Eleccions municipals

Núria Parlon: "Sorprèn que una persona com Rufián de cop i volta descobreixi la seva vocació d'alcalde"

Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (PSC)

3 min
L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon

Santa Coloma de GramenetNúria Parlon (Santa Coloma de Gramenet, 1974) és alcaldessa de la seva ciutat des del 2009. Governa amb majoria absoluta des del 2015.

Quin balanç fa d'aquests tretze anys d'alcaldia?

— Hem hagut de gestionar les crisis econòmica i territorial i també la pandèmia, però la ciutat no s'ha aturat i aquest mandat hem complert amb part dels objectius estratègics. La ciutat està en ebullició.

Què li queda per fer?

— Després del covid és irrenunciable enllestir alguns dels projectes estratègics vinculats a la dinamització econòmica des del centre de polítiques ocupacionals Marie Curie, a la CIBA, el centre de recursos per a dones. Són una palanca per garantir llocs de treball que trenquin amb la precarietat i el biaix de gènere.

Una prioritat han sigut les polítiques de seguretat, sovint associades a la dreta.

— És un error vincular les polítiques de seguretat a models ideològics que defensen la privatització total. Si la seguretat no és pública, no estarà garantida per a tothom. I això fa que la gent compri els discursos fàcils de la seguretat mal entesa. Després de la pandèmia tothom se sent més insegur i cal donar respostes: abordar la seguretat des de l'acció policial, però també de manera integral des de l'urbanisme i les condicions mediambientals. No podem fer el sord davant d'una cosa que a la gent li preocupa.

Tot i això, els delictes a la ciutat han caigut un 4,6% aquest any.

— Les dades de seguretat sempre s'han d'interpretar amb cautela i no se'n pot treure pit. 

Una altra de les problemàtiques de la ciutat és la de l'accés a l'habitatge. Com l'aborda l'Ajuntament?

— Hem aprovat el pla d'habitatge, que defineix quines són les necessitats de la ciutat. Hem fet la promoció dels habitatges a l'antiga escola Miguel Hernández, orientada a les persones grans. I també s'han fet promocions per a la gent més jove. Volem reconvertir en habitatges molts locals que no seran ocupats per a activitats econòmiques i vam signar un conveni amb la Sareb perquè ens cedís un paquet d'habitatges. D'altra banda, i pel que fa a les ocupacions, és important diferenciar entre vulnerabilitat i les que no hi tenen res a veure i que cal combatre.

¿Tenen dades sobre els diferents tipus d'ocupacions?

— La majoria d'ocupacions que s'estan donant avui no són per vulnerabilitat. Només cal veure els expedients dels desallotjaments. No són famílies vulnerables les que donen la puntada de peu a la porta d'un immoble i generen problemes de convivència en aquell edifici. 

El 2023, previsiblement Gabriel Rufián serà el candidat d'ERC a la ciutat. Com ho valora? ¿Pot ser una amenaça electoral per al PSC?

— Sorprèn que algú que ha orientat la seva carrera a la política estatal de cop i volta descobreixi la seva vocació de ser alcalde. I compaginar les dues coses es fa difícil o incompatible. Ara bé, és una decisió legítima d'ERC presentar algú que avui no té vincles amb la ciutat. I no crec que ens afecti electoralment, no tenim el mateix públic.

¿Confia en revalidar la majoria absoluta?

— Hem treballat amb voluntat de revalidar-la i creiem que estem en condicions d'aconseguir-ho.

¿Seria el seu últim mandat? Quins plans té Núria Parlon?

— Acabar en bones condicions el mandat actual. Vull revalidar la majoria i acabar de definir els eixos clau de la transformació de Santa Coloma. Després ja ho veurem.

El discurs de la regeneració aposta per no eternitzar mandats. Com ho entoma?

— És saludable fer relleus, però s'han de fer en el moment adequat. Sovint diem que només estarem un o dos mandats, però després la realitat et demostra que un projecte de ciutat requereix una mica més de temps. Especialment amb els sotracs que hem tingut en les darreres etapes. 

Va deixar la direcció del PSOE pel 155. Quina valoració li mereix el rumb actual de Pedro Sánchez?

— El govern de coalició ha suposat un gran revulsiu per a l'aprofundiment d'un sistema de benestar social a l'altura del que qualsevol persona d'esquerres podia esperar. I això s'ha de reconèixer. La valoració, per tant, és positiva.

S'ha reprès el diàleg amb Catalunya. Què n'hauria de sortir?

— Solucions d'encaix i de model compartit. Un model on Catalunya se senti còmoda dins d'un estat plurinacional. La independència no és el camí i crec que això ha quedat clar.

Amb Salvador Illa ha tornat a implicar-se a la direcció del PSC. ¿Representa el canvi que a les primàries del 2016 reclamava per al partit?

— Estic molt contenta amb Salvador Illa. És una persona amb una capacitat de treball ingent, compromesa i seriosa. Entén la política des d'un punt de vista transformador i és capaç de fer equip, donar joc i deixar treballar. Hi ha un canvi substancial. El PSC s'ha cohesionat, ha curat ferides i hi ha il·lusió. I Illa té moltes possibilitats de liderar un canvi a Catalunya.

stats