Eleccions municipals
Política 25/07/2022

Marta Madrenas: "No em crec res del que diu la Guàrdia Civil sobre la presidenta Laura Borràs"

Alcaldessa de Girona (Junts)

4 min

BarcelonaMarta Madrenas no optarà a la reelecció i tancarà l’etapa d’alcaldessa de Girona l’any que ve. No deixa la política, però, perquè és diputada al Parlament i acaba d’entrar a l’executiva de Junts.

Després dels ascensos a primera del futbol i del bàsquet, ¿potser era un mal moment per deixar-ho?

— No. Penso que deixar les coses ben fetes està molt bé. Els carrers de Girona van explotar de felicitat.

De què s’ha cansat?

— No m’he cansat. De fet, estic forta. Però en ciutats importants com Girona és bo que hi hagi noves mirades cada vuit anys. Estic molt tranquil·la pensant en el relleu, l’Assumpció Puig, fins fa poc degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, la primera dona que ho va ser.

És prou coneguda a la ciutat?

— En el primer moment, quan es va dir el nom, potser hi havia gent que no la relacionava, però quan després saps que és la filla de Can Puig, de la pastisseria Puig, d’Argenteria, la dels xuixos de Girona, l’arquitecta, llavors la gent diu “Ah, sí”.

Va anunciar que plegava poc després que Elsa Artadi digués que no seria candidata a Barcelona. Jordi Turull va dir: “M’ho podrien posar una mica més fàcil...”

— Sí, ho entenc, perquè quan veus una alcaldia consolidada i amb enquestes positives, suposo que sorprèn. Però clar, així mai faríem el que honestament creiem que s’ha de fer. Hi ha partits que s’han afartat de dir que no faran més de dos mandats i no ho compleixen.

El test ràpid de l'ARA a l'alcadessa de Girona, Marta Madrenas

Que deixi l’alcaldia no vol dir que deixi la política.

— No. És més, em vaig presentar a membre de l’executiva nacional. Crec en el projecte de Junts i vull formar-ne part.

Girona està millor ara que el 2019?

— Amb dades a la mà hauria de dir que sí. Els negocis que teníem oberts abans del 2019 eren uns 1.600 i ara estem a punt d’arribar als 1.800. A Barcelona, en els darrers deu anys la població ha augmentat un 0,9%; a Lleida, un 0,01%; a Tarragona, un 1,1%. A Girona, un 5,8%. La gent hi vol venir a viure. Tenim reptes, no soc triomfalista, però voldria que Girona es convertís en un referent europeu de ciutat digital, tecnològica.

¿Els tuits de l’exalcalde Nadal sobre l’estat de Girona evidenciant una certa descurança municipal li han semblat justos?

— El contracte era dels socialistes, no era nostre. Qui s’havia de pensar que Girona creixeria tant? I el servei de neteja va fer curt. També hi havia errors: es va treure l’aigua, i si cau un gelat a terra hem d’esperar que plogui. Això era un contracte heretat. Entre setembre i octubre iniciem un nou contracte de neteja que augmenta un 20% el pressupost.

¿Vostè estava a favor de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona?

— Sí, i que els aeroports de Girona i de Reus aglutinin tots aquests vols més de mitja distància. I que Barcelona pugui fer vols transoceànics amb garanties.

I amb l’AP-7 què hem de fer?

— Hi ha poca valentia del govern espanyol d’establir un sistema de vinyeta arreu. Home, és que fins i tot els transportistes veuen incomprensible que no se’ls faci pagar una taxa.

Per tant, l’alcaldessa de Girona vol que tornin els peatges a l’AP-7.

— No. L’alcaldessa de Girona diu que com que hi ha una gestió dels recursos tan ineficient per part de l’estat espanyol, per força s’haurien d’implementar les vinyetes, però que no són prou valents.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

I uns horaris millors per al tren d’alta velocitat amb Barcelona.

— És vergonyós. Per anar al Parlament m'aniria molt bé, perquè són 39 minuts, però com que no sé quan puc tornar i potser hauria d’esperar tres hores el pròxim tren, hi vaig per l’autopista. I així està l’autopista.

¿Com en diria del temps polític que vivim, post-Procés?

— No, estem en ple Procés, amb una repressió duríssima que hem arribat a banalitzar. Penso en l’espionatge amb Pegasus. Com a Blade Runner, he vist coses que mai no creuries.

I la taula de diàleg?

— Comença malament perquè se’ns veta a les persones de Junts. Després, la taula no ha de ser de diàleg, sinó de negociació. I tercer, només hi ha dos temes a tractar: amnistia i autodeterminació. L’únic que hi ha hagut són uns indults de “porta’t bé”.

Què és el que hauria de fer la presidenta Laura Borràs?

— La presumpció d’innocència és essencial perquè un sistema judicial es pugui considerar democràtic. I els drets fonamentals de la persona estan per sobre d’un reglament. A part d’això, no em dona cap mena de fiabilitat cap atestat que faci la Guàrdia Civil de cap independentista, i ho dic així de clar. Però si l’1 d’octubre semblava que els ciutadans anaven a donar-se cops de cap contra les porres, per favor! O que construïen bombes! Hem de donar crèdit a això? Jo no em crec res del que diu la Guàrdia Civil respecte a la presidenta Borràs.

Divendres la consellera Alsina apostava perquè Junts segueixi al Govern. Ho comparteix?

— S’ha d’analitzar i posteriorment avaluar si és més útil que Junts sigui dins del Govern o no per culminar la independència. I finalment serà la militància qui ho decidirà.

El rei i la princesa de Girona han vingut a Barcelona sense entusiasmes però sense incidents, i la princesa va anar a Figueres. ¿Algun dia haurien de poder tornar a Girona?

— Home, a mi m’agradaria molt que canviés la situació, perquè això voldria dir que ha demanat perdó pel seu discurs de l’"¡A por ellos!" del 3 d’octubre [del 2017]. És l’única condició que els ciutadans de Girona hi veiem. Va fer un discurs vergonyós. Quan demani perdó, l’ofensa no serà tan greu cap a Catalunya.

stats