent, més encara quan és temps de campanya electoral. Un article recent de l'ARA reflexionava sobre la qüestió amb profunditat. Molts dels aspirants a desbancar Ada Colau consideren que no hi ha dubte que la ciutat és decadent, mentre que l'alcaldessa ho rebutja vehementment. Però què en pensen els barcelonins? Segons l'enquesta de l'ARA, 6 de cada 10 ciutadans de la capital consideren que ho està (un 60,5%) mentre que 3 de cada 10 ho neguen (un 31,7%). La resta, un 7,8%, no ho saben o no contesten. Ara bé, la lectura a fons de les dades és més complexa: hi ha un salt generacional a l'hora de percebre la situació de la ciutat i és que els joves la veuen millor que les generacions més veteranes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, si analitzem la qüestió per franges d'edat, es compleix la següent cadència: com més edat, més decadent veuen la capital catalana. En totes les franges hi ha una majoria que veuen la ciutat en una mala situació, però això va augmentant amb el pas dels anys. En la franja d'edat de 18-24 anys són un 48,6% aquells que veuen la ciutat en decadència, una xifra que va pujant progressivament en les dues següents franges: 25-34 (52%) i 35-44 (58,4%). A partir dels 45 anys, el percentatge es mou entre el 61% i 66%. Les noves generacions són més optimistes.

Creu que Barcelona està en decadència?

La percepció dels barcelonins sobre l'estat de Barcelona també ofereix altres matisos. El primer és que els ciutadans més d'esquerres tenen una millor percepció de la ciutat que no pas els de dretes. Per exemple, entre l'electorat dels comuns i el de la CUP són majoria els que neguen que Barcelona estigui en decadència: un 83,2% dels primers consideren que no, mentre que també ho rebutgen un 59,5% dels segons. Els votants d'Esquerra són els tercers menys crítics: tot i que són més els que veuen la ciutat en mal estat (48,5%) també n'hi ha una part substancial que ho descarten (39,4%). Una de les xifres singulars l'aporten els simpatitzants socialistes: malgrat que el seu partit ha governat la ciutat 38 dels 44 anys des de la restauració dels ajuntaments democràtics, són molt més els que veuen la ciutat en decadència (65,8%) que no pas els que no (30,7%).

A partir d'aquí, totes les formacions que encarnen l'anticolauisme, és a dir, que han garantit per activa i per passiva que no faran mai alcaldessa Colau, tenen un electorat que no té cap dubte sobre la situació actual de la ciutat. Els votants del PP (90,6%), Vox (81,6%), Valents (80%), Ciutadans (78,6%) i Junts (77,6%) consideren per àmplia majoria que Barcelona sí que està en situació decadent.

Si fixem la vista per barris, n'hi ha dos que destaquen per sobre de la resta. Els habitants del districte d'Horta-Guinardó i de Ciutat Vella són els que ho veuen més complicat: un 74,5% i un 72,1%, respectivament, tenen mala opinió de la situació de Barcelona. Els segueixen les Corts (64,4%) i Sarrià-Sant Gervasi (64,4%). La resta de districtes ho veuen millor, però en tots ells més de la meitat perceben la ciutat en decadència.

stats