Eleccions municipals

ERC reclama el suport del cinturó roig contra “l'aliança conservadora” PSC-Junts

Desferma els atacs contra els socialistes per seguir retallant distància a l'àrea metropolitana

3 min
Míting central d'Esquerra a Cornellà.

Cornellà de LlobregatEls capricis de la campanya han fet que el partit que més responsabilitat té contra la sequera, ERC, hagi hagut de canviar el seu míting central de Santa Coloma de Gramenet a Cornellà de Llobregat per culpa de la pluja. Però la ubicació no tenia tanta importància mentre fos una localitat de l'àrea metropolitana de Barcelona, que és una de les zones del país que Esquerra té entre cella i cella en aquestes eleccions per minar-hi el poder històric del PSC. I el míting central ha sigut bàsicament això, una concatenació de retrets als socialistes per erigir ERC en l'alternativa en aquesta part de Catalunya. Així, s'ha acusat el PSC –i també el PSOE– de corruptes, d'incompetents, de señoritos del cortijo i d'haver convertit les ciutats on manen en "règims" on es prioritzen els interessos propis als dels ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans interpreten que guanyar posicions a les zones metropolitanes els portarà de nou a la victòria a les municipals. I no només això, sinó que serà un bon trampolí de cara al pròxim cicle electoral, que inclou unes eleccions espanyoles i unes catalanes més endavant. Per què és tan important l'àrea metropolitana? La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ho ha resumit planerament: "És l'àrea amb més població del país". L'estratègia d'ERC és mirar d'aconseguir el següent equilibri: intentar ser forts a les ciutats més poblades, on competeixen bàsicament contra el PSC i on Junts és dèbil, i ser forts a l'interior del país, on competeixen contra Junts, mentre que el PSC hi té més problemes. En les municipals del 2019 va funcionar, i ara es tracta que torni a passar el mateix.

La crítica als socialistes per retallar-los el terreny al cinturó roig té fonamentalment dos eixos. El primer, alertar dels casos de corrupció que han esquitxat el PSC, com el Pretòria, el Mercuri, l'Inipro i el del Consell Esportiu de l'Hospitalet. Per denunciar-ho, qui millor que un il·lustre exsocialista com el candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall. "El PSC ha convertit la gestió municipal en la corruptela sistemàtica", ha dit. El segon eix és posar en dubte la capacitat de gestió del PSC, i aquí Esquerra s'agafa als problemes de Rodalies, que s'han intensificat en les últimes setmanes. Un dels lemes del PSC en aquesta campanya és "Catalunya en marxa", i això ha generat la befa del president de la Generalitat, Pere Aragonès. "¿Com volen posar Catalunya en marxa si no saben posar en marxa un tren de Rodalies?", s'ha preguntat.

El líder d'ERC al Congrés i alcaldable de Santa Coloma, Gabriel Rufián.
El president de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès.

La lliçó d'història

Si algú havia de parlar d'història en el míting central –que ha tingut la protesta d'una vintena de persones contra el conseller Cambray– no podia ser ningú més que el president del partit, Oriol Junqueras. Ell ha assegurat que la denominació de "cinturó roig" no era pel PSC, sinó perquè històricament ha sigut una zona del país "punta de llança de la transformació democràtica". Junqueras ha intentat aportar un altre argument per convèncer els votants socialistes de la zona: que votar el PSC és tant com votar Junts, ja que els dos partits ja governen la Diputació de Barcelona i flirtegen amb governar la capital després de les eleccions del 28-M. Aragonès fins i tot ha parlat d'una "aliança conservadora" entre Junts i el PSC que busca fer del pas d'ERC per la Generalitat una mera "anècdota". Sap que a les zones metropolitanes hi ha hagut tradicionalment un vot anticonvergent i ara vol capitalitzar-lo per a ERC.

¿Se'n sortirà ERC de derrotar el PSC al cinturó roig? Encara que no ho puguin dir en públic, els republicans es conformarien amb seguir retallant distància com ho han fet en la darrera dècada. Si el 2011 el PSC aconseguia el 26,4% dels vots pel 5,2% d'Esquerra, el 2019 el terreny es reduïa a un 25,3% dels socialistes i un 19,8% dels republicans. Seguir retallant distància permetria a ERC continuar sumant triomfs electorals i fins i tot alimentar l'esperança de superar els socialistes algun dia en aquesta zona del país. Pel que pugui ser, Rufián ja ha activat el compte enrere: "Parlon [alcaldessa de Santa Coloma], Balmón [alcalde de Cornellà]: tic, tac, tic, tac, tic, tac...".

stats