En directe
Eleccions municipals
18/05/2023

La Junta Electoral deixa pendent el cas Borràs fins a la propera reunió

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Punt final al setè dia de campanya electoral!

Som a l'equador de la campanya i encara està tot per decidir. Nosaltres posem punt final a la setena jornada. Demà ens hi tornem a posar d'hora. Entre d'altres, publicarem un reportatge sobre el preu del lloguer a Catalunya, una de les principals preocupacions de la ciutadania. Fins demà! Podeu seguir el directe aquí.

Collboni acusa Trias de ser el candidat de la "inseguretat" pels seus vincles amb el Procés

El candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que l'alcaldable de Junts, Xavier Trias, és "el candidat de la inseguretat". En un acte a Sarrià, recollit per l'ACN, ha demanat a Trias "contenció i coherència": "És el candidat de la inseguretat jurídica quan diu que pagarem impostos a la Hisenda catalana; de la inseguretat política quan diu que farà complir el mandat de l'1-O i de la inseguretat a la ciutat". L'alcaldable socialista també ha retret a Trias que la presidenta de Junts, Laura Borràs, "anava a tallar la Meridiana sense que els Mossos hi posessin remei".

Davant d'això, ha afegit, el PSC serà "la candidatura de la seguretat, també jurídica" amb l'objectiu de donar "un missatge estable a la resta d'Espanya i internacional". "Aquí hi haurà un govern ordenat que farà complir les normes, que donarà estabilitat i que farà recuperar la tranquil·litat perquè l'activitat professional i econòmica funcioni correctament", ha declarat.

Borràs acusa el Govern d'Aragonès de "fulminar" la independència

La líder de Junts, Laura Borràs, des de Móra d'Ebre, ha acusat aquest dijous el govern de Pere Aragonès de "fulminar" la independència. "Es va presentar a la investidura dient que culminaria la independència i s'ha convertit en el govern de la incompetència. Resulta que en lloc de culminar volia dir fulminar!", ha dit. "És només una lletra, però marca la diferència", ha ironitzat. Per la seva banda, el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha centrat el seu discurs en el problema de la sequera i ha acusat també el govern d'Aragonès d'"incompetent" en la gestió: "Ens ha fet passar vergonya", ha dit, a més de reivindicar el paper de Junts al Parlament per evitar les sancions als ajuntaments i noves infraestructures de forma urgent.

Trias aposta per "captar competicions internacionals" amb "la cartera"

El candidat per Barcelona Xavier Trias aposta per "captar competicions internacionals" amb "la cartera" perquè l'esport "genera una grandíssima activitat econòmica". "Per treure la gent de la pobresa hem de generar activitat econòmica", ha remarcat, tot defensant esdeveniments com la Copa Amèrica de Vela, que no veu com una competició de "vaixells de rics", sinó com una competició vinculada a "tecnologia d'alt nivell". En un acte de campanya pel 28-M al complex esportiu La Mar Bella, recollit per l'ACN, Trias ha recriminat a l'alcaldessa Ada Colau "manca de lideratge" en el debat sobre els Jocs Olímpics d'Hivern. Tot i que no s'ha volgut posicionar sobre aquesta candidatura fallida, ha acusat Colau de ser poc solidària amb la resta del territori.

El PSOE i el PP es desmarquen de la proposta d'Unides Podem de reformar el Codi Penal per castigar Desokupa

El PSOE i el PP s'han desmarcat aquest dijous de la proposició de llei que impulsa Unides Podem que passa per reformar el Codi Penal per perseguir penalment Desokupa. "En la llei d'habitatge s'inclouen totes les mesures que el PSOE ha volgut traslladar en aquesta matèria, per tant, ara toca desenvolupar-les. Qualsevol altra consideració que faci un grup durant la campanya l'haurà d'explicar el grup", ha dit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Més taxativa ha estat la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, que ha assegurat que el Codi Penal ja "funciona": "Si algú el vulnera hi ha prou instruments per respondre sense necessitat de més reformes".

