ELECCIONS PLEBISCITÀRIES
Política 13/07/2015

ERC destaca que la proposta de llista cívica convertiria Mas en "el president de la independència"

Sergi Sabrià afirma que dilluns vinent cal haver enllestit les negociacions i defensa que les opcions que es debaten no tenen problemes de legalitat

Roger Tugas
2 min
El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en la roda de premsa d'aquest dilluns. /ANC

BarcelonaEl portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha destacat aquest dilluns que la proposta de llista cívica sense polítics en actiu mantindria Artur Mas com a president de la Generalitat encara que aquest no formés part de la candidatura, ja que –segons la proposta de la CUP– no s'escolliria el seu successor i es convocarien immediatament després eleccions constituents. "Aquesta proposta converteix Mas en el president de la independència", ha destacat el dirigent republicà, atès que es mantindria al capdavant de l'executiu durant la breu legislatura en què es declararia la independència o l'inici del procés constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Sabrià ha afirmat que aquesta setmana serà clau en les negociacions, que vol discretes, ja que dilluns vinent "hi ha d'haver una resposta definitiva i positiva". La CUP havia situat aquest dissabte com la data límit per explorar la llista única, però el portaveu d'ERC s'ha mostrat confiat que, si l'entesa arriba diumenge, tothom l'abraçarà.

Com escollir les llistes

Sigui com sigui, afirma que encara no s'ha entrat a debatre com s'escollirà la llista, "tot i que les entitats hi han de tenir un paper destacat". Pel que fa a la legalitat de les propostes, Sabrià s'ha mostrat convençut que no hi haurà "cap problema" en celebrar unes eleccions plebiscitàries i seguidament unes de constituents, s'esculli o no un govern de concentració, com pretenia inicialment ERC. "Les dues opcions es poden tirar endavant sense problemes de legalitat", ha assegurat.

En tot cas, el dirigent d'ERC s'ha mostrat "molt esperançat" amb la proposta de llista civil, perquè, segons ha destacat, ja recull el suport del seu partit, de la CUP, d'Òmnium, de l'ANC i de Súmate. "Tenim una proposta sobre la taula que ha il·lusionat la gent", ha subratllat, motiu pel qual ha demanat que no s'obri el debat de nou sobra la presència de polítics en actiu a la candidatura, cosa que automàticament exclouria la CUP i retornaria les negociacions en el moment de les setmanes prèvies al 14 de gener, quan Mas reclamava una llista única que sumés CiU i ERC, proposta que es va aparcar amb el pacte per convocar els comicis el 27 de setembre: "El que no ens hem de plantejar és tornar enrere, altres debats ja ens van dur a l'acord del 14-G".

stats