Eleccions municipals

Eleccions municipals 2023 a Girona: candidats, enquestes, calendari i tot el que cal saber

Coneix el perfil dels alcaldables, les noves llistes que es presenten, qui pot votar i com fer-ho per correu

6 min
Un elector repassant les llistes de les candidatures en un dels col·legis electorals durant la jornada d’ahir.

GironaEl 28 de maig d'aquest 2023 se celebren eleccions municipals a Girona. L'actual alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), ha decidit no optar a la reelecció. Perquè no us falti cap detall, aquí trobareu tota la informació necessària sobre els candidats, les noves formacions que es presenten, el calendari, qui pot votar, com fer-ho per correu i quina és la tendència dels sondejos interns.

Calendari: inici de campanya i dates clau

Com a la resta de Catalunya i al conjunt de l'Estat, les eleccions municipals se celebren a Girona el 28 de maig. Així ho estableix la llei electoral (Loreg): han de ser el quart diumenge del mes de maig de cada quatre anys. Enguany la campanya cau durant dues de les setmanes amb més turisme a Girona, les de Temps de Flors (del 12 al 21 de maig).

La maquinària electoral ja està en marxa. Aquestes són les dates clau:

  • Del 9 al 16 d'abril: es pot consultar el cens electoral a l'Ajuntament.
  • Del 18 al 23 d'abril: termini per presentar les candidatures davant de la junta electoral de zona.
  • Dilluns 1 de maig: proclamació de les candidatures.
  • Dijous 11 de maig: a mitjanit comença la campanya electoral amb la tradicional enganxada de cartells.
  • Divendres 12 de maig: inici de la campanya electoral, que coincideix també amb l'inici de Temps de Flors a Girona.
  • Divendres 26 de maig: fi de la campanya electoral de les municipals a la mitjanit.
  • Dissabte 27 de maig: jornada de reflexió.
  • Diumenge 28 de maig: votació als col·legis electorals.
  • Dissabte 17 de juny: constitució del nou ple i elecció de l'alcalde o alcaldessa.

Caps de llista

Gemma Geis.

Gemma Geis (Junts)

Consellera d'Universitats fins a la sortida de Junts del Govern la tardor passada, Gemma Geis va anunciar poc després que es presentava d'alcaldable a Girona. El procés va ser convuls: el partit ja havia escollit en primàries Assumpció Puig, que poc abans del pas de Geis va decidir fer marxa enrere. Geis, que del 2013 al 2017 va ser vicerectora de la Universitat de Girona, s'ha convertit així en l'única candidata nouvinguda amb opcions de governar. Reconeix que caldrà fer-ho amb pactes. Actualment Junts governa amb ERC a l'Ajuntament de Girona després de fer-ho durant un temps amb el suport del PSC.

El regidor de Guanyem Girona, Lluc Salellas.

Lluc Salellas (Guanyem)

Regidor a l'Ajuntament de Girona des del 2015, quan es va presentar amb la CUP, Lluc Salellas opta a la reelecció com a candidat de Guanyem Girona. Es tracta d'una plataforma municipalista que va néixer el 2018 impulsada per la CUP, MES, el Comú de Girona i Som Alternativa. Un any després aconseguia convertir-se en la segona força amb només 191 vots més que el PSC. Salellas ha exercit, fins ara, de cap de l'oposició. Continua militant a la CUP, però insisteix que Guanyem Girona ha desbordat l'espai de l'esquerra independentista.

Sílvia Paneque, alcaldable del PSC a la ciutat de Girona en les eleccions municipals del 2023.

Sílvia Paneque (PSC)

Portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona des del 2014, Sílvia Paneque és l'alcaldable amb més anys d'experiència com a regidora. Va entrar al consistori el 2011, just quan es van acabar els trenta-dos anys de governs socialistes a la ciutat amb Quim Nadal i Anna Pagans. Tres anys després es va quedar com a única representant del PSC a l'Ajuntament de Girona en ple Procés. Del 2016 al 2017 va formar part del govern de Madrenas i a les municipals del 2019 va presentar-se d'alcaldable i va quedar en tercer lloc. Ara ho torna a provar amb la promesa de deixar l'escó al Parlament si és elegida alcaldessa.

Quim Ayats, vicealcalde i cap de llista d'ERC a Girona en les municipals del 2023.

Quim Ayats (ERC)

Esquerra ha aconseguit per primera vegada repetir candidat en unes eleccions municipals a Girona de la mà de Quim Ayats. Exsenador a Madrid, va presentar-se d'alcaldable el 2019. Un any després, en plena pandèmia, va decidir entrar a governar amb Junts. Des de llavors Ayats ha estat el vicealcalde de la ciutat i el regidor de Cultura. Des de la Segona República que Girona mai ha tingut un alcalde d'Esquerra, mentre que els republicans governen en la majoria d'ajuntaments de l'àrea urbana de la ciutat.

Camino Fernández (Cs)

Diputada al Parlament per Girona del 2018 al 2020, s'ha convertit en alcaldable de forma sobrevinguda després de la decisió de Míriam Pujola, regidora des del 2015, de renunciar a ser cap de llista per "motius mèdics". La formació taronja ha viscut una legislatura turbulenta, marcada per la guerra oberta entre Pujola i Daniel Pamplona, l'altre regidor, expulsat del partit el 2021. Els vots d'ells dos, però, han estat claus perquè el govern de Madrenas pogués aprovar diferents iniciatives. Pamplona, com a regidor no adscrit a cap grup municipal, va decidir la tardor passada donar suport a la candidatura de Sílvia Paneque, del PSC.

