En directe
Eleccions municipals
23/05/2023

Eleccions municipals 2023 en directe | En marxa el debat de TV3 i Catalunya Ràdio

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

I fins aquí la jornada d'avui: demà hi tornem!

Amb el debat de TV3 i Catalunya Ràdio acaba una nova jornada de la campanya electoral. Ja només queden tres dies de campanya i cinc per saber els alcaldes i les alcaldesses de Catalunya en els propers quatre anys. Demà tornarem a seguir els actes, els mítings i les anècdotes en aquest enllaç.

Bona nit!

La triple dreta retreu a Trias que sigui del partit de Puigdemont

La triple dreta del PP, Ciutadans i Valents han atacat l'alcaldable Xavier Trias per pertànyer a Junts, el partit de Carles Puigdemont. La candidata de Valents, Eva Parera, ha tret un dossier sobre Barcelona i l'eventualitat capitalitat d'un nou estat elaborat durant el mandat de Xavier Trias, mentre que el candidat popular, Daniel Sirera, ha acusat l'alcaldable d'estar tutelat per Waterloo.

L'alcaldable ha contestat atacant el PP: "Dirigents del seu partit es van inventar que tenia 12 milions a Suïssa", s'ha reafirmat Trias en al·lusió a l'Operació Catalunya.

"On estan les papereres?": els candidats ataquen Colau per la neteja

Després de la seguretat, la neteja és la següent preocupació dels barcelonins. "Barcelona està bruta", ha clamat l'alcaldable, Xavier Trias, mentre que el candidat del PP, Daniel Sirera, ha asseverat que la ciutat fa "fàstic". "On estan les papereres?", s'ha preguntat el popular, mentre que la candidata de Cs, Anna Grau, ha definit Barcelona com una "cort de porcs i de senglars". Tanmateix, l'alcaldessa, Ada Colau, s'ha defensat: ha admès que hi ha hagut problemes de funcionament per la renovació del contracte de neteja, però ha assegurat que ara ja ha millorat.

Colau recrimina a Collboni que sortís del Govern: "Va deixar tirada la ciutat"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha intentat explotar en el debat de TV3 el fet que el candidat del PSC, Jaume Collboni, sortís del govern municipal per preparar la campanya electoral. "Vostè va deixar tirada la ciutat", li ha etzibat. A més, li ha recordat que els comuns i el PSC governen junts la ciutat i li ha recriminat que a vegades faci veure que no: "En alguns debats vostès estan dins del Govern i en d'altres no". Així, ha dit que ella també reivindica la feina de la regidora de Mobilitat de Barcelona, Laia Bonet, encara que sigui socialista. "Jo reivindico la seva regidora de mobilitat", ha conclòs.

Retrets creuats entre Sirera, Parera i Grau per aconseguir el votant de dretes

No tot han sigut retrets per Ada Colau en el debat de TV3. També s'ha pogut veure la lluita pel votant de dretes entre Daniel Sirera (PP), Eva Parera (Valents) i Anna Grau (Cs). Tant Sirera com Grau ha coincidit en recordar que Parera va fer alcaldessa a Ada Colau ara fa quatre anys per evitar que Maragall fos alcalde. "Va donar suport a comunistes i malgastadors", s'ha exclamat la candidata de Cs. Així, els dos partits consideren que per activa o per passiva, Valents ha acabat sent còmplice "de les superilles del deliri". Però Parera s'ha defensat dient que les vegades que han donat suport al govern municipal ha sigut per uns pressupostos que van servir per donar "ajudes covid" a emprenedors i comerciants.

Atacs a Collboni en el primer tram del debat

Els primers compassos del debat han deixat una pista clara de quin serà un dels objectius d'aquesta nit: lligar el candidat del PSC, Jaume Collboni, a Ada Colau. El dirigent socialista va deixar el govern municipal el passat mes de gener i ha basat la seva campanya a presentar-se com a alternativa a la candidata de Barcelona en Comú. Per això, tant Ernest Maragall (ERC) com Xavier Trias (Junts) han atacat Collboni i l'han fet corresponsable dels problemes de Barcelona. "Vostè és l'escolanet de la senyora Colau", ha dit Trias. Maragall l'ha acusat de ser "el delegat de la Moncloa" a Barcelona. Collboni s'ha defensat subratllant que el debat s'estava convertint "en un tots contra Collboni": "Això és perquè guanyarem", ha dit.

Trias i Colau s'enganxen per l'efecte de les superilles

Reduir la contaminació és un objectiu de la majoria de candidats, però tots tenen una recepta diferent per rebaixar-la. L'alcaldessa, Ada Colau, ha defensat el seu model de superilles i la conversió del Consell de Cent en un carrer peatonal, mentre que el candidat de Junts, Xavier Trias, l'ha acusat de crear un problema de "mobilitat" i, a més, no reduir la contaminació. "Amb el seu sistema van bé només els que tenen diners", ha etzibat Trias a Colau, insistint en que qui no es canvia el cotxe dièsel no és perquè sigui un "col·leccionista" sinó perquè no té diners per canviar-se'l.

