Eleccions municipals

Eva Candela: "Els partits progressistes hem de demostrar que la seguretat no és un tema de dretes"

Cap de l'oposició a Terrassa

3 min
La líder de l'oposició a Terrassa, Eva Candela (PSC)

BarcelonaEva Candela (Terrassa 1961) es va estrenar formalment en política el 2015, a la llista del PSC a la ciutat que encapçalava l'ara alcalde Jordi Ballart. Compagina la tasca de diputada al Parlament amb el lideratge del grup municipal socialista –que el 2019 va passar a l'oposició– i està convençuda que serà la pròxima alcaldessa.

Com va viure que Ballart deixés el PSC i l'alcaldia la tardor del 2017?

— Amb incredulitat. No ho vaig entendre. Va dir que el PSC no li deixava fer coses, però no sé quines. ¿Li va pesar la pressió del 155? Va pesar a tothom i tots vam aguantar.

Després va crear un nou partit i el 2019 va aconseguir recuperar l'alcaldia de mans del PSC. Com valora l'actual "govern del canvi"?

— Jo no he vist cap canvi. El que veig és que al govern li falta capacitat de prendre decisions amb coherència i rigorositat. En el programa electoral de Ballart hi havia tota una sèrie de promeses que no es compliran. 

Des del PSC han posat l'accent en les polítiques de seguretat. Terrassa és una ciutat insegura?

— Terrassa no és insegura, hi ha sensació d'inseguretat. En algun lloc han pujat els números [pel que fa a delictes], però no vull ser alarmista. La sensació d'inseguretat també pot venir perquè puja l'atur, per llums espatllades en algun barri o perquè a les places passen patinets i bicicletes per on no toca. Això ho hem d'entomar, i el govern sembla que no ho vol fer de cara.

El govern defensa que s'han incrementat els agents, recuperat la policia de proximitat...

— Ha actuat darrerament i perquè hem anat fent pressió. És acció-reacció. El que també els tirem en cara és que nosaltres havíem incorporat agents cívics als barris i ells els van retirar.

L'alcalde denuncia que el discurs de seguretat del PSC pot obrir les portes del ple a l'extrema dreta.

— Al contrari. No parlar-ne és deixar que ells s'apoderin de tot el discurs. I això estigmatitza barris i persones. Els partits progressistes hem de demostrar a la ciutadania que la seguretat no és un tema de dretes. Cal parlar-ne i buscar solucions.

Una problemàtica que pateix Terrassa és la de l'emergència habitacional. Què proposen?

— Caldria dedicar més pressupost a la compra d'habitatge amb tempteig i retracte, el més immediat es pot fer. I continuar pressionant la Generalitat, que té les competències en habitatge i ha deixat sols els ajuntaments. 

També són molt crítics amb les ocupacions. Si l'administració garantís el dret a l'habitatge ¿no n'hi hauria menys?

— Sí. Però la majoria d'ocupacions que estan portant problemes de convivència són aquelles darrere les quals hi ha màfies que venen claus o faciliten el narcotràfic. També hi ha famílies que es veuen en la necessitat d'ocupar, però no per això hem de normalitzar les ocupacions.

Quin projecte ofereix el PSC a la ciutadania de Terrassa?

— Jo ofereixo la meva experiència en gestió i el coneixement de la ciutat. També unes polítiques progressistes solvents. I un tema important és el de la promoció econòmica: atraure i retenir empreses que creen llocs de treball i que estan marxant de la tercera ciutat de Catalunya. 

Quines perspectives electorals té?

— Jo guanyaré l'alcaldia de Terrassa. Hi ha ganes d'un canvi i el PSC està preparat per tornar.

Amb qui estan disposats a pactar?

— Hi influiran moltes derivades, però amb qui no pactarem és amb l'extrema dreta. 

Parlaran amb Tot per Terrassa?

— Parlarem amb tothom. No tanco cap porta, només la de l'extrema dreta.

stats