Política 11/09/2020

ERC redobla per la Diada la pressió per pactar la resposta a una inhabilitació de Torra

Rovira emplaça l'independentisme a "trobar una sortida" conjunta davant el "nou cop" del Suprem

Quim Bertomeu
3 min
Marta Vilalta, Pere Aragonès i Roger Torrent (ERC) en l'ofrena a Rafael Casanova.

BarcelonaUn Onze de Setembre diferent, però una reivindicació habitual. ERC ha aprofitat aquest divendres el seu acte amb motiu de la Diada per tornar a demanar, una mica més alt si encara podia ser, que l'independentisme pacti una sortida compartida a la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, que es podria produir en qualsevol dia a partir de la setmana que ve. L'encarregada de redoblar la pressió ha sigut una de les veus més autoritzades del partit, la secretària general, Marta Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A causa del covid, ERC ha renunciat aquest any a fer el clàssic dinar que organitzava per la Diada amb la militància i ha reduït la seva activitat a una trobada en petit comitè amb alguns dels càrrecs institucionals i orgànics més importants del partit a la seu de Barcelona. Des de Ginebra i per videoconferència hi ha participat Rovira, que és qui ha emplaçat "tots els independentistes, tots els demòcrates i tots els sobiranistes a trobar una sortida" davant la possible inhabilitació de Torra, que els republicans donen pràcticament per feta –com tothom–. La vista del Tribunal Suprem és el dijous 17 de setembre i Rovira ha avisat que cal trobar una resposta conjunta davant "una setmana que pot ser crucial per al nostre país". Una resposta que marqui un únic i sòlid camí i que, en definitiva, eviti una nova dinàmica de retrets a la qual els partits independentistes tenen acostumats els seu partidaris. "No volem agafar el camí que resta, el que simplifica, el que ens fa parlar només de nosaltres mateixos constantment", ha resolt Rovira.

De moment, els republicans tenen poques pistes de què vol fer el president Torra. De fet, dimarts passat des de la sala de premsa del Palau de la Generalitat van ser advertits per la portaveu del Govern, Meritxell Budó (JxCat), que és responsabilitat de Torra i de ningú més decidir quin camí agafa. El que Esquerra Republicana té cada vegada més clar és que el president no agafarà el camí que ella volia, que era deixar unes eleccions catalanes convocades abans de ser desposseït del càrrec i de perdre totes les atribucions, també la potestat exclusiva de dissoldre el Parlament i convocar els catalans a les urnes. Sigui com sigui, Rovira ha dit que davant del "nou cop de la repressió política a través del Suprem" que arribarà, el que caldria és "acordar" i "agafar un camí molt clar". Rovira ha avisat, doncs, que ve una cruïlla i caldrà estar "a l'alçada de la situació".

Avís al govern espanyol

En consonància amb la jornada reivindicativa que és la Diada, aquest divendres no han predominat els missatges a favor del diàleg amb el govern espanyol o sobre si és possible una entesa amb el PSOE sobre pressupostos generals de l'Estat, sinó més aviat els tocs d'atenció. Rovira ha criticat que el de Pedro Sánchez ha sigut un executiu "immobilista, ineficient i ineficaç" en la lluita contra la crisi sanitària i li ha exigit que –a falta d'independència– entregui "més sobirania" a Catalunya per gestionar la situació. El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, també ha avisat l'Estat que la situació "excepcional" que ha imposat la pandèmia no serà un obstacle perquè ERC segueixi posant l'autodeterminació i l'amnistia en la proa del seu projecte polític. "Som aquí per fer la independència", ha proclamat.

A més, ha sigut inevitable que en l'acte es respirés un cert clima electoral. Potser les eleccions no són immediates, però tots els indicadors fan pensar que seran com a molt tard a principis del 2021. Davant d'aquest fet, el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha situat ERC com "la força de Catalunya" i ha confiat que Aragonès –el més que probable candidat republicà als comicis– la portarà ben aviat "pel camí de la victòria".

stats