La llengua, la primera protagonista del debat a TV3

El debat a TV3 ha començat animat: tots els candidats han tingut un primer torn per resumir el seu model de ciutat, però la llengua s'ha convertit en una de les protagonistes. La candidata de Ciutadans, Anna Grau, ha retret a l'alcaldessa, Ada Colau, i el cap de llista del PSC, Jaume Collboni, que li diguin "feixista" i llavors facin la propaganda electoral en castellà. També l'alcaldable del PP, Daniel Sirera, ha anunciat que utilitzaria indistintament el català i el castellà durant el debat, mentre que la candidata de Valents, Eva Parera, ha utilitzat la llengua castellana.

En marxa ja el debat de TV3 sobre Barcelona: segueix en directe tot el que passa aquí!

En marxa ja el debat de TV3 amb els candidats de Barcelona: segueix en directe tot el que passa aquí! Recupera en els següents enllaços com van anar els altres debats:

Debat de televisió espanyola

Debat de Betevé

Junqueras reivindica ERC com "l'única alternativa" a la "sociovergència del passat"

ERC ha demanat més alcaldes republicans per fer front a la "sociovergència del passat". En un acte des de Vilafranca del Penedès, el president del partit, Oriol Junqueras, ha remarcat que les eleccions del 28-M "van de triar entre els que han manat sempre" o un projecte "nou i generós" com el dels republicans. Junqueras també ha carregat contra el PSC i ha assegurat que hi ha gent que ha abandonat el partit per "poder continuar sent veritablement socialista". Per la seva banda, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha titllat "d'antigues, caduques i antiecològiques" les polítiques de Junts i el PSC i ha reivindicat ERC com "el canvi i la il·lusió". "El 28-M no es pot perdre cap vot republicà", ha dit Forcadell.

Aznar assegura ara que si Sánchez continua governant hi haurà un "alliberament general" de presos d'ETA

L'expresident espanyol José María Aznar ha estat a Bilbao aquesta tarda i ha assegurat que si el president espanyol, Pedro Sánchez, es manté al govern hi haurà un "alliberament general" de presos d'ETA. "A tots els [presos d'ETA] que han estat traslladats a presons d'aquí, els veureu passejant pels carrers del País Basc", ha dit. Aznar ha insistit que Sánchez té pactada una suposada consulta amb Catalunya i el País Basc a canvi del suport de l'independentisme al seu executiu.

El calbot de Florentino Pérez a Almeida

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, està atenent els mitjans de comunicació quan el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, passa per darrere seu i li clava un calbot amigable. La imatge ha corregut per les xarxes, especialment entre els dirigents de Podem, que consideren que corrobora l'acusació que va llançar aquest dilluns el candidat d'Unides Podem a l'Ajuntament de Madrid, Roberto Sotomayor, a Almeida en el debat de Telemadrid: el va acusar de ser el "majordom" de Florentino Pérez.

Jordi Sendra (JxCat): "Dilluns guardaran l'estelada en un calaix i tornaran a pactar amb els socialistes"

Jordi Sendra (JxCat) pot tenir la clau del pròxim govern de Tarragona, l'alcaldia del qual –segons les enquestes– se la disputen Esquerra i el PSC. Els republicans l'acusen ja de tenir-ho pactat amb els socialistes a canvi de governar la Diputació de Tarragona, una acusació que Sendra ha volgut desmentir aquest dimarts en el míting a la ciutat: "Jo no amagaré les meves conviccions nacionals, no faré com Esquerra, que dilluns amagarà l'estelada en un calaix i tornarà a pactar amb el PSC a Madrid i a Barcelona".

El candidat de Junts a Tarragona s'ha mostrat molest per les acusacions quan Esquerra, ha dit, "cada dia" pacta amb els socialistes al Parlament i també al Congrés de Diputats. "No jugarem a cap canvi de cromos. Nosaltres pactarem des de Tarragona i per a Tarragona".

Puigdemont sobre el 28-M: "Aquestes eleccions també van del Procés"

L'expresident Carles Puigdemont ha aparegut aquest dimarts en la campanya de Tarragona per reclamar que la "veu de Junts" se senti "forta" en aquesta ciutat el 28-M. L'excap de l'executiu ha dit que aquestes eleccions, més enllà de decidir sobre el govern de la ciutat, "també van del procés d'independència", de la "llengua catalana" i de la "posició de Catalunya al món".

Puigdemont ha acusat l'Estat però també els "partits de casa" d'intentar "expulsar" Junts de la conversa política. "La prioritat d'aquestes formacions no és ni Tarragona ni la independència", ha sentenciat l'expresident, que ha cridat a donar suport al candidat de JxCat tarragoní, Jordi Sendra.

Turull emula Jordi Pujol: "Tant el Pedro com el Pere estan prometent milions en campanya. Però qui s'han pensat que som?"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha carregat aquest dimarts contra el PSC i Esquerra en un míting a Tarragona, en què ha acompanyat el candidat, Jordi Sendra, a la recta final de la campanya. Turull ha instat Sendra a triar "Tarragona" encara que això perjudiqui el "partit", un principi que considera que no compleixen ni socialistes ni republicans.