Junqueras crida a "revoltar-se contra la resignació" dels partits que han "segrestat" Barcelona durant 40 anys

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida a "revoltar-se" contra la "resignació" dels partits que han "segrestat" Barcelona durant 40 anys. Durant l'acte de campanya d'aquest dijous a la tarda a Sant Andreu, Junqueras s'ha mostrat "convençut" que la capital podrà tornar a ser el "referent" que ha estat durant "molt temps". Junqueras ha afegit que Barcelona havia estat "punta de llança" de la modernitat, de totes les lluites, de la justícia i de la defensa dels drets ciutadans. El cap de llista d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha lamentat que les "subhastes" dels candidats del PSC, Jaume Collboni, i Junts, Xavier Trias, deteriorin la qualitat democràtica de les eleccions municipals del 28 de maig.

Pedro Sánchez i Javier Lambán: una treva en campanya electoral

No és cap novetat que Pedro Sánchez i Javier Lambán no tenen una especial sintonia, malgrat compartir partit. Sense anar més lluny, fa uns mesos el president de l'Aragó va afirmar que a "Espanya li hauria anat millor" si l'asturià Javier Fernández hagués liderat el PSOE, en lloc de fer-ho l'actual secretari general. La seriositat que han mostrat avui durant un míting a Saragossa quan han segut de costat a primera fila ha donat pas, però, a una allau d'elogis per part de Lambán que segurament ningú esperava. “Quan veiem un president anant pel món defensant Espanya i els valors de la Unió Europea, de la convivència i la pau universal, els aragonesos ens sentim francament orgullosos del nostre president i el nostre govern”, li ha deixat caure Lambán, que a l'inici del seu discurs ni tan sols ha saludat Sánchez. "Estimats amics i amigues", s'havia limitat a dir.

En una mena de treva, Lambán li ha fet la rosca al líder del PSOE, tot i que no s'ha estat de considerar que "no s'ha de tenir cap relació amb els hereus d'ETA". L'únic dard de la vetllada, que ha compensat amb un "però alhora és absolutament abjecte, obscè i immoral la utilització que el PP fa del terrorisme i les víctimes d'ETA". Sánchez ha salvat el tràngol de fer campanya amb Lambán. El president aragonès l'hi ha posat fàcil.

18 May 2023

ERC mobilitza el Govern per impulsar la campanya de Maragall

Quim Bertomeu

Aragonès eleva el to contra Junts i l'acusa de "sectarisme i partidisme"

No és la primera vegada que carregava contra Junts, però aquest dijous ho ha fet de manera contundent. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acusat de "sectarisme i partidisme" el partit de Laura Borràs perquè el seu candidat a Badalona, David Torrent, va dir que preferia abans d'alcalde Xavier García Albiol (PP) que no pas el candidat local d'ERC, Àlex Montornès. Torrents va rectificar després del rebombori que havia provocat el seu comentari. També ha dit que Junts és la refundació d'un partit polític que "està ancorat en el passat". Montornès ha carregat contra el discurs "de l'odi i de la por" que practica Albiol i ha erigit ERC en el vot útil per frenar-lo.

Colau lloa la Barcelona feminista que no deixarà avançar "ni un mil·límetre" el feixisme

"Si estem aquí és perquè les nostres mares han obert camí". Així ha comentat la seva intervenció l'alcaldessa i candidata Ada Colau, a la plaça del Diamant de Gràcia, amb unes 400 persones de públic, entre les quals la seva mare. En un acte sobre feminismes, tant Colau, com qui ha capitanejat l'àrea, la tinent d'alcaldia Laura Pérez, han destacat que van heretar del govern Trias una regidora que es deia de la Dona. I que la van transformar en la de Feminismes i LGTBI per fer polítiques com impulsar el primer centre LGTBI. En la carpeta de deures pendents, ha dit que caldria dedicar més esforços i pressupost a les dones que treballen a la llar i que moltes vegades són migrades i estan "invisibilitzades". Per això, ha confiat que avanci la ILP de la regularització, però ha dit que per al mentrestant impulsaran programes d'ocupació que ajudin a regularitzar-les i protocols contra l'assetjament laboral i les violències masclistes.

