Reaccions a la investidura

Tothom es tira l’alcaldia d’Orriols pel cap sense moció de censura a la vista

Junts acusa Esquerra de trencar el pacte de govern a última hora i el tripartit d'esquerres nega que hi hagués cap acord tancat

2 min
Sílvia Orriols, amb la vara a la mà, un cop escollida nova alcaldessa de Ripoll

GironaTreballar en una moció de censura "a partir de dilluns". La proposta la va verbalitzar la portaveu de Junts a Ripoll, Manoli Vega, durant el ple que dissabte va investir Sílvia Orriols alcaldessa de Ripoll. Som dimecres i no és que no hi hagi ni rastre de la moció, és que tothom s'assenyala i es tira l'alcaldia de l'extrema dreta pel cap.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lluny de fer autocrítica i reconèixer errors, els partits implicats es llancen retrets creuats i s'espolsen responsabilitats apuntant cap a culpables aliens. Hi ha dos bàndols contraposats: el de Junts per Ripoll, amb Manoli Vega al capdavant, i el d'Esquerra, la CUP i el PSC, que van pactar un tripartit d'esquerres sense comptar amb Junts. Des d'un costat s'acusa l'altre de torpedinar l'acord, i viceversa.

La versió de Junts

En la seva primera atenció als mitjans des de dissabte, Manoli Vega va carregar dimarts contra ERC: "Divendres a un quart de nou del vespre, Chantal Pérez em va dir que renunciaven a l'acord amb una trucada de 10 segons, sense cap més explicació". L'acord al qual es refereix la portaveu de Junts implicava fer alcaldessa la cap de llista republicana, en un govern d'ERC i el PSC, però sense la CUP.

Dissabte al matí, deia Vega, va intentar reprendre les converses. Molesta per la falta de respostes dels seus interlocutors, pel "menysteniment" al seu partit, per la "pressió mediàtica" i les "ingerències polítiques" des de fora de Ripoll, Vega va decidir presentar la seva candidatura i votar-se a si mateixa sense cap més suport. Ja com a cap de l'oposició, s'ha reunit aquest dimecres amb l'alcaldessa, en una trobada breu de només 15 minuts.

A Junts es va viure amb recel la ingerència de l'executiva nacional del seu partit, però fonts ripolleses asseguren que finalment van tenir llibertat d'acció. Si la CUP no hagués format part de la proposta de govern per a Ripoll, Sílvia Orriols no hauria estat alcaldessa.

La versió d'ERC, la CUP i el PSC

L'endemà de les declaracions de Vega, ERC, la CUP i el PSC hi han volgut respondre dient-hi la seva. Les tres forces progressistes, que van mantenir vigent el seu tripartit fins al final a l'espera del suport extern de Junts, neguen que divendres arribessin a un acord definitiu. Això sí, reconeixen que Junts havia fet el pas enrere de cedir l'alcaldia als republicans per facilitar les negociacions, però a la vegada acusen els postconvergents de posar bastons a les rodes excloent la CUP de les negociacions. Aquest va ser l'escull definitiu que va invalidar el pacte. "No es pot fer un govern de coalició amb vetos sobre la taula", ha dit Chantal Pérez.

Els tres partits d'esquerres, però, volen deixar enrere els retrets i les desavinences dels últims dies per reprendre les negociacions i plantejar durant les dues setmanes posteriors a les eleccions una moció de censura amb el pacte a quatre que no van ser a temps d'acordar. "Com més aviat millor hem de reprendre la iniciativa per torbar una majoria que sigui capaç de formar un nou govern, deixant de banda partidismes i posicions personals per encarar una nova etapa", ha argumentat Dani Vilaseca, de la CUP.

Per poder presentar la moció cal que els quatre grups que ara es discuteixen arribin a una entesa –només la pot presentar la majoria absoluta del ple– perquè només tindran una bala: si fracassa, no n'hi podrà haver cap més fins al 2027.

stats