"¿Heu vist aixecar la veu al senyor Illa pel tema de Rodalies? No l'ha aixecat perquè molestaria l'amo de Madrid, el PSOE", ha dit Turull, que ha afegit: "Els és igual si la gent ho passa malament anant i venint de Tarragona".

I en aquest punt també ha criticat Esquerra. "Tant el Pedro [Sánchez] com el Pere [Aragonès] estan prometent una pluja de milions en campanya, però quan van al seu despatx ens regalen una pedregada d'incompetència", ha dit Turull, que ha emulat l'expresident Jordi Pujol: "Però qui s'han cregut que som la gent de Catalunya?" "Els ciutadans no estan a la venda per quatre mítings", ha sentenciat.

Feijóo ironitza amb els seus lapsus, però torna a parla d'Andalusia a Extremadura

"Una carinyosa salutació als que es passen el dia buscant lapsus en les meves intervencions". Les paraules són d'Alberto Núñez Feijóo aquesta tarda en un míting a Càceres. És conscient de per què ho diu. Només arrencar la campanya del 28-M, en un acte a Badajoz, el líder del PP va confondre Extremadura amb Andalusia quan ja acabava el seu discurs. "Però oi que us n'heu adonat?", va intentar sobreposar-se davant els simpatitzants que li havien fet notar que havia patinat. Aquesta tarda a Càceres ha fet broma amb aquell lapsus i s'ha justificat: "Tinc riscos d'equivocar-me, no soc perfecte, soc una persona normal que defensa la normalitat, que és el que necessita Espanya en aquest moment". Feijóo, a més, ho ha aprofitat per presentar el president espanyol, Pedro Sánchez, com un líder "perfecte", igual que Podem i l'independentisme, per després repetir la promesa de tota la campanya: "No pactaré mai amb Bildu". Tot i la ironia, el cert és que només començar el seu discurs, conscient o no, Feijóo ha tornat a confondre Extremadura amb Andalusia quan ha agraït a tots els agents públics que han treballat per extingir l'incendi de Las Hurdes: "Un lloc màgic per a Extremadura i Andalusia. Perdó, per a Extremadura i per a Extremadura".

La CUP denuncia que ERC avali "la privatització" de l'aigua al Maresme

La CUP s'ha traslladat aquest dimecres a Mataró per denunciar que el Consell Comarcal del Maresme aprovés al febrer la creació d'una empresa mixta, amb un 60% de titularitat pública i un 40% de titularitat privada, per gestionar el servei de l'aigua. "No pot ser que partits que es presenten com a alternatives a la sociovergència, com ERC, facin continuisme total i absolut de la privatització de recursos com l'aigua", ha denunciat el diputat al Congrés Albert Botran. "Amb la CUP a l'Ajuntament i amb la CUP amb força entrant al Consell Comarcal no podran acabar amb aquest procés de privatització d'un recurs tan bàsic com és l'aigua", ha afegit l'alcaldable de Mataró, Carlos García.

La CUP, el PSC i els comuns ja van votar en contra de la seva posada en marxa a l'últim ple del Consell Comarcal i dos consellers comarcals d'ERC tampoc ho van secundar per posar de manifest el seu desacord amb la iniciativa. El president del Consell Comarcal, el republicà Damià del Clot, va dir en el ple que l'objectiu a llarg termini és poder disposar a la comarca d'un operador 100% públic per a la gestió de l'aigua, un cop s'amortitzin les inversions inicials necessàries per posar en marxa el servei, xifrades en 18 milions.

Ione Belarra i Irene Montero tancaran la campanya sense cap acte amb Colau

La secretària general, Ione Belarra, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, no seran finalment a cap acte de campanya d'Ada Colau. La formació lila ha participat en la campanya dels comuns a Barcelona a través de la seva secretària d'organització, Lilith Vestrynge, però sense les seves dues cares visibles. Els comuns asseguren que han convidat tots els dirigents de l'espai i que si no han vingut finalment és per qüestions d'agenda. Ara bé, és evident que la sintonia és molt més estreta amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que no pas amb Podem. Díaz s'ha implicat a fons en la campanya de Colau i vindrà fins a tres vegades a Barcelona. Belarra sí que serà aquest dimecres a Tarragona per fer campanya, mentre que Montero no participarà en cap acte al territori català.

Els Castellers del Poble-sec demanen la retirada d'un anunci de Collboni que fa servir la seva imatge

Els Castellers del Poble-sec demanen al PSC que retiri de forma immediata un espot de la candidatura de Jaume Collboni on apareix una imatge de la colla, amb l'escut clarament identificable, fent un pilar a la plaça Sant Jaume. "Com a entitat apartidista, no donem suport a cap partit polític", ha denunciat la colla en un apunt a Twitter.

23 May 2023

Cadis acomiada un dels símbols de l'onada del 15-M

Mireia Esteve