Eleccions municipals

Colau busca el cos a cos amb Trias en el debat de RTVE

El candidat de Junts assegura que té "llibertat absoluta" per pactar amb qui vulgui

3 min
El debat a TVE en el moment de començar a emetre's

BarcelonaEl primer debat televisiu de la campanya electoral del 28-M a Barcelona va arribar aviat –abans fins i tot que comenci oficialment la campanya aquesta mitjanit– però no d’hora, ja que va començar passades les 22.30 hores, quan TVE ja havia tingut temps d’emetre un capítol de la sèrie 4 Estrellas. Era tard i hi havia fins a set candidats al plató, per la qual cosa tothom va anar per feina. N’hi va haver prou amb els primers cinc minuts per veure com s’articulava un tots contra Ada Colau –amb la resta de candidats, fins i tot Jaume Collboni, suspenent els últims quatre anys del govern municipal–; per constatar que el candidat socialista no ho tindrà fàcil per fer l’equilibri de ser govern i oposició alhora –la resta de seguida l’hi van retreure–, i per comprovar que la dreta vol explotar la polèmica al voltant del desallotjatment de La Ruïna i El Kubo, dos edificis de la Bonanova ocupats des de fa anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer triomf de la nit va ser, de fet, per a Anna Grau (Cs), Daniel Sirera (PP) i Eva Parera (Valents), que van aconseguir que la mitja hora inicial pivotés completament al voltant d’aquest cas i van acusar els comuns però també el PSC d’actuar amb complicitat amb els okupes. Colau, per la seva banda, els va acusar d’intentar “incendiar el conflicte de forma irresponsable”, i va intentar reconduir la discussió cap a terrenys on se sent més còmode com ara l’habitatge, la contaminació o la mobilitat –va anunciar la creació de nous eixos verds en el proper mandat si governa.

Però si en alguna cosa es va esforçar la candidata dels comuns va ser en buscar el cos a cos amb el candidat de Junts, Xavier Trias, reforçant així la confrontació que més l’afavoreix perquè alimenta la hipòtesi d’una cursa a dos entre ella i l’exalcalde que pot ser decisiva per acabar al davant en uns comicis en què ara mateix hi ha fins a quatre candidats amb opcions. “Ens disputem el lideratge de les enquestes”, li va dir a Trias en un moment de la nit, i per això va esquivar els duels amb Jaume Collboni o Ernest Margall i va preferir esgrimir en diversos moments dades d’atur, habitatge, escoles bressol i contaminació per contraposar-les amb el govern municipal de Trias entre el 2011 i el 2015.

PSC i ERC lluiten contra la pinça

L’estratègia de Colau va beneficiar Trias, que va jutjar severament la feina de l’actual govern i es va presentar com l’home que pot aportar un “nou lideratge” que faci recuperar l’“autoestima” a Barcelona. El debat va permetre constatar també com de díficil pot ser per a Maragall i Collboni escapar d’aquesta pinça Trias-Colau. Tots dos van presentar-se també com els candidats que poden obrir una “nova etapa” a Barcelona i van intentar aprofitar el vent de cua que els atorga el fet que els seus partits governin la Generalitat i l’Estat respectivament, i treure profit de mesures fetes i d’alguns dels anuncis que els dos executius han fet en els últims dies en matèria d’habitatge.

L’últim bloc, ja passada la mitjanit, va ser pels pactes, on hi va haver un pols entre Collboni i Colau, amb el primer afirmant que l’etapa de l’alcaldessa s’ha acabat i ella –que va apostar per governar amb el PSC i Esquerra– exigint-li que aclarís si descartava un pacte amb Trias. Collboni va evitar verbalitzar-ho, però va subratllar que exigirà al candidat de Junts “lleialtat a l’Estat i a les institucions europees per superar el Procés” si vol pactar.

Trias, en canvi, sí va dir que podria arribar a acords amb PSC o Esquerra, i va subratllar que té les mans lliures per fer-ho perquè si es fes una consulta a la militància de Junts sobre els pactes “no serà vinculant”. Maragall, per la seva banda, va evitar mullar-se sobre pactes concrets i es va limitar a erigir-se com a garantia d’un govern progressista.

stats