Política 16/02/2018

Mireia Boya reclama una estratègia consensuada per afrontar la causa oberta contra l'independentisme

L'exdiputada de la CUP afirma que va anar a declarar per fer front al desànim col·lectiu

Ara
3 min

BarcelonaL'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha afirmat avui en una entrevista amb Antoni Bassas a l'ARA que "se sent aclaparada per les mostres de suport de la gent" dos dies després d'haver declarat davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Boya ha assenyalat: "No et poden imputar el que dius fora dels jutjats; els encausats podien haver optat per una estratègia consensuada per fer un discurs polític i que així la gent entengués el que estava passant". L'exdiputada ha reconegut que va dubtar d'anar a declarar i ha revelat que es va plantejar exiliar-se o entrar a la presó amb una estratègia jurídica o política i va optar per aquesta darrera opció "perquè veig el carrer desanimat i pel suport que tinc de la meva gent; tinc tanta gent al darrere que necessitava fer-ho".

"Soc responsable de tota la part parlamentària, però no era al Govern ni a la mesa del Parlament, i potser per això no han demanat mesures cautelars", ha assegurat Boya, que ha remarcat que va desmuntar les dues proves que tenien contra ella: "El document 'Enfocats' no és propi de la CUP i de violència no n'hi ha hagut", ha explicat Boya, que ha reconegut que també va pujar al cotxe de la Guàrdia Civil el dia 20 de setembre davant de la conselleria d'Economia.

"No sé si anirà declarar ni si és fora del país, només sé que està preparant la defensa", ha contestat en referència a les especulacions que situen Anna Gabriel, també exdiputada de la CUP, fora de Catalunya. "El que va passar l'1-O no ho oblidarem ni ho perdonarem mai", ha assenyalat la dirigent de la CUP, que ha agraït que el jutge Llarena no la tallés i pogués explicar-se durant més d'una hora. "La Constitució i la seva interpretació s'han convertit en un mur per poder avançar", ha anotat Boya, que ha destacat que les enquestes i el paper dels mitjans de comunicació dibuixen un escenari complicat per a les aspiracions catalanes.

Sobre la investidura de Puigdemont, Boya ha assegurat: "Ningú ens ha posat damunt la taula cap proposta, i de moment només hi ha escenaris possibles". "Sense els detalls és difícil pronunciar-se; cal veure quina és la proposta de Govern, si n'hi ha un a fora i un a dins i si aquest Govern vol materialitzar la República. El més important és el contingut", ha afegit. "Les condicions que hem d'afrontar són molt dures; no serà facil ni ràpid", ha admès sobre la voluntat de construir la República. "Nosaltres vam presentar un munt d'alternatives a la presidència d'Artur Mas, però si tots dos partits es tanquen en banda han de buscar una solució imaginativa. No crec que ERC tingui por, però sí que la seva experiència antirepressiva és menor i nosaltres la tenim més interioritzada i els hi costa més la gestió emocional de la repressió", ha assenyalat Boya, que ha recordat els militants de l'esquerra independentista que han passat per la presó o l'exili.

"Hem de fer tot el possible perquè els membres del Govern surtin de la presó i tornin de l'exili, però això no pot condicionar la nostra política", ha reblat la cupaire, que ha deixat clar que "ningú és imprescindible; som dos milions d'independentistes". "Hem de renunciar al nostre projecte polític perquè tenim presos i exiliats?", s'ha preguntat, i ha apostat per denunciar la "vulneració de drets democràtics de l'Estat". "No hi ha un discurs generalitzat sobre les conseqüències del 155 i potser si es veiessin les aberracions hi hauria més pressió", ha explicat Boya.

Boya ha revelat que va tancar la casa rural que té a l'Aran per les amenaces rebudes per part l'extrema dreta, i ha anotat que no ho va fer públic abans per no interferir en el referèndum i les eleccions del 21 de desembre. "Vaig decidir tancar-la al setembre després que uns clients rebessin una amenaça a la sortida de l'allotjament, fet auspiciat per mitjans com 'OK Diario'", ha afirmat. "Des de l'esquerra autonomista catalana, l'espai dels comuns i d'ICV no ha parat de criticar-me per tenir una casa rural i per ser empresària i de la CUP, com si [ser cupaire] fos incompatible amb regentar un negoci", ha lamentat.

stats