Eleccions municipals
Girona 17/06/2023

10 coses que potser no sabies de Lluc Salellas, el nou alcalde de Girona

És el petit de la nissaga Salellas, té dues filles i té una vermuteria al Barri Vell amb diferents socis

4 min
Lluc Salellas, amb la vara d'alcalde de Girona.

GironaLluc Salellas (Girona, 1984) s'ha convertit aquest dissabte en el primer alcalde de Girona que no és ni socialista ni de Junts. I ho ha fet a través d'una plataforma municipalista àmplia que des de finals del 2018 supera l'espai de la CUP, partit del qual és militant: Guanyem Girona. Es tracta d'un espai que ell mateix defineix de "centralitat política". Ha rebut el suport des de l'exalcaldessa socialista de Girona Anna Pagans fins a la que va ser cap de llista d'ERC Maria Mercè Roca, passant per la que havia de ser la candidata de Junts a les municipals, Assumpció Puig. Tal com recordava Salellas a Twitter després de les eleccions, la CUP es va presentar per primer cop a les municipals el 2003 i va treure un 1% dels vots. 20 anys després, Guanyem n'ha tret el 23,31%.

Les espardenyes de vetes que Lluc Salellas ha dut en el ple d'investitura com a alcalde de Girona.

Vestit amb unes espardenyes de vetes negres, tal com li agrada "mudar-se" en les ocasions especials, perquè representen la "terra", ha reivindicat durant el ple d'investidura que Girona tindrà un govern "fort i de canvi". També ha tingut paraules de record per als seus difunts pares, que avui no han pogut seure al saló de plens però "hi són". Fa 15 anys, durant l'enterrament del seu pare, l'advocat Sebastià Salellas a l'església de Sant Josep, va comprometre's a "servir políticament el poble". "Mai m'hauria imaginat que aquest compromís es concretaria en ser l'alcalde de Girona", ha dit. Repassem la seva trajectòria.

1. És regidor a l'Ajuntament des del 2015

No és ni de bon tros un gat nou en política. Qui resideixi a Girona se'l deu haver trobat en totes les lluites de l'esquerra alternativa des de l'adolescència. Després de la líder del PSC a Girona, Sílvia Paneque –que va entrar al consistori el 2012–, és qui porta més temps com a regidor. Aquesta serà la seva tercera legislatura.

2. Té dues filles petites

La paternitat l'ha acompanyat en l'èxit de Guanyem, que va convertir-se en segona força el 2019 a Girona. Té dues filles petites i és habitual veure'l portant i recollint la gran a l'Escola Pericot. Reivindica el paper de l'educació pública: va créixer al barri de Sant Pau i va estudiar a l'escola Migdia i l'Institut Sobrequés.

Els germans Lluc i Benet Salellas, amb un bust del seu pare.

3. És el petit de la nissaga Salellas

És fill i germà dels advocats Sebastià i Benet Salellas, respectivament. Aquest últim també va ser diputat al Congrés del 2015 i al 2017. El seu pare, Sebastià Salellas, nascut a Viladamat –on governa la CUP des del 2011–, va centrar la seva tasca a defensar les classes populars i moviments socials, així com persones migrades. Els 80 va ser regidor de l'Ajuntament de Girona i va morir el 2008.

4. Té un màster en estudis de nacionalisme a Escòcia

És periodista i politòleg de formació per la UPF, amb un màster en estudis del nacionalisme a la Universitat d'Edimburg (Escòcia). La seva recerca es va centrar en "els efectes d'una major descentralització en processos de moviments nacionalistes". I va estudiar el cas del pla Ibarretxe i la reforma de l'Estatut.

5. Va estudiar periodisme i ha publicat quatre llibres

Salellas va aprofitar la possibilitat d'estudiar periodisme en dos anys que donava abans la UPF i des de llavors ha escrit quatre llibres: El franquisme que no marxa (2015), No t'espanti aquest vent (2016), La rebel·lió catalana (2017) i Sebastià Salellas, advocat i activista (2018).

6. Ha treballat a Òmnium Cultural

Abans d'entrar en política municipal amb 30 anys, Salellas va treballar durant gairebé cinc anys a Òmnium. Primer com a tècnic territorial i el darrer any com a responsable de premsa. També ha estat editor de continguts del setmanari La Directa i ha fet articles per a Crític, i és soci col·laborador de les dues cooperatives.

7. La CUP va fer una excepció perquè es tornés a presentar

Aquesta era la darrera oportunitat que Salellas tenia per ser alcalde. O almenys si ho volia fer com a militant de la CUP. El partit estableix un límit de dos mandats a l'Ajuntament i Salellas va pel tercer: l'excepció que va avalar el consell polític és que els dos darrers cops ho havia fet amb les sigles de Guanyem.

8. Té una vermuteria al Barri Vell conjuntament amb dos socis

Segons la declaració de béns del 2019 a l'Ajuntament de Girona, Salellas és propietari d'un pis i un pàrquing, així com de diferents camps, i soci de diferents iniciatives. Una d'elles és un bar a la plaça Bell-lloc, al Barri Vell de Girona: La Malabarista Vermuteria. Té un 16,6% de la propietat.

9. Conserva l'amistat amb Errejón dels anys a Girona

El naixement de Guanyem Girona s'emmiralla en Guanyem Badalona, liderat per Dolors Sabater. Però aquest espai també pot tenir paral·lelismes amb el que ha anat creant Íñigo Errejón amb Més Madrid i ara Sumar: un espai ampli, salvant les distàncies. Salellas i Errejón conserven l'amistat del temps que el líder polític madrileny va viure a la ciutat i dels vincles amb la CUP.

10. Viu al barri de Vistalegre

Comparteix barri amb Quim Ayats, candidat d'ERC i ara segon tinent d'alcalde de Girona: Vistalegre. Una de les propostes de Guanyem és la remodelació del carrer del Carme. Es tracta d'un barri que ha viscut una revalorització els darrers anys, sobretot perquè cada cop és més difícil viure al Barri Vell i per l'interès per portar els fills a l'escola pública Annexa.

stats