Eleccions municipals

L'aval de Junts al cordó sanitari altera les negociacions per barrar el pas a l'extrema dreta a Ripoll

A cinc dies del ple d'investidura, no se sap com serà la correlació de forces en un possible govern de coalició entre Esquerra, la CUP, el PSC o Junts

3 min
Un cartell electoral encara penjat als carrers de Ripoll

GironaLes negociacions per aconseguir un pacte que eviti que l'extrema dreta d'Aliança Catalana governi a Ripoll no estan ni de bon tros tancades. Si no hi ha un gir sobtat d'esdeveniments, la candidata Sílvia Orriols no serà alcaldessa, ja que Esquerra, la CUP, el PSC i Junts coincideixen en la necessitat de fer un cordó sanitari, però, a cinc dies de la investidura, les combinacions per formar un govern de coalició alternatiu són múltiples.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, Esquerra (3), el PSC (2) i la CUP (2), que, des de la setmana passada treballen per teixir aliances, han aprovat oficialment un pla de govern per frenar l'arribada de la ultradreta al poder. Per sobrepassar els 9 regidors de la majoria absoluta, però, necessiten el suport de Junts (3 regidors), que encara no els ha donat el vistiplau. En un principi, la llista juntaire, amb Manoli Vega al capdavant, dubtava sobre si aïllar Orriols podria ser contraproduent. El grup censura els plantejaments islamofòbics de la candidata d'Aliança Catalana, però també tem que apartar-la del poder amb un cordó sanitari li permeti mantenir un discurs victimista que la porti a millorar encara més els resultats en els pròxims quatre anys. Per això, plantejava que entregar el poder a Orriols potser serviria per evidenciar la buidor del seu discurs i fer veure a la ciutadania que el seu programa polític, que promet deportar els immigrants il·legals i reduir les ajudes a estrangers, és del tot inaplicable.

Per aquesta darrera opció va apostar públicament Laura Borràs, que, a Twitter, quan l'hi va preguntar una usuària anònima, va dir que era partidària de respectar la llista més votada. Aquest dilluns al matí, però, Junts ha desautoritzat la seva presidenta, i s'ha mostrat inequívocament a favor de fer un "cordó sanitari" contra el partit de Sílvia Orriols. "La posició de Junts és inqüestionable", ha dit la candidata dels juntaires al Congrés, Míriam Nogueras. Amb aquest posicionament, semblava clar que Ripoll s'encamina a un govern alternatiu al d'Aliança Catalana i Orriols de seguida s'ha manifestat en contra d'aquestes paraules: "El destí dels ripollesos l'han dictat unilateralment des d'un despatx de Barcelona", ha lamentat. Abans havia acusat "els que no van deixar aplicar la voluntat popular l'1-O" d'impedir ara que es compleixi la voluntat de Ripoll.

Junts per Ripoll cancel·la la reunió

El posicionament de la direcció de Junts ha fet alterar els tempos i les previsions de la negociació a Ripoll. Divendres passat, els quatre partits s'havien emplaçat a una reunió per a aquest dilluns al vespre per saber si Manoli Vega ratificava el tripartit progressista amb els seus vots a la investidura. Tanmateix, després que el debat sobre l'alcaldia de Ripoll ocupés els titulars de tot Catalunya, els juntaires ripollesos han decidit cancel·lar la reunió a última hora, al·legant que el secretari general, Jordi Turull, viatjaria a Ripoll per participar en la negociació. Fonts de Junts apunten que hi ha malestar i disparitat d'opinions: la direcció és partidària d'entrar al govern de Ripoll com a primera força, mentre que la delegació ripollesa, que fins ara mai havia plantejat ocupar l'alcaldia, prefereix donar suport a l'acord de la resta de partits des de l'oposició. Si finalment tira endavant el canvi de postura promogut des de Barcelona, caldrà renegociar el pacte entre les quatre forces per desbancar la candidata ultradretana. De moment, sense saber encara quina serà l'opció de Junts, els tres partits progressistes fan pressió i ja han anunciat oficialment el seu particular acord de govern.

El 28-M Sílvia Orriols, basant el seu discurs en la defensa de la identitat catalana i en l'atac constant a la comunitat islàmica, va guanyar les eleccions ripolleses amb 6 regidors. En el ple d'aquest cap de setmana no rebrà el suport d'investidura de les altres forces polítiques amb representació, però si aquestes no arriben a un acord a quatre bandes que sumi majoria absoluta (9 regidors), Orriols serà alcaldessa com a líder de la força més votada.

stats