Pactes postelectorals

Junts exigeix a Aragonès que rectifiqui els pactes amb el PSC: "És un president desautoritzat i tutelat"

El president es defensa recordant que Junts també té diversos pactes amb els socialistes

3 min
Albert Batet, Salvador Illa i Pere Aragonès, al Parlament en una imatge d'arxiu

BarcelonaDesprés del pacte d'Esquerra amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida estava clar que les aliances amb els socialistes marcarien la sessió de control al president, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament. I així ha estat. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha retret al cap de l'executiu català els acords amb els de Salvador Illa després que fes una crida a la unitat independentista arran dels resultats del 28-M. "Vostè va dir que volia refer la unitat independentista, però el seu partit ha fet el contrari [...]. Rectifiqui", li ha reclamat el parlamentari, que ha asseverat que Esquerra "diu una cosa i en fa una altra": "No és de fiar, per això vam sortir del Govern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer d'Albert Batet, les aliances del partit republicà amb els socialistes demostren que Aragonès no mana a la seva formació: "És un president desautoritzat i tutelat", ha sentenciat el juntaire, a més d'afirmar que els primers que li fan perdre "credibilitat" són els dirigents de la seva pròpia organització política. En aquest sentit, l'ha empès a convocar eleccions anticipades: "Reflexioni si val la pena aguantar aquesta agonia. La coherència té premi".

Evidentment, Aragonès no ho veu igual. El president ha replicat que Junts també està pactant amb els socialistes en municipis i li ha tornat a retreure el pacte del 2019 a la Diputació de Barcelona amb el PSC. "¿Encara hi governen, no?", ha preguntat de forma retòrica el cap de l'executiu, que ha demanat deixar de banda la llista de "retrets". També ha negat cap contradicció amb el seu partit i ha afirmat que sempre té el "suport" d'Esquerra en l'àmbit del govern. "No intenti projectar sobre el meu partit les discussions del seu", s'ha reafirmat Aragonès. Una estona després, Aragonès ha rebut a través de Twitter el suport del president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha demanat "respecte" pel president i ha acusat Junts de no tenir-lo "ara que no ostenten la presidència".

Els pactes postmunicipals, com ja va passar el 2019, deixen les relacions entre Esquerra i Junts en un estat crític, a les portes d'una nova campanya electoral, aquest cop per les espanyoles del 23-J. Aquest dimecres s'ha produït una altra aliança, més enllà de les diputacions, que enrareixen encara més la situació: els republicans s'han aliat amb Movem Tortosa –una formació local vinculada als comuns– i el PSC per desbancar de l'alcaldia Meritxell Roigé, que es va quedar a un regidor de la majoria absoluta el 28-M.

Mentrestant, a la sessió de control, el partit de Salvador Illa ha passat de puntetes sobre els pactes postmunicipals i ha deixat que siguin els independentistes els que protagonitzin la batalla. El líder dels socialistes catalans ha centrat el seu discurs a abordar la remodelació del Govern de dilluns. D'una banda, ha celebrat que Josep Gonzàlez-Cambray ja no sigui conseller i hi pugui haver un "canvi d'enfocament" en les polítiques educatives. De l'altra, ha acusat Aragonès de tenir un Govern "feble, desorientat i amb poca capacitat de gestió" i ha criticat el que considera "cops de volant" del president: "Centrem-nos!", ha reclamat. El missatge dels socialistes, doncs, és clar: el pacte amb ERC a les diputacions no els estovarà al Parlament.

Crítiques a la remodelació

La sessió parlamentària d'aquest dimecres també ha servit perquè Aragonès presentés davant la cambra la remodelació del seu Govern que va concretar dilluns. El president ha defensat el seu gabinet com el "primer bastió" per defensar Catalunya dels pactes PP i Vox a l'Estat i també per afrontar amb "energia renovada" la segona part del seu mandat. Tot just ara fa dos anys que fa ser investit en el càrrec després d'unes negociacions eternes amb Junts, així que tècnicament li queda fins al febrer del 2021 per governar.

El dubte raonable és si podrà esgotar la legislatura davant la falta de suports al Parlament que té ERC. Aquest dimecres s'ha escenificat de nou que cap partit de l'oposició està disposat a donar-li una certa estabilitat parlamentària. Tots sense excepció han criticat la remodelació de l'executiu. Junts, per insuficient –han demanat el cessament de Vilagrà–; el PSC, perquè ho considera un "cop de volant", i la CUP, perquè ho troba "maquillatge". "Els malabarismes s'han d'acabar", ha dit la líder dels comuns, Jéssica Albiach. Els partits de la dreta espanyola tampoc han sigut benevolents. Aragonès ja té nou Govern però el mateix panorama parlamentari: cap partit disposat a col·laborar en la governabilitat de Catalunya.

stats