Eleccions municipals

Antonio Balmón: "Rufián? La política municipal és picar pedra i no fer tuits"

Alcalde de Cornellà de Llobregat (PSC)

3 min
Antonio Balmon, a la seu d'AMB

Cornellà de LlobregatAntonio Balmón (Barcelona, 1960) fa 35 anys que és regidor a Cornellà de Llobregat, 18 dels quals alcalde. L'any que ve es tornarà a presentar i es pot dir que, per ara, no nota el desgast. El 2019 va pujar d'11 a 14 regidors.

Encara li queden forces?

— L'altre dia baixava de casa i vaig veure una màquina que estava fent obres i que s'havia carregat una paperera i vaig dir: ei, això ho heu de reposar. Si això encara ho tens viu... 

Però ara està de moda la limitació de mandats. Li costa de justificar? 

— Ui, des de fa 30 o 40 anys tothom parla d'aquest tema i l'únic que crec que ha fet la limitació de mandats ha sigut l'Aznar, vuit anys, i després se'n va penedir.

És l'última vegada com a candidat?

— Parlar de caducitats no té sentit perquè els problemes no tenen caducitat. Si a nosaltres ens arriben a explicar que aquest mandat tindríem pandèmia, crisi econòmica... La caducitat està en tu mateix. 

Què li queda per fer a Cornellà?

— Continuar transformant, continuar adaptant la ciutat a un nou segle. Habitatge social, protecció del medi ambient, ser un referent cultural, crear un clima propici en l'àmbit local d'estima a la ciutat, reforçar els espais i equipaments...

Per què tots els alcaldes lamenten que no tenen prou eines? 

— Jo no em queixo mai, és un error. Sempre explico que el que fa un ajuntament són pal·liatius. Jo no puc intervenir i moderar la inflació. Per tant, no em queixo, però m'agradaria obrir un debat sobre les competències, perquè les competències estan afectades amb recursos.

Són veïns de Barcelona. ¿La ciutat ha actuat més com a aliada o com a rival?

— És un debat superat. No veig Barcelona en una situació de rivalitat o de confrontació. És veritat que Barcelona, des del punt de vista de projecció internacional, la necessitem ferma, sòlida, estable.

L'ha vist inestable?

— La veig, diria, que puja i baixa. Crec que cap enfora sempre s'han d'enviar missatges clars i de confiança. 

En les properes municipals ERC fa una aposta molt gran per l'àrea metropolitana, en disputa amb el PSC. ¿Tem que els mengi terreny?

— Cadascú s'ha de preocupar del que representa. O ets independentista o ets d'esquerres. Les dues coses crec que en aquesta àrea metropolitana no funcionen. I qui té aquesta dificultat no és el PSC. 

¿No veu compatible ser independentista i d'esquerres?

— És compatible, però no donar suport a una reforma laboral [com va fer ERC] que afecta la vida diària de la gent que viu a Cornellà i que l'ha transformat en positiu vol dir que prima el que és independentista a la política d'esquerres. No veig polítiques d'esquerres al Govern.

ERC ha situat Gabriel Rufián per Santa Coloma. Què va pensar quan se'n va assabentar?

— Vaig pensar en els seus companys de Santa Coloma que porten molts anys treballant. Què pensaran? Quin valor s'ha donat a la seva feina? La política municipal, estiguis al govern o a l'oposició, és picar pedra i no fer tuits.

Al febrer vam veure la UDEF fent 11 detencions a l'Ajuntament pel cas del Consell Esportiu i, cinc mesos després, la causa està arxivada per a nou d'ells. Es va sobreactuar?

— No jutjaré decisions policials o judicials. Jo em sentia segur i confiava en aquestes persones. No puc entendre que a una persona –com ha dit la jutgessa, no jo– que rep còpia de dos correus se la pugui acusar de pertànyer a una banda criminal.

stats