Municipalisme

Els dos municipis que tindran tres alcaldes en quatre anys

La proliferació de candidatures i la recerca de l'estabilitat obliga els partits a ampliar els pactes

4 min
L'alcalde actual del Catllar, Jordi Ruiz, al mig amb Alba López i Xavier Canadell, futurs batlles

BarcelonaUn mandat amb tres alcaldes. Això és el que passarà els pròxims quatre anys al Catllar i a Torredembarra, a la mateixa comarca del Tarragonès. Si fins ara era habitual que dos partits es repartissin l'alcaldia, la proliferació de llistes deixa ajuntaments molt atomitzats, fet que obliga a ampliar pactes que també afecten la batllia. El cas del Catllar és el més simptomàtic. Fins a vuit llistes es van presentar a les eleccions municipals en aquest poble de poc més de 4.000 habitants i cinc van treure representació amb uns resultats més que ajustats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest escenari, el PSC, MO1-te i Junts, que van obtenir dos regidors cadascun, van tancar un acord per impedir que governés Somos Catllar, que va guanyar els comicis amb 4 edils. La bel·ligerant campanya d'aquest nou partit que defensa els interessos dels veïns de les urbanitzacions va fer que tots tres partits tinguessin clar des del primer moment que havien d'assolir un pacte que el deixés fora del consistori. ¿Però qui havia de ser l'alcalde si tots tres havien empatat?

La solució va ser salomònica: repartir-se l'alcaldia de manera ponderada en funció dels vots. Així, el PSC ostentarà l'alcaldia els últims 21 mesos del mandat en ser la segona força més votada, MO1-te els 14 anteriors i Junts, els 13 primers mesos. "No ha estat difícil, potser el més senzill del pacte", destaca Jordi Ruiz, el primer dels tres alcaldes. La idea la va posar sobre la taula Xavier Canadell, el candidat de MO1-te, una formació assembleària que neix amb l'1-O: "Si treballem en la mateixa direcció, el lideratge es pot canviar en un govern col·legiat".

Tots tres han fet concessions. MO1-te va reclamar que fessin un pas al costat els candidats del PSC i ERC, que també s'ha incorporat al govern per deixar només a l'oposició Somos Catllar. "Tots hem fet sacrificis en les negociacions", admet la futura alcaldessa del PSC, Alba López, que ressalta que el seu pare –candidat dels socialistes a les eleccions– "generosament" li ha cedit l'alcaldia, tot i mantenir-se al govern. L'exalcalde republicà, Joan Morlà, sí que ha deixat el consistori. I com ho viuen els veïns? "La gent s’escandalitza perquè canvia la figura de l’alcalde, però les regidories es mantenen tot el mandat", aclareix l'actual batlle dels juntaires. "El que es comenci ho acabarem els mateixos", ratifica la pròxima alcaldessa socialista.

Dos partits, tres alcaldes

També Torredembarra tindrà tres alcaldes, però en aquest cas només de dos partits. Tant republicans (6) com socialistes (5) van negociar amb diferents partits per tenir l'alcaldia en solitari, però finalment van decidir governar plegats. "Hem sacrificat uns anys d'alcaldia per un pacte estable", exposa el republicà Eduard Rovira, que va perdre la majoria absoluta del 2019.

L'acord estableix que Rovira sigui alcalde el primer any, el socialista Valeriano Pino els dos següents i l'últim, el futur candidat d'ERC, Raúl García, per promocionar-se. "Porto dos mandats com a alcalde i quatre com a regidor i vull passar el relleu", explica l'ara alcalde, que a punt de fer 65 anys considera que és el moment de plegar. García confessa que no li ha vingut de nou: "Abans de fer la llista em va dir que ell lideraria la candidatura per tancar carpetes pendents i em va proposar que assumís l'alcaldia a mig mandat".

Tots els regidors de l'Ajuntament de Torredembarra

El que serà l'alcalde del PSC en el segon i tercer any diu que l'ordre no ha estat un problema: "Tenen un regidor més i poden escollir i entenc que l'alcalde vulgui tancar una etapa". Després de mocions de censura i dimissions en anteriors mandats, el pacte inclou un punt en què s'estableix que s'han d'exhaurir els quatre anys. "El 2015, quan vam pactar amb el PSC, vam incloure'l, i ara també perquè Torredembarra ja ha patit prou canvis traumàtics", diu Rovira.

Alcaldes i exalcaldes junts

A la comarca d'Osona també hi haurà tres alcaldes en un equip de govern. Concretament a dos ajuntaments, a Seva i Calldetenes, però dos d'ells són exalcaldes que simplement acompanyen l'actual. L’alcalde de Seva, Pol Barnils, comparteix executiu amb els seus predecessors, Maria Anna Pineda i Xavier Rierola, per la bona entesa entre tots tres. "L’alcalde aquí no és una figura tan omnipresent i funcionem com un equip", diu Barnils. "Tenir dos exalcaldes et tranquil·litza, i més quan tens 32 anys com jo", afegeix.

Pol Barnils, a la dreta, amb els dos anteriors alcaldes de Seva

Més controvertida ha estat la inclusió d'un dels dos exalcaldes a Calldetenes. Junts (4) ha retingut l'alcaldia que ostenta des del 2011 pactant amb una llista independent, que liderava qui va ser alcalde d'ERC els vint anys anteriors, Jaume Mas. "Ha pactat amb qui era la causa de tots els mals", denuncien els republicans, que van empatar a quatre regidors amb els juntaires i recelen de Mas. "Va deixar un endeutament de 4 milions, però no va fer un mal ús de diners públics i va coincidir amb la crisi", rebat el nou alcalde de JxCat, Miquel Riera. També té al seu costat l'exalcalde del seu partit, Marc Verdaguer, a qui li va demanar que seguís. "Té experiència i encara és a la Diputació", subratlla abans d'admetre que tenir tres alcaldes al govern no havia passat "mai" al poble.

stats