Eleccions municipals

Junts reclama l'alcaldia per frenar la ultradreta a Ripoll

ERC, el PSC i la CUP ja tenien tancat un acord de govern però els juntaires aposten per liderar un pacte amb la resta de forces

3 min
Imatge de la façana de l'Ajuntament de Ripoll

GironaDesprés d'uns dies d'indecisió, la posició de Junts per Ripoll ja és clara: el grup vol liderar el nou govern de coalició amb la resta de forces polítiques per desbancar Aliança Catalana de l'alcaldia. La cap de llista Manoli Vega, doncs, que fins ara no s'havia postulat com a alcaldessa, reclama ser-ho com a primera força del govern de coalició i insta la resta de partits a negociar un nou acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest canvi de posicionament, Junts respon a Esquerra, el PSC i la CUP. Els tres partits no van voler esperar la decisió final de Vega i el dimarts al matí van tirar pel tirat pel dret anunciant un pacte a tres bandes per governar Ripoll que requeria els suports d'investidura dels postconvergents. Ara, però, amb el canvi de discurs de la formació, la fórmula d'un tripartit progressista amb el suport extern de Junts, sembla haver caducat.

Els juntaires ripollesos han mogut fitxa perquè les negociacions sobre l'alcaldia a Ripoll s'han convertit en un debat nacional que ha obligat la direcció del partit a intervenir. Dilluns, l'executiva de Barcelona, sense cap conversa prèvia amb la delegació ripollesa, va anunciar que donaria suport a un cordó sanitari per evitar que el partit d’extrema de Sílvia Orriols ocupés l’alcaldia el pròxim 17 de juny. Les declaracions públiques dels alts càrrecs de Barcelona van agafar a contrapeu el grup local de Manoli Vega i li van fer reconsiderar la seva posició. Abans que el tema agafés tanta volada mediàtica, la intenció de la delegació de Ripoll era reunir-se amb ERC, el PSC i la CUP per decidir si donaven els vots d’investidura a un tripartit d’esquerres i garantien la governabilitat des de l'oposició. Dilluns al vespre, però, el secretari general del partit, Jordi Turull, va viatjar fins a Ripoll per convèncer Vega que calia liderar el nou govern. L'alcaldable i la llista ripollesa ho va acceptar.

"El pacte progressista que hem conegut per la premsa i que vol liderar la CUP sumant-hi ERC i PSC ha exclòs Junts per Ripoll, la segona força més votada i imprescindible per a la governabilitat", han expressat els juntaires en un comunicat. La formació, que se sent menyspreada, defensa que per aconseguir un acord viable i estable cal un "pacte per Ripoll" liderat per Junts.

Pacte sense la CUP

Manoli Vega, en una compareixença pública davant dels mitjans de comunicació, detalla que la seva intenció és assolir un acord programàtic amb ERC i el PSC. La candidata, de moment, descarta la CUP: "El programa de Junts no té res a veure amb el de la CUP i aquests dies hem vist coses que no han ajudat, com convocar manifestacions, fer piulades i manifestos", diu. Ara bé, per obtenir la majoria absoluta de 9 regidors, els cupaires són necessaris per sumar, almenys en la investidura. I Vega els hi trasllada la pressió: "Nosaltres hem dit que liderarem el pacte, si ningú ens dona suport, hauran decidit ells. Si no em voten a mi estaran donant suport a Aliança Catalana", argumenta.

Si la CUP decideix no donar suport a la coalició que, per ara, els exclou, el programa de Junts també podria arribar als 9 edils sumant el regidor del grup independent IDR, liderat per Joaquim Colomer, exregidor juntaire. Però Vega posa una condició: Colomer, que no va sortir amb bon peu del partit, hauria de dimitir perquè entrés una altra persona de la llista. Finalment, la candidata de Junts també deixa clar que si Junts, ERC, el PSC i IDR arriben a un acord, està disposada a cedir l'alcaldia: "Això no va de cadires, va de governar amb seny", certifica.

Sobre aquest ball de pactes, Sílvia Orriols, en una roda de premsa a la seu del seu partit, ha comentat: "Em sembla vergonyós que persones que han sigut derrotades a les urnes conspirin per arrabassar-me l’alcaldia". "Tenen por de la nostra coherència, i, si governem, complirem amb tot el que hem promès: limitarem el cens a les persones en situació irregular, facilitarem dinars econòmics a les persones malaltes que ho necessitessin i fiscalitzarem el consorci de benestar social per evitar que es donin ajudes a les famílies nombroses d'immigrants que dificulten la nostra convivència", assegura la candidata d'Aliança Catalana.

stats