Política 02/07/2015

Venturós (CUP Berga): "El 9-N no va ser un acte de desobediència real"

L'alcadessa de Berga carrega contra el model turístic de la Cerdanya perquè "no redistribueix" la riquesa

Ara
2 min

Barcelona"El paper jugat per Artur Mas no em sembla propi de ruptura". D'aquesta manera ha valorat l'acció del president de la Generalitat en el procés sobiranista la nova alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), i ha afegit que per a ella el "9-N no va ser un acte de desobediència real". Amb només 29 anys ha assolit l'única alcaldia d'una capital de comarca que tenen els cupaires. Per a Venturós, a partir del 28 de setembre, si el 27-S hi ha hagut majoria independentista, s'ha d'emprendre un camí de "desobediència" a l'estat espanyol i la CUP ha d'estar al "costat" de "tots aquells que no considerin propi l'ordenament constitucional". Pel que fa a aliances dels cupaires amb altres formacions de l'esquerra alternativa, Venturós ha dit que això es decidirà en el si de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rebuig al model de la Cerdanya

A escala municipal, Venturós ha titllat de "ruïnosa" la situació econòmica de l'Ajuntament i ha assegurat que "han descobert moltes coses". "Tot i que ja s'intuïa, a mesura que hem vist com es treballava en l'àmbit d'Hisenda, podem dir que l'Ajuntament està arruïnat", ha dit l'alcaldessa. Com pensen sortir d'aquesta situació? Fent una aposta "en defensa del territori" que tingui a veure amb la indústria agroalimentària, el comerç de proximitat i el turisme patrimonial i esportiu. En cap cas, ha dit l'alcaldessa, volen el "model de la Cerdanya": "No volem estructures econòmiques que rebenten el territori i no redistribueixen la riquesa", ha dit.

Per a Venturós, el dia a dia de la gent que viu a la Cerdanya està marcat per una "clara diferenciació social" amb les persones que pugen cada cap de setmana al territori, en referència als "turistes habituals" d'aquesta comarca. Per exemplificar-ho, la cupaire ha posat un parell d'exemples. "Si no ets de la Cerdanya, el cafè val bastant més que si ho ets", ha assegurat, i ha explicat que és una situació amb què s'ha trobat. I també ha posat el focus en el lloguer dels pisos: "Són estrepitosos. La gent que viu i treballa a la Cerdanya ha de viure a nivells de vida de la gent que hi té una segona residència, i això no és just".

La remunicipalització de l'aigua no podrà ser en aquesta legislatura

La proposta de la CUP passa per la remunicipalització dels serveis, un model que contrasta amb les apostes dels anteriors governs d'externalitzar o privatitzar, ha dit l'alcaldessa. "És una de les nostres prioritats", ha dit. Ara bé, aquest canvi serà lent: "És un treball que no acabarà aquesta legislatura, ni de bon tros", ha afirmat. Venturós ha explicat que hi ha clàusules contractuals que els impedeixen fer aquest pas o obliguen a pagar indemnitzacions a les concessionàries. Uns costos que, ara per ara, la situació dels comptes impedeixen assumir-los. És per això que l'alcaldessa de la CUP ja ha anunciat que la remunicipalització de l'aigua no serà possible en aquesta legislatura.

Venturós, però, no tira la tovallola. "És evident que ens trobarem amb contradiccions", ha dit, però "després de la crisi que hem tingut no podem repetir el mateix model", ha asseverat. Així, ha dit que aplicaria la màxima que ha utilitzat en els darrers anys com a autònoma a la seva botiga de queviures a la ciutat: "Hi ha molts productes que no venc per principis, haurem de fer el mateix a l'Ajuntament".

stats