El Post 23-J

El poble de Catalunya on Feijóo podria ser alcalde

El PP governa a Monistrol de Montserrat com a llista més votada per la manca d’entesa de les forces independentistes

3 min
El poble de Monistrol de Montserrat

BarcelonaEl candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, no s'ha cansat de repetir en campanya, i també després dels comicis, que ha de governar com a representant de la llista més votada. Una demanda que el PSOE no s'ha avingut a escoltar, conscient que la victòria dels populars estava més que cantada i bàsicament perquè Espanya es regeix per un sistema parlamentari on el que compta al final són les majories que es configuren al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però a Catalunya el PP ha aconseguit el que reclama el líder conservador. Concretament a Monistrol de Montserrat. En aquest poble del Bages, a la falda de Montserrat, els populars, que van guanyar els comicis, han aconseguit l'alcaldia, tot i que les tres forces independentistes gaudien de la majoria absoluta. ERC, Junts i la CUP no han estat capaces de posar-se d'acord i han permès a Núria Carrera convertir-se en l'alcaldessa. El mateix que va passar a Castelldefels el 2011 amb Manuel Reyes o a Badalona el 2020 amb Xavier García Albiol.

Els resultats dels comicis van dibuixar un escenari abocat als pactes amb un empat a 4 regidors entre el PP i ERC i, per darrere, la CUP, el PSC i Junts, amb un regidor cadascun. Els republicans van iniciar converses amb el PSC, amb qui ja havien governat del 2003 al 2015, però els van donar carabasses. "Ens van dir que no els havia anat bé amb nosaltres", diu l'ara ja exalcalde, Joan Miguel, que feia vint anys que encapçalava el consistori.

Les converses amb les altres dues forces independentistes no van anar millor. Malgrat que Junts estava disposada a fer un govern a tres, la CUP va exigir la sortida de l'alcalde i de la número 2, que el 2019 va muntar una agrupació d'electors que es va acabar aliant amb ERC i va impedir un govern alternatiu, tot i prometre que no pactaria mai amb Miguel. L'exalcalde es va comprometre a plegar a mig mandat, però els anticapitalistes tampoc ho van acceptar.

"El poble volia un canvi i si la gent no el vota no el posarem nosaltres", defensa la regidora de la CUP, Núria Culebras, que deixa clar que ells apostaven en un principi per fer un "cordó sanitari" per evitar que el PP governés. Junts també compartia que Miguel fes un pas al costat tot i no demanar-ho públicament: "El cap de llista ha sacrificat el seu partit perquè la gent volia un canvi de líder més que de partit", diu la regidora de Junts, Soledad Cimadevilla. "La gent no ha votat el PP, Monistrol no és un municipi del PP", corrobora la cap de llista de la CUP, que explica que Carreras va amagar la sigla del partit, com va fer Albiol a Badalona. "Potser ens vam equivocar no posant més l'accent en el seu vincle amb el PP", lamenta Culebras. "No ha guanyat el PP, ha guanyat la Núria", comparteix la regidora de Junts.

De sisena a primera força

Després de vuit anys a l'oposició, Carreras va portar el PP a obtenir els segons millors resultats de la seva història a Monistrol arreplegant vots de totes les formacions i també d'abstencionistes. Així, de ser la sisena i última força el 2019 amb ella com a única regidora i només 133 vots, ara gairebé ha triplicat vots (422) i ha desbancat ERC del primer lloc superant-la per 36 vots. Només el 1987 el PP, que llavors encara es presentava sota el nom d'Aliança Popular (AP), va superar aquests resultats.

Llavors el popular Josep Janer va obtenir 5 dels 11 regidors i va ser investit alcalde amb un govern en minoria, però un any després CiU el va descavalcar amb una moció de censura avalada pel PSC. Trenta-cinc anys després, Carreras va ser investida, com Janer, perquè tots els partits van votar els seus candidats i el PP va recuperar l'única alcaldia que ha tingut mai al Bages. "Ens esperàvem pujar, però el màxim mai el saps", diu Carreras, que és exassessora d'Albiol a Badalona i va ser cap de llista per Barcelona al Senat el 2019.

Carreras prefereix no especular si la resta de partits ja tenien acordat deixar-la governar perquè era la guanyadora dels comicis: "Al final s'ha vist que han respectat la llista més votada, però fins que no tens la vara d'alcaldessa no les pot tenir totes". L'exalcalde, en canvi, creu que tot estava pactat i que el component independentista ha quedat relegat pel personal: "Excepte Junts, que va dubtar, el PSC i la CUP apostaven perquè governés Carreras". I posa d'exemple la votació que hi va haver al primer ple, que va tenir lloc el 19 de juliol, quan el PSC i Junts van votar a favor d'una modificació dels pressupostos i la CUP es va abstenir. Carreras creu que el govern que encapçala representa la nova etapa que demanaven els veïns: "La gent volia un canvi perquè el poble estava estancat i m'omple d'orgull que hagin confiat en nosaltres". Perquè Feijóo pogués dir el mateix té dues opcions: presentar-se de candidat a Monistrol o resar a la Moreneta.

stats