ERC, JxCat i la CUP es comprometen a seguir debatent d'autodeterminació al Parlament

Presenten una resolució conjunta per donar suport a la mesa després de la querella de la Fiscalia

3 min
Anna Caula (ERC), Gemma Geis (JxCat) i Maria Sirvent (CUP) en una roda de premsa al Parlament

En plena negociació sobre la investidura, els tres grups independentistes del Parlament han volgut expressar el seu suport a la mesa del Parlament després de la querella per desobediència que ha presentat la Fiscalia General de l'Estat. En una roda de premsa conjunta a la cambra catalana, en què no han volgut respondre a cap pregunta sobre les converses per al nou govern, Esquerra, JxCat i la CUP han presentat una resolució en què es comprometen a continuar debatent sobre l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia si així ho volen els diputats en la pròxima legislatura. "El Parlament constata que ha aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret a l'autodeterminació des del 1989 i es compromet a continuar fent-ho si aquesta és la voluntat dels diputats de la cambra", diu la proposta de resolució signada per Anna Caula (ERC), Gemma Geis (JxCat) i Maria Sirvent (CUP).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el text, els grups rebutgen la judicialització de la política catalana i la "causa general contra l'independentisme", a més d'expressar la solidaritat amb el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident, Josep Costa, i els secretaris Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado. A parer seu, les "ingerències del Tribunal Constitucional" en el Parlament busquen "limitar" el debat democràtic, "lesionen la sobirania" i "atempten" contra els drets dels diputats a l'hora d'emprendre iniciatives legislatives.

Aquesta resolució no es podrà aprovar abans de la constitució del nou Parlament –que com a màxim ha de quedar formalitzat el 12 de març– i es recuperarà en la pròxima legislatura. Tot i això, els grups han defensat presentar-la i registrar-la ara com un gest simbòlic de resposta a la querella de la Fiscalia (encara que decaigui i s'hagi de recuperar després).

En aquest sentit, serà una de les primeres resolucions que haurà d'entomar la nova mesa del Parlament que surti escollida, que d'entrada no tindrà encara cap avís preventiu del Tribunal Constitucional a l'hora d'aprovar aquest tipus de reivindicacions. Els grups independentistes han assegurat que seguiran presentant textos que tinguin a veure amb l'autodeterminació o la monarquia –com els que han propiciat la querella contra l'actual mesa–, ja que forma part de la defensa de la "sobirania" del Parlament.

En el text, a més, es recuperen literalment fragments de les resolucions impugnades pel TC i que són la base de la querella de la Fiscalia. Això sí, de manera indirecta. "Mostrem la nostra profunda preocupació pel fet que la Fiscalia hagi considerat querellables les següents expressions: «Per això reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya [...]. El Parlament expressa la seva voluntat d'exercir de forma concreta l'autodeterminació»", subratlla el text.

Els membres de la mesa del Parlament conversant amb el lletrat major, en una imatge d’arxiu de l’octubre del 2019.

Absència dels comuns

La resolució només l'han firmat els grups independentistes, malgrat que segons ha assegurat la diputada de la CUP Maria Sirvent s'ha intentat que també fossin a la fotografia conjunta els comuns de Jéssica Albiach. "Ho hem intentat", ha dit durant la roda de premsa, sense entrar en detall en els esculls que han impedit arribar a un pacte. En tot cas, fonts d'ERC asseguren que en el fons els de Jéssica Albiach els han transmès que estan d'acord en el contingut de la proposta de denunciar la situació de la mesa del Parlament i la judicialització de la política, però que el context –en plena negociació per formar govern– no ajuda. Fonts dels comuns expliquen a l'ARA que donaran suport a la iniciativa si el text és "raonable", però admeten que a hores d'ara encara no n'han vist la versió definitiva.

stats