Pactes postmunicipals
Política 13/06/2023

Esquerra pacta amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida, i en deixa fora Junts

Els republicans presidiran les dues institucions

3 min
Pere Aragonès i Salvador Illa

BarcelonaNo hi haurà pactes independentistes a les diputacions de Lleida i Tarragona. Esquerra i el PSC han arribat aquest dimarts a un acord perquè els republicans presideixin els dos ens provincials. Tot i que després de les eleccions municipals, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reclamar prioritzar pactes sobiranistes als municipis, consells comarcals i diputacions, finalment Esquerra s'ha aliat amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida i han deixat fora Junts del govern. Ha estat així malgrat que, tal com ha avançat l'ARA, els juntaires havien plantejat la setmana passada als republicans compartir les presidències de les dues institucions i garantir-hi un govern independentista, una versió que ERC nega.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quina és l'aritmètica? A la Diputació de Tarragona havia guanyat Esquerra amb 9 diputats i el PSC i Junts en tenen 8 cada un. Passava a l'inrevés a Lleida, on havia guanyat Junts i Esquerra tenia la clau per entregar-los el govern o tenir ells la presidència pactant amb els socialistes i el PDECat. En els dos casos, Esquerra ha optat per pactar amb els socialistes abans de fer un govern independentista i d'aquesta manera tindrà les dues presidències. Una altra cosa és la Diputació de Barcelona, en què la primera força és el PSC i pot triar si sumar amb els de Laura Borràs o amb els d'Oriol Junqueras. Els independentistes només sumarien per desbancar els socialistes amb els comuns, que sempre han rebutjat un pacte amb els postconvergents. Així doncs, només a la Diputació de Girona –que presidirà Junts– hi haurà un pacte entre partits independentistes.

Versions contraposades

Com quan governaven plegats la Generalitat, el pacte ha desfermat un intercanvi de retrets entre Junts i ERC. Una vegada més, cada part dona una versió contraposada a l'altra. Junts, segons diverses fonts consultades, s'ha assabentat dels acords aquest mateix dimarts. La seva versió és que va fer arribar la seva proposta de repartir-se les presidències de Lleida i Tarragona després de la cimera independentista a Ginebra (Suïssa) d'ara fa deu dies, en què les direccions de les respectives formacions es van conjurar per no fer-se mal en els pactes postmunicipals amb el PSC. Els juntaires interpreten que aquesta proposta lliga amb el plantejament de "front comú democràtic" que va plantejar el president, Pere Aragonès, per refer la unitat independentista. De fet, diverses fonts de Junts asseguren que a escala local hi havia hagut ja contactes amb els socialistes per governar a la Diputació de Tarragona, però que Carles Puigdemont, Jordi Turull i Laura Borràs van aturar-ho tot per prioritzar el pacte amb Esquerra, que finalment no ha tingut lloc.

ERC explica el contrari. Fonts republicanes asseguren que la idea de repartir-se les diputacions amb Junts per garantir un govern independentista és seva i que és Junts qui s'hi nega. A partir d'aquí, comencen a negociar amb el PSC fins a arribar al pacte que han fet públic aquest dimarts. "I quan [Junts] s'assabenten que tenim el pacte polític fet [amb el PSC], llancen aquesta opció quan ells mateixos l'havien rebutjat", conclouen les mateixes fonts. A més, afegeixen que han decidit pactar amb els socialistes veient els "pactes a traïció" que estava fent Junts amb el PSC per desbancar ERC en alguns ajuntaments com Roses.

Ara caldrà veure com ERC encaixa aquests dos pactes amb el PSC en la idea que va llançar el president Pere Aragonès de fer un "front democràtic" que, entre altres coses, havia de prioritzar pactes sobiranistes als ajuntaments i a la resta d'ens locals. Sense anar més lluny, aquest mateix dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, tornava a insistir en la necessitat de "teixir punts d'acord entre els partits independentistes" després de les municipals. Fonts de Presidència justifiquen que ha sigut "impossible" teixir complicitats amb Junts.

També als municipis

El cas de les diputacions de Lleida i Tarragona és només un reflex del que ja fa dies que està passant a diversos municipis: que la pretesa unitat independentista fa aigües perquè ERC i Junts es prenen mútuament l'alcaldia de la mà dels socialistes. La setmana passada va ser JxCat a Roses qui va pactar amb el PSC i una plataforma local per desbancar els republicans del capdavant del consistori, i aquest dimarts ha passat a l'inrevés: Esquerra ha pres l'alcaldia als juntaires a Masquefa i també a Montblanc.

stats