Eleccions municipals

Dolors Farré: "Tots els museus són deficitaris, però obrir el dels castellers serà un revulsiu per a Valls"

Alcaldessa de Valls (JxCat)

3 min
L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, durant l’entrevista amb l’ARA.

VallsDes del 2019 que Dolors Farré (1962) és alcaldessa de Valls i governa la ciutat amb ERC. Admet un mandat complicat i no sap si es tornarà a presentar.

Com ha anat aquest mandat?

— Ha sigut complicat, primer va començar amb la pandèmia i ara la guerra d’Ucraïna. Ha sigut un màster a correcuita, però hem tirat endavant els projectes que teníem.

L’oposició l’acusa d’haver-se sumat sense consens al pla director urbanístic d’activitat econòmica de la Plana de l’Alt Camp de la Generalitat, que preveia l’ampliació del polígon afectant finques privades, habitatges i camps.

— Al principi vam dir que sí perquè la Generalitat ens va demanar que Valls, com a capital de comarca, s’incorporés al pla de zona industrial. Però quan vam estudiar el projecte final vam veure que no era el que la ciutat necessitava. Per tant, sí que volem l’ampliació del polígon, però no de la manera que s’havia plantejat. Ampliar unes 63 hectàrees a la part nord ens sembla prou. En cap moment vam demanar ampliar el polígon per la zona de Baiona [afectant finques privades].

I d’aquest procés en tenien constància, Esquerra i l’oposició?

— Quan vam tenir el document final ho vam compartir amb ERC i vam veure que no el necessitàvem.

Com afronta la seguretat en el centre històric de la ciutat?

— És un tema que no és només de Valls; tots els alcaldes estem igual. Hem cobert totes les places de policia local, 31. Aviat en sortiran quatre més, i estem treballant amb els Mossos d’Esquadra per fer patrulles mixtes. També hem posat càmeres de seguretat: ara no tenim robatoris, sinó baralles entre grups de persones, i s’han reduït.

L’oposició demana que hi hagi més presència policial.

— Totes les mesures són bones. Ja tenim una patrulla de policia local exclusivament per al centre històric. Hem de posar tots els mitjans per moure’ns de manera segura, tot i que l’arrel del problema és social.

L’altre tema encallat és el museu casteller, que encara no s’ha obert.

— S’havia d’obrir el 2019, però vam fer un concurs públic per gestionar-lo i va quedar desert. Amb l’arribada de la pandèmia hauria sigut una irresponsabilitat obrir-lo. Esperem poder-lo obrir a finals d’any, perquè serà un element dinamitzador al centre històric.

L’oposició critica el sobrecost del museu i que és massa car per a les arques del consistori.

— Hem hagut de fer alguna modificació respecte al pressupost previst. Tots els museus són deficitaris, però obrir-lo serà un revulsiu per a la ciutat. Portarà molta gent a nivell turístic i comercial, perquè no serà el museu casteller de Valls, sinó el museu casteller de Catalunya.

Ara governa amb ERC, però el 2019 ja era possible un tripartit. ¿Pateix que de cara al 2023 les esquerres desbanquin Junts?

— En primer lloc, no sé si em presentaré. No tinc al cap pactes ni candidatures, ara estic centrada en acabar els projectes.

En molts municipis Junts ja està escollint candidats.

— Cada alcalde pren la decisió quan creu. No tinc pressió del partit.

Un dels regidors de Junts a Valls va plegar per presumpte abús sexual.

— Hem d’esperar que la justícia faci el seu camí com més ràpid millor.

¿S’ha establert algun protocol per detectar possibles altres casos?

— Es tracta d’uns presumptes fets personals que no han passat a l’Ajuntament, per tant, màxim respecte i que surti la veritat.

stats