País Valencià

El PP torna a omplir la Plaça de Bous, símbol de la batalla de València el 28-M

Feijóo situa la victòria de Mazón com el trampolí per arribar a la Moncloa

4 min
María José Catalá, Alberto Núñez Feijóo i Carlos Mazón, a la plaça de toros del PP de València

ValènciaNo fa ni un mes que la Plaça de Bous de València va omplir-se fins a la bandera pel concert del 25 d'abril, en homenatge al 30è aniversari de l'assassinat de Guillem Agulló. Aquest diumenge també, però el signe polític és totalment diferent, amb uns 10.000 simpatitzants del PP que han volgut impulsar els seus candidats de cara a l'última setmana de campanya. El contrast que es viu a València el corroborava també el míting que Compromís celebrava a la mateixa hora a escassos quilòmetres, al Parc Central. Pel carrer d'Alacant, que uneix els dos punts, s'encreuaven amunt i avall valencians que diumenge que ve dipositaran paperetes irreconciliables a les urnes. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb Joan Ribó a l'alcaldia, l'any 2016 la Plaça de Bous va recuperar vint anys perduts de cançons pel veto del PP a una nit de música en català. Qui sap si la de 2023 serà l'última durant un temps. El 28 de maig també està en joc que aquest emblemàtic espai de València no sigui associat només a mítings multitudinaris de José María Aznar i Mariano Rajoy que ja han quedat per a la història -tot i que el PSOE també la va omplir el 2015 i el 2011-, un relat que es podria engrandir si, tal com vol la formació conservadora, serveix com a talismà perquè Carlos Mazón accedeixi a la Generalitat Valenciana i Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa. "El canvi a Espanya comença a la plaça de toros de València", ha assegurat el candidat autonòmic, però ha sigut el leitmotiv de tot l'acte. Fa un any i mig va ser bastant similar, amb la diferència que al lloc del gallec hi havia Pablo Casado.

El PP omple la plaça de toros de València per l'acte central de campanya

València és la mare de les batalles del 28-M i aquest cap de setmana PSOE i PP hi han mesurat les forces amb els seus líders estatals, Pedro Sánchez i Núñez Feijóo. "Estan nerviosos perquè s’estan comparant amb l’acte d’ahir", s'ha vantat el líder conservador, que ha aconseguit aglutinar més públic que el PSOE dissabte a les Ciutat de les Arts i les Ciències. Tothom coincideix que la disputa és ajustadíssima i així ho indiquen les enquestes publicades aquest diumenge: la de la Cadena SER i El País preveu la victòria al bloc d'esquerres per un sol escó, mentre que la d'El Confidencial augura una patacada d'Unides Podem que obriria les portes del govern a PP i Vox.

A la seu de Génova compten que Mazón guanyarà els comicis amb 35-36 diputats i que, sumats als 15 de Vox, aconseguirà desbancar l'esquerra. En canvi, els socialistes valencians assenyalen el nerviosisme del PP: critiquen que recorregués a una campanya de desprestigi contra Ximo Puig, esbombada pel diari El Mundo, per suposades factures falses amb l'empresa del seu germà quan era alcalde de Morella. La clau de volta és si Unides Podem - Esquerra Unida supera la barrera del 5% i entra a les Corts, cosa que està en dubte, i per aquest mateix fet el vot útil a la formació lila guanya pes al País Valencià.

"No donem res per fet"

"No donem res per fet. No hi ha res que estigui guanyat ni res que estigui perdut", ha afirmat Feijóo, que ha cridat a concentrar el vot en la papereta del PP. "Aquí hi ha gent que no va votar el PP", s'ha lamentat, i el públic, amb pancartes i banderes del partit, ha arrufat el nas. Feijóo ha demanat la confiança a aquelles persones que fa quatre anys es van decantar per Cs i Vox, però també a socialistes a qui "avergonyeix el rumb del país i l'ús fraudulent del partit". La crítica a Sánchez, més que no pas al PSOE com a organització, ha sigut el fil conductor de les intervencions dels populars, que han tornat a carregar contra les aliances amb EH Bildu, si bé no han sigut la nota dominant.

En clau autonòmica, Feijóo ha situat el govern del Botànic de Ximo Puig com una "prolongació" del sanchisme i ha criticat que Sánchez no parlés de les tres qüestions que considera que són ineludibles a València: el finançament, l'aigua i el Corredor Mediterrani. Si dissabte era el PSOE qui posava l'accent en el desmantellament del sistema sanitari públic per part dels anteriors governs del PP a la Generalitat Valenciana, aquest diumenge Mazón ha acusat Puig de portar-lo al "col·lapse".

La figura de Rita Barberá

Més enllà d'esmentar que el PP aposta perquè les famílies puguin escollir l'escola dels seus fills i treure impostos als agricultors, no ha sigut un acte marcat per les promeses i propostes. Més aviat ha sigut una arenga, una insuflació d'ànims per assolir "el canvi" al País Valencià. També a la capital amb la candidata a l'alcaldia, María José Catalá, que ha reivindicat la figura de Rita Barberá, enemiga número 1 dels concerts que organitzava Acció Cultural del País Valencià a la Plaça de Bous.

"Que ningú ens digui que som països de res. No necessitem una altra llengua, una altra història, una altra comunitat. Som els valencians que en peu s’alcen!", ha subratllat Mazón, referint-se a la lletra de l'Himne de l'Exposició, interpretat en la clausura de l'acte. En altres ocasions, com el 25 d'abril, sona La muixeranga i altres cançons que s'han pogut sentir a pocs quilòmetres, al míting de Compromís.

Compromís es conjura per mantenir el Pacte del Botànic
stats