Candidatures sense representació amb opcions d'entrar

En Comú Podem

L'activista social Eugènia Pascual torna a intentar entrar al consistori

Nascuda al barri de Can Gibert del Pla de Girona, la professora i activista social Eugènia Pascual torna a presentar-se per intentar fer-se un lloc a l'Ajuntament. En les anteriors municipals, En Comú Podem va situar-se per darrere de Ciutadans, que va aconseguir dos regidors, i per davant del PP. Pascual reivindica que la seva candidatura és que la que pot garantir "un gir a l'esquerra" al consistori per passar de "la Girona del desgovern a una altra d'engrescadora".

PP

Els populars s'encomanen al germà de Concepció Veray per tornar a tenir regidors

Jaume Veray, germà de l'anterior regidora i exdiputada del PP Concepció Veray, és el candidat escollit pel PP per intentar recuperar la representació perduda en les eleccions municipals del 2019 al consistori. Ja va ser regidor del 1996 al 1999 i actualment també és el president del partit en l'àmbit provincial. Els populars han anat perdent pistonada a la ciutat: el 2011 tenien 3 regidors. Ara esperen que es desinfli l'efecte Ciutadans, però als col·legis electorals hi haurà almenys quatre candidatures de la dreta espanyola per triar.

VOX

Un exportaveu del PP per intentar entrar al consistori

El partit ultradretà ha confiat a un recaptador de la Tresoreria de la Seguretat Social de Girona aconseguir representació per primer cop al consistori. Es tracta de Francisco Javier Domínguez, funcionari de carrera des del 1977, que va ser portaveu del PP a l'Ajuntament de Girona del 1996 al 1999 i regidor del 2000 al 2003. En els dos casos va entrar al consistori substituint altres regidors.

Ara Girona

L'exregidor de Junts Carles Ribas suma el PDeCat i el PNC

Advocat i regidor de Junts des del 2011 i fins a l'estiu del 2020, Carles Ribas va presentar a principis d'any una nova formació política: Ara Girona. Es tracta d'un partit que es defineix com de centre catalanista i que ha sumat representants del PDECat, Ara Cat, el PNC, Convergents i Centrem. El programa electoral defensa la protecció de la propietat privada, acabar amb "la inseguretat" i evitar "limitacions i tancaments de les activitats econòmiques".

Valents

La nova marca unionista aposta per un jove advocat, Xavier Cuadrado

La plataforma unionista que va néixer de la mà de Manuel Valls amb Barcelona pel Canvi en les municipals del 2019 ha mutat en la marca Valents, que ha presentat un jove advocat, Xavier Cuadrado, com a candidat a Girona.

Consulteu aquí tots els membres de totes les llistes que es presenten a les eleccions municipals 2023 a Girona. 

Enquestes

A diferència de la ciutat de Barcelona, no hi ha cap enquesta pública que pronostiqui què pot passar a la ciutat de Girona. Diferents partits apunten a sondejos creuats, però cap afirma que en tingui de primera mà. De fet, des de l'oposició asseguren que Marta Madrenas, l'actual alcaldessa (Junts), va decidir no presentar-se a la reelecció perquè sondejos interns apuntaven que no revalidaria el càrrec. Però fonts del seu entorn asseguren que no és així.

La cursa per l'alcaldia està ajustada, però sobretot pel possible joc d'aliances. Gemma Geis és l'única de les candidates amb possibilitats que és nova, però té l'experiència i el renom d'haver estat consellera. Ni Junts, ni Guanyem, el PSC o ERC han posat de moment línies vermelles a l'hora de pactar.

Qui pot votar a les municipals?

A diferència de les eleccions generals i autonòmiques, a les eleccions municipals poden votar tots els ciutadans de països de la Unió Europea que resideixin a Girona. Perquè sigui possible han d'estar empadronats i tenir tots els papers en regla. També poden votar tots els països que tinguin un acord de reciprocitat amb Espanya que permeti als residents a l'estranger votar en les eleccions locals. Es tracta de Noruega, l'Equador, Nova Zelanda, Colòmbia, Xile, el Perú, el Paraguai, Islàndia, Bolívia, Cap Verd, la República de Corea i Trinitat i Tobago.

Com votar per correu

Fins al 18 de maig, tothom que ho desitgi pot sol·licitar la documentació per votar per correu. És necessari anar a una oficina de Correus i omplir un formulari. Després l'Oficina del Cens enviarà a través d'un correu certificat la documentació al domicili que s'hagi notificat. El votant haurà de remetre la papereta també per correu certificat a Correus fins tres dies abans de les eleccions. En casos inèdits de saturació de les oficines de Correus, s'amplia el període per sol·licitar la documentació.

Resultats electorals anteriors i dades sociodemogràfiques

Consulteu els resultats de les eleccions del 2019 a Girona, la composició del ple actual, totes les dades sociodemogràfiques de la població, i més informació útil de cara a les eleccions municipals del 28-M. 

stats