ERC apel·la als indecisos que no veuen amb bons ulls la campanya de "retrets" de JxCat

Aragonès considera compatible el veto al PSC amb seguir reclamant la taula de diàleg

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest divendres.

BarcelonaÚltim dia de campanya i pocs s'atreveixen a pronosticar el resultat de diumenge. L'única certesa és que la victòria pot ser per un marge estret i, davant d'aquest fet, ERC s'ha llançat a demanar el vot dels indecisos a poques hores que comenci la jornada de reflexió i ja no es pugui fer més. Primer ho ha fet publicant un anunci en diversos mitjans de comunicació, entre ells l'ARA, on apel·la al suport dels que no saben si aniran a votar i dels que dubten "entre Esquerra i una altra formació política". Després, el candidat republicà, Pere Aragonès, ha intensificat aquesta recerca del vot en l'acte electoral del matí, on ha deixat més clar que, sobretot, apel·len a aquells indecisos que dubten entre la butlleta d'Esquerra i la de JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esquerra i Junts s'han intercanviat crítiques tota la campanya, però els republicans consideren que els seus socis de govern s'han passat de frenada, sobretot a l'últim tram. No els ha agradat que, malgrat firmar conjuntament el document en què es comprometen a no pactar amb el PSC, els de Laura Borràs segueixin atiant l'espantall que és possible hi hagi un Govern tripartit entre republicans, socialistes i comuns. Amb aquesta remor de fons, Aragonès ha apel·lat als indecisos a qui no ha agradat la campanya de "retrets" que, segons ell, li ha dedicat JxCat. "Laura Borràs es torna a equivocar d'adversari, això no és una guerra entre independentistes", ha sostingut, descontent amb l'últim dard que ha rebut des de JxCat. Així, ha fet una crida a tota la gent de conviccions republicanes i progressistes a "concentrar el vot en ERC" i, per fer-ho, ell també ha acabat llançant els seus dards contra JxCat. Segons Aragonès, ERC pot aportar un lideratge a la Generalitat "per sobre de les visions de curta volada i per sobre de trepitjar el peu al que tens al costat".

També per acabar d'arrossegar indecisos cap a la llista d'ERC, els republicans han presentat aquest divendres les seves propostes en matèria social. La idea estrella, impulsar un pla de xoc de 850 milions d'euros per ajudar els treballadors i les famílies més afectades per la crisi del covid. A més, ha proposat ampliar en 100 milions d'euros la dotació per a la renda garantida de ciutadania. Fa tres anys, a les catalanes del desembre del 2017, ERC va quedar 10.000 vots per darrere de JxCat i aquest és l'escenari que ara vol evitar de totes totes. El problema per a ERC no seria tant que guanyés el PSC, que també, sinó tornar a quedar en tercera posició. Els republicans volen guanyar, però sobretot volen quedar per davant del partit de Puigdemont per tenir l'oportunitat de liderar la Generalitat per primera vegada en 80 anys. ERC tancarà la seva campanya electoral aquesta tarda a les Cotxeres de Sants de Barcelona. A partir de llavors només li quedarà esperar.

Vergés i el veto al PSC

A poques hores de tancar la campanya, Aragonès també ha volgut intentar tancar algunes de les carpetes polèmiques que s'ha anant obrint les últimes setmanes. La primera, sobre si Alba Vergés ha de continuar exercint de consellera de Salut, cosa que el PSC i JxCat tenen clar que no. Aragonès ha tornat a evitar garantir-li el càrrec –malgrat que és del seu mateix partit–, però ha fet una defensa més encesa que l'última vegada de la seva feina al capdavant del departament. Així doncs, compta amb ella "per a totes les responsabilitats que calgui tirar endavant ara i a la propera legislatura". No ha precisat quines.

Finalment, també ha assegurat que el veto conjunt que ha fet l'independentisme a pactar amb el PSC el pròxim govern de la Generalitat no és incompatible amb seguir defensant la taula del diàleg per buscar una solució pactada al conflicte polític. I no ho és malgrat que, si Aragonès és president i la taula es reuneix, a l'altra banda amb qui haurà de parlar és bàsicament amb socialistes. Per a ERC, es pot dissociar el veto del fet de parlar amb el PSC, i la voluntat de fer-ho amb el PSOE –i Podem–. "La voluntat de forçar l'estat espanyol a una negociació per exercir el referèndum d'autodeterminació i per posar sobre la taula una llei d'amnistia no la torça res", ha conclòs.

stats