Política 12/03/2015

ERC, CiU, ICV i PSC denuncien a Brussel·les la discriminació lingüística d'un català al consolat espanyol

Els eurodiputats pregunten a la Comissió Europea la seva opinió sobre un cas que consideren que "viola els drets lingüístics reconeguts per la legislació comunitària"

Acn
2 min
Els eurodiputats participen en una sessió de votacions aquest dijous.

BarcelonaEls eurodiputats d'ERC-NeCAT, CiU, ICV i el PSC han denunciat a la Comissió Europea el cas d'un ciutadà català que es va personar al consolat espanyol a Brussel·les per presentar una declaració escrita que s'havia d'enviar als jutjats de Sabadell, i a qui van rebutjar l'enviament perquè el text era en català. L'home va ser expulsat de la seu consolar després de queixar-se. Els eurodiputats Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall (ERC-NeCAT), Ramon Tremosa i Francesc Gambús (CiU), Ernest Urtasun (ICV) i Javi López (PSC) s'han unit per denunciar l'actitud del consolat, que consideren que "viola els drets lingüístics reconeguts per la legislació comunitària i estatal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ciutadà, que vol mantenir el seu anonimat, va anar al consolat espanyol de Brussel·les el divendres 6 de març a entregar una declaració escrita en català que s'havia de fer arribar als jutjats de Sabadell. En anar a fer l'entrega del document, un dels membres del cos diplomàtic li va respondre que no li podien tramitar perquè estava escrit en català, segons expliquen els eurodiputats en un comunicat. Després del rebuig del document, el ciutadà va protestar i un guarda de seguretat el va acabar fent fora del consolat. L'advocada de l'afectat ja va presentar una queixa al consolat per aquesta situació, on explica que des de la seu consolar li van dir que es dirigís a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les "per traduir el document".

A partir d'aquests fets, els eurodiputats han preguntat a la CE l'opinió sobre aquest cas, "en què les autoritats públiques espanyoles violen els drets lingüístics reconeguts per la legislació comunitària i estatal" i si considera que "l'actuació del consolat espanyol vulnera la resolució del Parlament Europeu sobre el paper dels poders regionals i locals en la construcció europea i en referència a la seva diversitat lingüística".

stats