Parlament

ERC frena amb la seva abstenció una iniciativa popular per aixecar la suspensió de la DUI

Hi ha hagut un empat a l'òrgan rector de la cambra i finalment s'ha inadmès la iniciativa

2 min
Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dijous

BarcelonaFa mesos que hi ha un grup de dones activistes que preparen una iniciativa legislativa popular (ILP) que demana l'aixecament de la declaració unilateral d'independència (DUI) que el Parlament va aprovar el 2017. Aquest dimarts, la mesa del Parlament no l'ha admès a tràmit. Com han explicat fonts de l'òrgan rector de la cambra, la tramitació de la iniciativa, que ha comptat amb un vot de JxCat (que n'ha perdut un per la suspensió de Laura Borràs) i un de la CUP, dues abstencions d'ERC i dos vots en contra del PSC, no s'ha admès a tràmit. Fonts parlamentàries afirmen que, davant l'empat, s'ha optat per repetir la votació fins a tres vegades: com que la situació no es resolia, la iniciativa finalment s'ha inadmès seguint el reglament de la cambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els lletrats han fet arribar un informe a la mesa sobre la iniciativa (en realitat es votava l'admissió d'una esmena al text) argumentant que no es pot admetre perquè "no compleix les condicions" que estableix la llei. Entre les causes d'inadmissibilitat assenyalen que, segons l'article 6.2 de la citada llei, "no poden admetre's a tràmit" les proposicions que tinguin "per objecte alguna matèria sobre la qual la Generalitat no té atribuïda la competència". Aquest és l'argument que ha fet decantar-se els republicans per l'abstenció i els socialistes pel vot en contra, han explicat fonts de la mesa. La mesa ja havia inadmès provisionalment la iniciativa el 14 de juny passat argumentant errors de forma i donant lloc a corregir-los. Com expliquen els lletrats en l'informe, les promotores de la iniciativa així ho van fer, incloent en el text una "Exposició de motius" i un text articulat a la proposició de llei presentada. Per tant, descarten "raons d'ordre formal per a la inadmissió de la sol·licitud" i entren directament en el contingut.

"El Parlament és inviolable i representa el poble de Catalunya", expliquen les promotores en el text, que l'han penjat a internet. No obstant això, "l'estat espanyol ha demostrat en repetides ocasions que no dona cap mena de valor a les nostres institucions, menystenint nombroses iniciatives legislatives sorgides d'aquesta cambra", i esmenten com a exemple d'això la regulació del preu del lloguer. A continuació, defensen que "la declaració d'independència" és "vigent", ja que "cap òrgan institucional competent n'ha derogat la validesa", i exigeixen "l'aixecament" de la seva suspensió perquè el Parlament "pugui exercir les seves funcions en el seu ple dret".

stats