Eleccions municipals

L'ANC debat exigir als partits un compromís escrit de no pactar amb el PSC a les municipals

L'entitat acordarà al desembre el posicionament definitiu de cara a les eleccions locals

2 min
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, en l'acte a l'Arc de Triomf

Mentre es referma dia rere dia en la necessitat d’impulsar una llista cívica al Parlament per la paràlisi del Procés, l’ANC ja té la vista posada en la pròxima contesa electoral: les municipals del mes del maig. L'entitat, que ja ha engegat el debat intern, es planteja incrementar la pressió als partits independentistes exigint que no arribin a cap acord amb el PSC si volen obtenir el seu aval. La decisió, segons ha pogut saber l'ARA, s'adoptarà a finals d'any. A l'últim full de ruta, aprovat el mes de març del 2022, ja es va acordar “promoure el vot a partits i plataformes independentistes” a les municipals i “pressionar per obtenir el compromís, per escrit, que no se’ls regalaran més ajuntaments, consells comarcals o diputacions”. Aquest darrer punt s'hi incorporava un any després que Catalans per la Independència, una entitat formada per exsecretaris de l'ANC crítics, arrenqués el compromís de JxCat, ERC, la CUP i el PDECat de no governar amb els socialistes en la present legislatura catalana en una decisió que es va prendre en plena campanya electoral i que el candidat socialista, Salvador Illa, va considerar “la fotografia de Colom de l’independentisme” en referència a la manifestació que la triple dreta va organitzar a la plaça Colom de Madrid contra els indults als presos polítics. 

En clau local, però, és més complicat que els partits independentistes subscriguin aquest compromís. Els socialistes mantenen una quarantena de pactes amb independentistes, i d'aquests, 23 són amb JxCat, 16 amb ERC i 2 amb totes dues formacions. La CUP no governa en cap localitat només amb el PSC, però també forma part de governs municipals on hi ha els socialistes i també ERC com Tàrrega, Sitges i Sant Cugat del Vallès. "Pressionarem tot el que puguem", diuen fonts de la direcció. La clau de volta serà com actuarà l'Assemblea si els partits no es comprometen a no pactar amb els socialistes. "No està definit què fer si no signen i això és el que s'ha d'acordar", admeten fonts del secretariat de l'entitat, que ressalten que el malestar amb els partits independentistes no fa més que créixer. També en l'àmbit municipal. L'ANC, com ja va reflectir en el seu full de ruta, considera que alcaldes i regidors independentistes tampoc fan passos per avançar cap a la independència, es limiten a seguir les directrius de les direccions dels partits i desaprofiten el seu marge d’acció per exemple apostant per la sobirania fiscal o deixant de contractar empreses de l’Íbex 35.

Davant d'aquest escenari, l’ANC, que ja va abordar aquesta qüestió en el ple que el secretariat va celebrar aquest mes d'octubre, vol accelerar el debat. El punt àlgid arribarà en el consell d'assemblees de base (CAB), que aplega representants de totes les territorials i que se celebrarà a finals de novembre, on es discutirà quin ha de ser el posicionament de l'entitat. Sigui com sigui, la resolució definitiva l'adoptarà el secretariat en el ple que celebrarà el primer dissabte de desembre, on atendrà les propostes dels socis i on es podria arribar amb un posicionament consensuat o amb dues propostes que es portin a votació si no hi ha cap acord.

stats