Eleccions municipals

Salellas: "Girona tindrà un govern fort i de canvi"

Comença la seva primera intervenció com a alcalde lamentant la "injustícia" que Carles Puigdemont no pugui ser al ple

3 min
Lluc Salellas Vilar (Guanyem), amb la vara l'alcalde de Girona.

GironaLluc Salellas, de Guanyem, ha aconseguit una fita inèdita: convertir-se en el primer alcalde de Girona vinculat a una candidatura d'unitat popular i amb el suport de dues formacions independentistes més. Un govern tripartit de 17 dels 27 regidors que ha assegurat que serà "fort i de canvi" de la mà de Junts i ERC. És també el primer cop que a la ciutat hi governa una força que no és la més votada. El PSC va guanyar les eleccions en vots, però va empatar en escons. Després de les crítiques de la nova cap de l'oposició, Sílvia Paneque, en el sentit que són el "govern més difícil d'explicar de la història", Salellas ha reivindicat que representa les "dues grans majories que hi ha a la ciutat, la progressista i la independentista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, també ha allargat la mà a Paneque, que té intenció de mantenir-se a l'oposició tot el mandat per aconseguir finalment l'alcaldia a les pròximes municipals. Salellas l'ha instat a arribar a "grans acords de ciutat" i també li ha demanat entesa per erigir un "mur democràtic" per "frenar l'avenç de l'extrema dreta". Paneque, que li ha retret que no hagi negociat amb ella i que hi hagués un pacte "ocult" entre Guanyem i Junts d'abans de les eleccions, li ha reconegut que també té voluntat d'acord, però sobretot per evitar que a Girona hi hagi "un govern en contra" que parteixi la ciutat.

El ple s'ha celebrat sense més anècdota que el fet que el nou regidor de Vox –és el primer cop que l'extrema dreta té representació a la ciutat–, Francisco Javier Domínguez García, ha aprofitat que presidia la mesa d'edat per reclamar que es posés el quadre del rei i la bandera espanyola al ple. També ha intervingut tota l'estona en castellà –ha dit "Gerona"– i ha tingut una primera picabaralla amb Salellas quan s'ha passat del temps de discurs que tenia fixat. "No comencem bé", ha dit el nou alcalde. A fora, desenes de persones han seguit amb atenció que per primera vegada un militant de la CUP arribés a l'alcaldia d'una capital de demarcació. S'ha reaccionat amb crits de "Fora" a la intervenció de Vox i s'ha celebrat la investidura amb crits d'"Independència" i cantant Els segadors fent voleiar estelades.

Discurs d'investidura de Lluc Salellas a Girona

Paraules de record a Puigdemont

Salellas ha fet un discurs llarg, que ha començat per una part històrica que explica l'eclosió d'una formació com Guanyem Girona, que va molt més enllà de les sigles de la CUP. Però no s'ha volgut centrar només en això. De fet, conscient de la importància de teixir aliances aquest mandat, ha començat recordant l'exalcalde de Girona i expresident, Carles Puigdemont, i la "injustícia" que no fos al ple. "Ell hauria de ser aquí, a la seva ciutat, amb els seus. No és un tema de partits, d'estar més o menys d'acord en els plantejaments polítics de cadascú. És un tema de democràcia i drets fonamentals", ha dit en record també de tots els "represaliats per l'estat espanyol". També ha agraït a Gemma Geis, de Junts, i Quim Ayats, d'Esquerra, la "generositat, perseverança, rigor, feina, silenci i convenciment" per traçar el pacte de govern.

Sobre la taula tenen 64 propostes i un organigrama amb sis àrees de govern de tots colors. Una d'elles, la regidoria de Llengua Catalana, "perquè Girona sempre serà refugi i garant per a la nostra llengua". Sobre altres pilars, ha posat sobre la taula "reduir les desigualtats", millorar la participació ciutadana i també, de portes endins, millorar un Ajuntament amb forts problemes d'interinatge. Finalment, ha mencionat tots els espais de militància que l'han portat fins a l'alcaldia i ha tingut un record especial pels seus pares, ja morts. D'una banda, l'advocat Sebastià Salellas, amb qui es va comprometre en el moment del seu enterrament a "servir políticament el poble". "Mai m'hauria imaginat que aquell compromís es concretaria en ser alcalde de Girona", ha dit. I de l'altra, la seva mare, Glòria Vilar i Farrerós: "A qui més trobo a faltar", ha dit.

stats