També han carregat contra el feminisme de Trias, de qui han dit que veu "dogmàtic" el feminisme dels comuns. "És normal que el nostre feminisme els resulti incòmode. No volem feminisme per als tresmileuristes que no arriben a final de mes", ha ironitzat Jess González, número sis de la llista. Colau ha reivindicat l'orgull de la Barcelona feminista que no deixarà avançar "ni un mil·límetre" el feixisme.

Feijóo corresponsabilitza el PSC dels "problemes de Barcelona" per haver sigut la "mà dreta" de Colau

Aconseguir la victòria a Barcelona és uns dels èxits que la sala de màquines del PSOE aspira a poder exhibir la nit del 28-M. El PP ho sap, i per això aquest dijous en el seu únic acte de campanya a la capital catalana, Alberto Núñez Feijóo ha carregat les tintes contra els socialistes, als quals ha fet corresponsables dels "problemes" de la ciutat. "La senyora Colau té molta culpa, però no la té tota. No és creïble que el candidat del PSC digui que té la solució als problemes que ha creat amb Colau sent la seva mà dreta", ha afirmat.

Conscient que un dels riscos que té el PP és la divisió del vot entre la dreta espanyolista a Barcelona, on hi ha fins a quatre opcions amb PP, Vox, Valents i Ciutadans, Feijóo ha fet una crida també a concentrar el vot en Daniel Sirera, i ha vaticinat que si "el vot constitucionalista es concentra" en ell, tindrà la clau de la governabilitat a l'Ajuntament de Barcelona.

La campanya electoral ha tingut un protagonista inesperat: l'ONU i Puigdemont

La campanya electoral ha tingut un protagonista inesperat aquest dijous: el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha conclòs que Espanya va vulnerar els drets polítics de l'expresident Carles Puigdemont quan el Tribunal Suprem el va suspendre com a diputat del Parlament el 2018. Ara bé, no li ha donat la raó amb la investidura a distància: considera que l'impediment de fer el debat telemàticament no va vulnerar els seus drets polítics.

Llegeix aquí la notícia sencera.

Romeva des de Badalona: "Hem vingut a netejar el feixisme d'una punyetera vegada"

ERC ha portat aquest dijous la seva caravana electoral fins a Badalona i ho ha fet per traslladar un missatge clar i diàfan contra el PP de Xavier García Albiol. "Hem vingut a netejar el feixisme d'una punyetera vegada", ha dit l'exconseller Raül Romeva. A més, ha criticat que el candidat de Junts en aquesta ciutat, David Torrents, digués que preferia Albiol d'alcalde abans que el candidat local d'ERC, Àlex Montornès –al cap d'una estona va rectificar–. A Badalona tothom té coll avall que guanyarà Albiol, però ERC aspira a disputar-li al PSC el paper de segona força per poder liderar un govern d'esquerres que barri l'alcaldia al PP.

Apareixen cartells contra Sánchez al metro de Sol, a Madrid: "El meu Falcon té més freqüència que el teu Rodalies"

No només hi ha queixes sobre Rodalies a Catalunya. A Madrid també i hi ha qui ha triat una campanya enginyosa a la cèntrica estació de Sol per denunciar-ho. "El meu Falcon té més freqüència que el teu Rodalies", es pot llegir en un cartell digital, com si Pedro Sánchez presumís de l'avió privat a la seva disposició per als viatges institucionals i es burlés de qui pateix retards ferroviaris. Hi surt la cara del president espanyol picant l'ullet. Segons ha avançat El País, el PSOE posarà a disposició de la Junta Electoral aquesta campanya, que no s'ha atribuït a cap partit ni associació, però que reprodueix l'argumentari de la dreta.

