Eleccions municipals

Rivas, l'oasi de l'esquerra madrilenya

Yolanda Díaz plasma el seu equilibrisme en campanya amb fotografies amb Podem i Més Madrid

3 min
La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i l'alcaldessa de Rivas, Aída Castillejo, en l'acte d'aquesta tarda a Rivas

MadridYolanda Díaz està citada a les set de la tarda a l'Auditori Pilar Bardem del municipi madrileny de Rivas. És la seva tercera, i última, aparició en una campanya a la Comunitat de Madrid plena d'equilibris en què dona suport a dues formacions que s'enfronten aquest 28-M: Podem i Més Madrid. També a Rivas, un municipi que no ha triat a l'atzar per ser-hi aquesta tarda: és l'oasi de l'esquerra madrilenya des de fa més de trenta anys. Amb 92.000 habitants, des del 1987 hi governa l'esquerra ininterrompudament, i en concret des del 1991 és l'únic municipi de la Comunitat on Esquerra Unida té l'alcaldia. I aquesta tarda la vicepresidenta segona i ministra de Treball ha volgut ser-hi per fer campanya per la candidata d'aquesta formació, Més Madrid i Equo, l'actual alcaldessa, Aída Castillejo. Com el 2019, Podem es torna a presentar en solitari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La implicació de Díaz en la cursa cap al 28-M és la d'un equilibrista, com ha quedat palès en el quart dia de campanya: la setmana passada va ser a Alcorcón per donar suport al candidat de Podem, Jesús Santos, i aquest dilluns ho ha fet a la candidatura on no hi ha el partit lila. Però el dia no l'ha començat a Rivas, sinó entre gorres i clavells de chulapos a Madrid.

Yolanda Díaz amb Mónica García i Rita Maestre a la Pradera de San Isidro.

La vicepresidenta segona ha passejat per la Pradera de San Isidro per fotografiar-se amb els candidats d'Unides Podem a la Comunitat de Madrid i a l'Ajuntament de la capital espanyola, Alejandra Jacinto i Roberto Sotomayor, i també amb les de Més Madrid, Mónica García i Rita Maestre. Un passeig on cada gest s'ha analitzat amb lupa: amb els candidats liles, abraçada i fotografia; amb les de Més Madrid, abraçada, fotografia i passeig fins a la carpa del partit per prendre una cervesa.

Yolanda Díaz amb Alejandra Jacinto a la Pradera de San Isidro de Madrid.

El model Rivas

El dia l'ha acabat a Rivas, on ha volgut avalar el model de ciutat que han construït les esquerres durant anys i que avalen les urnes. L'actual govern municipal el formen Esquerra Unida, el PSOE i Podem i totes tres formacions aspiren a repetir, com a mínim, aquesta aliança. Quin és el model d'èxit d'aquest municipi, enganxat a la part sud de la ciutat de Madrid? Participació ciutadana, serveis públics de gestió directa –com una empresa pública d'habitatge– i polítiques mediambientals. "És una de les ciutats on més habitatge públic en lloguer s'ha construït de la Comunitat", explica la regidora i candidata de Podem, Vanessa Millán, a l'ARA. Hi coincideix la candidata de Més Madrid (número dos de la coalició amb Esquerra Unida), Charo Sandoval, que destaca la "vocació de servei" del consistori. "És un municipi referent en qualitat de vida i polítiques públiques", afegeix la regidora i candidata del PSOE, Mónica Carazo.

Rivas, el municipi on els veïns han triat carrers amb noms de dones com Rosa Luxemburg, no ha fet més que créixer al llarg dels anys fins a convertir-se en el dotzè municipi més gran de la Comunitat i amb una taxa d'atur baixa, d'un 7%. "Som el poblet gal que ha resistit durant dècades l'imperi de dretes més corrupte i reaccionari d'aquest país", ha dit Castillejo en l'acte que ha compartit amb Díaz. "Tot el que hem aconseguit ho hem fet a través de l'activisme, empenyent el govern municipal, el de la Comunitat de Madrid no ens ha ajudat", diuen l'Alfonso i el Fernando, dos veïns de Rivas que defensen l'actual alcaldessa.

Tots dos tornaran a avalar l'actual govern, però no votaran el mateix a les eleccions autonòmiques. No es decantaran, això ho tenen clar, per Isabel Díaz Ayuso. I és que fa dos anys, tot i ser una illa solitària d'esquerres en territori madrileny, la líder del PP i presidenta d'aquesta Comunitat es va imposar en nombre de vots. Veïns com l'Alberto, un militar que viu a Rivas des de fa 20 anys i que exhibeix un pin amb la bandera espanyola des d'un dels bars del nucli històric, que creuen en el model d'Ayuso i no en el de Rivas, com una altra veïna que censura Castillejo. Precisament, un dels reptes de l'esquerra i és diferenciar la seva gestió de la de la Comunitat i posen d'exemple les mancances en la sanitat pública a Rivas, que depèn d'Ayuso. Hi ha incidit Díaz aquesta tarda: "És una indecència que Ayuso governi en contra dels que no pensen com ella [...]. No és igual qui governi", ha avisat. El 28-M reflectirà si Rivas continua sent l'oasi de l'esquerra a les municipals o recupera el lideratge a les autonòmiques.

stats