Eleccions municipals

Eleccions municipals 2023 a Lleida: candidats, calendari, enquestes i tot el que cal saber

Descobreix els principals caps de llista i què en diuen les enquestes

3 min
Un col·legi electoral durant les eleccions municipals del 2019.

BarcelonaAquí trobareu tota la informació necessària per afrontar les eleccions municipals del 2023 a Lleida, que se celebraran el diumenge 28 de maig. Els caps de llista de les principals candidatures i les entrevistes que els hem fet, el calendari electoral, qui pot i no pot votar, com votar per correu, etc.

Calendari: campanya i dates clau

Les eleccions municipals se celebraran el 28 de maig perquè, com estableix la llei electoral, tenen lloc cada quatre anys el quart diumenge del mes de maig. La maquinària electoral s'activa el dilluns 3 d’abril, quan el govern espanyol signa el decret de convocatòria de les eleccions. A finals d’abril cal presentar les candidatures i després d’un període d’esmenes, l’1 de maig, queden proclamades. La campanya electoral s’iniciarà la mitjanit del dia 11 amb la tradicional enganxada de cartells i acabarà la mitjanit del divendres 26 de maig. L’endemà arriba la jornada de reflexió, vigília de la votació.

Caps de llista

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo

Miquel Pueyo

El candidat d'ERC, Miquel Pueyo, aspira a retenir l'alcaldia després de trencar amb quatre dècades de governs socialistes. Pueyo, que només vol fer un mandat més, intentarà augmentar la distància amb el PSC, a qui va derrotar per només 81 vots i un 0,14% de marge però obtenint els mateixos regidors (7).

Felix larrosa, cap de l'oposició a l'Ajuntament de Lleida

Fèlix Larrosa

L'alcaldable del PSC, Fèlix Larrosa, vol recuperar la vara d'alcalde que va heretar d'Àngel Ros i que només va retenir durant deu mesos, en perdre els comicis davant d'ERC. Larrosa haurà de buscar aliances postelectorals més enllà de les forces espanyolistes davant d'un Cs en caiguda lliure.

Toni Postius durant una roda de premsa

Antoni Postius

Per tercera vegada consecutiva, l'actual regidor d'Urbanisme i primer tinent d'alcalde, Antoni Postius, liderà la llista convergent a la capital del Segrià amb l'objectiu de disputar la victòria a Pueyo i Larrosa després d'obtenir un regidor menys.

Maria Burrel en una imatge d'arxiu

Maria Burrel

Evitar la desaparició de Cs a la Paeria. Aquesta és la missió de la candidata espanyolista, l'única que es manté després de l'expulsió dels altres dos edils, en plena caiguda lliure de la formació.

Laura Bergés

La cap de llista dels comuns, la més votada a les primàries, espera mantenir com a mínim els dos regidors que té actualment i esdevenir un altre cop decisiva en el govern municipal, on va pactar amb ERC per després sortir-ne.  

Xavi Palau

El cap de llista dels populars buscarà capitalitzar la crisi de Cs i duplicar el nombre de regidors (2) que té ara. Palau, que ja va ser l'alcaldable el 2019 i compta amb el suport del president del partit, Alberto Núñez Feijóo.

Candidatures sense representació amb opcions d'entrar

CUP

Els anticapitalistes confien a tornar a la Paeria després de perdre la representació que van obtenir el 2015. La candidatura, encapçalada per Rubén Cobo, vol tenir un paper cabdal en els pactes postelectorals.

Valents

Ángeles Ribes, enfrontada amb Inés Arrimadas i finalment expulsada de Ciutadans, lidera la llista de Valents, la nova formació que aspira a entrar a la Paeria a costa de la formació taronja. 

Consulteu aquí tots els membres de totes les llistes que es presenten a les eleccions municipals 2023 a Lleida. 

Enquestes

Les enquestes preveuen una pugna aferrissada entre l'actual paer en cap, Miquel Pueyo, i l'exalcalde socialista Fèlix Larrosa. Tot dependrà dels pactes postelectorals perquè cap dels dos candidats arribarà, presumiblement, a la majoria absoluta. 

Qui pot votar a les municipals?

Tots els ciutadans de la UE que resideixin a la ciutat. També aquells ciutadans els països dels quals tinguin un acord de reciprocitat i que permetin que els residents a l’estranger puguin votar en les seves eleccions locals. Aquests països són Noruega, l’Equador, Nova Zelanda, Colòmbia, Xile, el Perú, Paraguai, Islàndia, Bolívia, el Cap Verd, la República de Corea i Trinitat i Tobago.

Com votar per correu

A partir del 4 d’abril, un cop convocades les eleccions, i fins al 18 de maig, tot aquell que ho desitgi podrà sol·licitar la documentació per votar per correu. Cal anar a una oficina de Correus i omplir un formulari. L’Oficina del Cens enviarà per correu certificat la documentació al domicili que s’hagi notificat i el votant haurà de remetre la papereta també per correu certificat a Correus fins tres dies abans de les eleccions.

Resultats electorals anteriors i dades sociodemogràfiques

Consulteu els resultats de les eleccions del 2019 i anteriors a Lleida, la composició del ple actual, totes les dades sociodemogràfiques de la població, i més informació útil de cara a les eleccions municipals del 28-M. 

stats