18 May 2023
La crònica de campanya d'Empar Moliner

Hipercor, ser de raça, la birra i el vinagre

Empar Moliner

La JEC deixa pendent el cas Borràs fins a la pròxima reunió

La Junta Electoral Central havia d'abordar aquest dijous el cas de Laura Borràs –el Parlament encara no ha obeït l'ordre de retirar-li–, però finalment no ho ha fet. Ja hi havia dubtes sobre si entrava a l'ordre del dia –la JEC té molts temes pendents en període electoral– i, finalment, ho han deixat per a la pròxima reunió. La decisió que ha de prendre l'ens electoral és clau, ja que d'acord amb els precedents de Quim Torra i Pau Juvillà –en aquesta fase– la Junta enviarà un requeriment a la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, perquè faci efectiva la retirada de l'acta parlamentària.

'Hits' de fa una dècada per amenitzar l'espera en l'acte central de Feijóo a Barcelona

Alberto Núñez Feijóo fa aquest dijous el seu únic acte de campanya a Catalunya, concretament a Barcelona. Des de mitja hora abans de l'inici de l'acte, que es fa al Turó Park de la capital catalana, centenars de simpatitzants del PP esperen el líder del partit i l'alcaldable, Daniel Sirera. El PP confia en la desfeta de Ciutadans per recuperar posicions en aquestes municipals i tornar a xifres de fa pràcticament una dècada. Potser per això, la música d'ambient ha estat farcida de hits nostàlgics com ara cançons dels primers discos de Pignoise, Fran Perea o La Oreja de Van Gogh.

Les eleccions a Melilla perillen pel possible frau del vot per correu

Ja no hi ha cues a l'única oficina de Correus de Melilla en l'últim dia que es pot sol·licitar el vot postal, després que la Junta Electoral hagi obligat excepcionalment a ensenyar el DNI per entregar el sobre amb la papereta. Un terç de les persones que el 2019 van votar a la ciutat autònoma han demanat el vot per correu, uns 11.000 electors, cosa que ha fet saltar les alarmes. La Policia Nacional ja està investigant una possible trama de frau electoral que consisteix a comprar el vot postal a persones vulnerables, i PP i Coalició per Melilla ja s'han acusat l'un a l'altre d'estar-hi al darrere.

Preguntada per si el 28-M es podrà desenvolupar amb normalitat, la delegada del govern espanyol a la ciutat autònoma, Sabrina Moh, ha admès que ara mateix el "moment és complicat". Funcionaris de la Policia Nacional supervisen l'activitat a l'oficina de Correus i el jutjat que instrueix la causa en secret també hauria ordenat vigilar ports i aeroports, atès que l'entrega del vot es pot fer des de qualsevol establiment postal.

Bitllet | La decisió pendent d'Oriol Junqueras i Jordi Turull

"A banda i banda, hi ha qui demana prudència. El que passi durant la resta de la campanya, i sobretot amb la política de pactes després del 28 de maig a tot el país, podria acabar de fer saltar pels aires tots els ponts"

Llegiu el bitllet del cap de Política, Gerard Pruna, sobre la guerra ERC-Junts.

Collboni, sobre Trias: "Quan diu que el votin, a qui es vota? A ell, a Puigdemont o a Borràs?"

El frec a frec a les enquestes marca els dards en campanya i Jaume Collboni sap que Xavier Trias és un dels candidats amb qui es disputa la victòria. D'aquí que, després que en una entrevista a l'ARA critiqués que amagui les sigles de Junts, el socialista s'ha preguntat "a qui votaran" els electors de Trias quan escullin la seva papereta el 28-M. "A Trias? A Carles Puigdemont? A Laura Borràs?", ha dit jugant la carta del Procés.

Collboni, que es projecta ja com a alcalde, també ha reclamat a Trias que "aclareixi d'una vegada què farà quan marxi després de perdre les eleccions". A més, ha assegurat que els seus vots serviran "per a la ciutat" i, en canvi, no està "tan clar" per a què serveix votar Trias a Barcelona: "És per tenir una hisenda catalana? Per aplicar el mandat de l'1-O?", ha insistit.