Política 08/10/2021

ERC avisa Junts que vol liderar la negociació dels pressupostos amb Sánchez

Aragonès defensa que cal aconseguir "el màxim de recursos" per a Catalunya

2 min
Aragonès, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray i l'alcalde de L'Estany es fotografien amb els avis d'una residència.

BarcelonaNo fa tant l’independentisme discutia sobre si s'havien de negociar o no els pressupostos generals de l'Estat. El 2019, per exemple, JxCat i ERC en van tombar l’admissió a tràmit i van contribuir que Espanya es veiés abocada a eleccions. Ara, per contra, aquests mateixos partits donen per fet que s'ha de negociar tant sí com no, i el problema és com fer-ho. Si aquest dimecres Junts emplaçava ERC a fer un front comú per afrontar la negociació, aquest divendres els republicans han proposat un altre esquema que passa perquè ells liderin la qüestió. El president del partit, Oriol Junqueras, ha defensat des de Tarragona que ERC és "la formació més important de Catalunya en molts àmbits institucionals", entre els quals el Congrés, i ha considerat que són la resta de forces independentistes les que han de "posar-se al costat del president de la Generalitat". En aquest cas, en la carpeta dels comptes estatals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una visita a l'Estany (Moianès), el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha exposat que la negociació dels grups parlamentaris a Madrid s'ha de fer "d'acord amb el pes que els ha donat la ciutadania a les urnes". Un recordatori velat que els republicans disposen de 13 diputats a l'hemicicle espanyol mentre que Junts, que en va treure 8 a les eleccions, ara només en té 4 perquè el grup es va partir i la resta són del PDECat. En el rerefons de tot plegat hi ha la desconfiança que genera a ERC l'oferta de front comú de JxCat. Els republicans temen que Junts no vulgui anar fins al final de la negociació i que això faci descarrilar totes les converses. La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha tornat a insistir aquest divendres que els partits independentistes haurien de treballar "junts" i fixar línies vermelles per negociar "qualsevol cosa" a Madrid.

Sigui com sigui, Aragonès ha tornat a defensar la seva estratègia possibilista amb l'Estat, ara per la qüestió dels comptes. Per a ell, només una Catalunya independent podrà tenir uns pressupostos adequats, però mentre això no passa considera que "és important aprofitar la tramitació dels pressupostos per aconseguir el màxim de recursos i de millores per a la ciutadania de Catalunya". "Tot allò que sigui bo per als ciutadans mereixerà el nostre suport i allò que no, doncs, no el tindrà", ha convingut Junqueras. Tot i això, les converses estan en fase incipient. De fet, els republicans no volen ni fer públiques quines seran les seves demandes i se centren en recordar al PSOE que encara ha de complir molts epígrafs de l'acord de pressupostos de l'any passat.

3.000 milions per a Catalunya

Mentrestant, el PSOE ja ha començat la fase de bones paraules cap a ERC per aconseguir els seus vots. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha garantit en una entrevista a Catalunya Ràdio la "plena disposició" del govern espanyol a negociar i ha confiat que acabarà concordant la "visió progressista" de les dues formacions. A més, ha assegurat que, des de la reunió de la taula de diàleg el 15 de setembre passat, la Generalitat i l'Estat han mantingut "contactes tècnics i discrets". També la ministra de Transports, la catalana Raquel Sánchez, s'ha apuntat a l'estratègia assegurant que Catalunya rebrà 3.000 milions dels comptes, la "dotació més gran" d'entre totes les comunitats.

stats