Eleccions municipals

La Fiscalia analitza les llistes d'EH Bildu amb condemnats d'ETA

Vox forçarà al Congrés una votació sobre la il·legalització del partit abertzale

2 min
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, en l'inici de campanya de la formació 'abertzale' a Pamplona

MadridLes 44 llistes electorals d’EH Bildu amb persones condemnades per terrorisme d’ETA, set d’elles per assassinat, ja estan en mans de la Fiscalia de l’Audiència Nacional. L’associació Dignidad y Justicia, presidida pel diputat del PP a la Comunitat de Madrid Daniel Portero, fill de Luis Portero, exfiscal en cap d’Andalusia assassinat per la dissolta organització, va presentar una denúncia per si les candidatures poden incórrer en alguna il·legalitat, a la qual ha tingut accés l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En primer lloc, sol·licita que es comprovi si totes aquestes persones tenen extingida la seva pena d’inhabilitació. En cas que no, serien inelegibles, segons la llei electoral, i podrien incórrer en el delicte de violació de condemna. L’advocada de l’Associació de Víctimes del Terrorisme Carmen Ladrón de Guevara, però, ha assenyalat en un fil de Twitter que les 44 persones han complert la inhabilitació. Hi ha el precedent del coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, exclòs de les eleccions a Euskadi del 2016 perquè no havia complert la condemna d’inhabilitació. Ladrón de Guevara també ha dit que fa quatre anys van ser 18 els candidats d’EH Bildu a les municipals condemnats per terrorisme, només un per delictes de sang. 

En segon lloc, la denúncia adverteix que la inclusió de condemnats per terrorisme en llistes electorals suposa un “flagrant incompliment” de la llei de partits polítics. Aquest punt, però, està subjecte a interpretació. La norma sanciona incorporar “regularment als òrgans directius o a les llistes electorals persones condemnades per delictes de terrorisme que no hagin rebutjat públicament les finalitats i mitjans terroristes”. La Fiscalia està facultada per sol·licitar la il·legalització d’un partit, així com el govern espanyol a petició del Congrés i el Senat, i Vox ja ha registrat una proposta en aquest sentit.

Sánchez: “No és decent”

Des de Washington, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha considerat que “no és decent” que EH Bildu porti condemnats per terrorisme a les llistes d’Euskadi i Navarra, encara que “sigui legal”. No ha anat més enllà, però les fissures internes al PSOE sobre la relació amb la formació abertzale s'han reobert. El president de l’Aragó, Javier Lambán, ha anunciat que proposarà als òrgans del partit trencar tots els pactes amb EH Bildu, en la línia del discurs dels partits de dretes a l'Estat. En contra d'aquesta opinió s'ha posicionat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, d’Unides Podem, si bé també ha afirmat que “ningú hauria de fer servir el dolor de les víctimes per fer campanya”. Mentrestant, el partit basc s'espolsa la polèmica i ha denunciat que "no hi haurà llistes de totes les persones vinculades a partits implicats en casos de corrupció".

stats